Ανησυχητική πρωτιά στα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Εσπερίδα ενημέρωσης, διοργάνωσαν τα ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων και ο υπεύθυνος επί θεμάτων υγείας ιατρός κ. Κώστας Καράμπελας  σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με το φλέγον θέμα που έχει προκύψει για την περιοχή, με τα συνεχή και αυξανόμενα κρούσματα λοίμωξης απ τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Με τα κρούσματα πλέον να ανέρχονται στα 13, ο Δήμος Μεγαρέων βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη επί συνόλου 25 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφερε η ειδική επιδημιολόγος κ. Δανάη Περβανίδου, φέτος η εμφάνιση του ιού ξεκίνησε αρκετά νωρίς και όπως φαίνεται θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Η αύξηση οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, κυρίως στις κλιματολογικές αλλαγές (αύξηση θερμοκρασίας), γεγονός που κάνει μεγαλύτερο το διάστημα δράσης των κουνουπιών.

Στο 80% των κρουσμάτων η νόσος είναι ασυμπτωματική, ενώ για ένα 20% εμφανίζεται στους ασθενείς με πόνους μυϊκούς, αρθρώσεων, πυρετό, πονοκέφαλο, γαστρεντερίτιδα και μπορεί να διαρκέσει έως και δυο εβδομάδες. Κάτω από το 1% των ασθενών, θα αρρωστήσει βαριά εμφανίζοντας εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση, ειδική θεραπεία ή εμβόλιο και ακολουθείται μόνο υποστηρικτική θεραπεία. Η διάρκεια της νόσου είναι 2-14 ημέρες.

Στην ομιλία της, η κ.  Περβανίδου αναφέρθηκε  στα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να πάρει ο κάθε πολίτης ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να προσβληθεί από τον ιό.

Συγκεκριμένα:

  • Πρέπει να φοράμε ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια)
  • Να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, τόσο για εσωτερικούς-εξωτερικούς χώρους, όσο και ατομικά, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
  • Να τοποθετούμε σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιών
  • Να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά
  • Να διαθέτουμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος σε εξωτερικούς χώρους.
  • Να προσπαθούμε να μην έχουμε στάσιμο νερό ή να το αντικαθιστούμε συχνά ώστε να μην γίνεται εστία για τα κουνούπια (εναπόθεση αυγών κουνουπιών).

Ενώ κάνοντας λόγο για τα μέτρα πρόληψης από την πλευρά της πολιτείας, η κ. Δανάη Περβανίδου είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία μέσω της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να προβαίνει στους απαραίτητους ψεκασμούς, στα σημεία εκείνα που κρίνονται ως πήγες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών. Αυτό που δεν μπορεί να περιοριστεί, είναι οι δρόμοι των άγριων μεταναστευτικών πτηνών που είναι και οι φορείς του ιού».

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τη απαγόρευση αιμοδοσίας για τους κατοίκους των Μεγάρων αυτή έχει αρθεί, αλλά γίνονται εντατικοί έλεγχοι αίματος σε κάθε δωρητή.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Δήμος Μεγαρέων: Δωρεάν παροχή αυτοκινήτων στους πυρόπληκτους
Επόμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της άποψης 2/8/2018