Απαγόρευση και πρόστιμα και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο…


Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι συμβατικό τσιγάρο και το ηλεκτρονικό, υπάγονται στους ίδιους περιορισμούς και στις ίδιες απαγορεύσεις.

Τι σημαίνει αυτό; πως σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατικού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε όσους διαφημιστικούς περιορισμούς υπόκειται το συμβατικό τσιγάρο στους ίδιους υπόκειται και το ηλεκτρονικό.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 704/2018 απόφασή της, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους και τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κ.λπ.

Ο Σύνδεσμος υποστήριξε, ότι προκαλεί δυσμενείς οικονομικές συνέπειες η απαγόρευση και η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και η εξομοίωση του με το συμβατικό τσιγάρο. Επιπλέον επισημαίνεται η αποφασιστική συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος ή στο δραστικό περιορισμό του και κατ΄ επέκταση στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας. Επίσης, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι τα δύο επίμαχα προϊόντα είναι εντελώς διαφορετικά ως προς το βαθμό επικινδυνότητας της ανθρώπινης υγείας.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφαση της, διευκρινίζει ότι ο Σύνδεσμος, μπορεί να αξιώσει χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα εφόσον από την εφαρμογή του νόμου 4419/2016 δέχθηκε οικονομική ζημιά, όπως και να αξιώσει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί (και τα μέλη του) από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ο οργανισμός νεολαίας "Υοuth Horizons" υποδέχτηκε 36 νέους απο 10 ευρωπαϊκές χώρες
Επόμενο άρθρο Ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση με το δίκτυο παροχής Ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ)