Έρχονται οι «Λεοντίδες» 17 & 18 Νοεμβρίου


Κορυφώνεται το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών. Το φαινόμενο θα είναι ορατό  έως τα χαράματα της Κυριακής στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Εφόσον οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση (καιρού επιτρέποντος), είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παρατήρηση τους, με δεδομένο ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 23 Νοεμβρίου, οπότε ο ουρανός θα είναι σχετικά σκοτεινός.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέση βροχή διαττόντων αστέρων, η οποία αρκετές φορές εξελίσσεται σε άκρως εντυπωσιακή.

Συνήθως δημιουργεί 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμα μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο 45η επέτειος του Πολυτεχνείου-έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.
Επόμενο άρθρο O Νηρέας σε διεθνές τουρνουά ενόργανης στη Βουλγαρία