Την Κυριακή 3/12 η «μεγαλύτερη» Πανσέληνος της χρονιάς


Η υπερ-πανσέληνος θα σημειωθεί στις 17:47 ώρα Ελλάδος, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση της υπερ-Σελήνης, ο δορυφόρος μας φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερος από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερος από μια μικρο-πανσέληνο (όταν βρίσκεται στο απόγειο). Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην υπερ-Σελήνη ο δορυφόρος της Γης φαίνεται 16% πιο φωτεινός σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερος από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Το φαινόμενο συμβαίνει γιατί, ο δορυφόρος της Γης θα μας έχει πλησιάσει πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων.

Ως προς το επόμενο έτος, ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο περιπτώσεις υπερ-Σελήνης, στις 2 και στις 31 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, μια χειμωνιάτικη υπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή και σημειώνουν ότι, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.

Μέχρι τώρα, η πιο κοντινή στη Γη υπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948. Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ξύπνησε μετά από 37 ολόκληρα χρόνια ο Voyager 1
Επόμενο άρθρο FIFA WORLD CUP RUSSIA 2018: «Κλείδωσαν» οι όμιλοι