Ανιχνεύθηκαν «άγνωστα ραδιοσήματα» που προέρχονται από το διάστημα


Συναγερμός στις διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, μετά τα ραδιοσήματα «άγνωστης προέλευσης» που προέρχονται από τα βάθη του διαστήματος.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, πραγματικά είναι ότι πιο παράξενο έχουμε συναντήσει», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης σημάτων και μηνυμάτων από το διάστημα».
Οι ταχύτατες ομοβροντίες ραδιοκυμάτων είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και ενδιαφέροντα φαινόμενα στο σύμπαν και η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτές.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι προέρχονται από ένα «ακραίο» περιβάλλον, όπως αυτό που υπάρχει γύρω από τις μαύρες τρύπες, αν και θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα άλλων περίεργων αστροφυσικών συνθηκών.

Τα σήματα FRB φαίνεται να προέρχονται από ένα σημείο με πολύ ισχυρά και πολύ σπάνια μαγνητικά πεδία. Τα συγκεκριμένα σήματα εντοπίστηκαν από μία περιοχή του διαστήματος σε απόσταση 3 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Διαχωρίστηκαν δε, από την ανάλυση 200 σημάτων που συνέλεξε το Green Bank Telescope, στη Δυτική Βιρτζίνια. Τα πρώτα σήματα τέτοιου τύπου εντοπίστηκαν το 2007 από αστρονόμους που δούλευαν σε τηλεσκόπιο της Αυστραλίας, με στοιχεία που είχαν συλλέξει το 2001.

Η ειδική ομάδα αναζήτησης εξωγήινης ζωής παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, αν και η ύπαρξη των συγκεκριμένων ραδιοσημάτων είναι πιθανό να υποδηλώνει το ακριβώς αντίθετο σενάριο. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την υπόθεση της εξωγήινης ζωής και προέλευσης των σημάτων, αλλά το θεωρούμε δύσκολο στη συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε ο Vishal Gajjar, ένας από τους επιστήμονες για το έργο και ερευνητής του ιδρύματος SETI.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Στα «γήπεδα των αγγέλων» ο Τάκης Λουκανίδης
Επόμενο άρθρο 10 λόγοι που κάνουν απαραίτητη την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά