Βιταμίνη D και ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη D βοηθά στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης. Η κληρονομικότητα συμβάλλει σημαντικά σε ποσοστό 70% στη σοβαρότητα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Η εξέλιξη της διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Είναι δυνατόν να εξελιχθεί πολύ αργά ώστε να χρειαστούν χρόνια για να προκληθεί μείωση της όρασης, μπορεί όμως η εξέλιξη  της να είναι ταχεία με σημαντική μείωση της κεντρικής όρασης του ασθενούς.

Η εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε προχωρημένη μορφή μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση με τη νομική σημασία του όρου, όμως δεν καταλήγει σε ολοκληρωτική τύφλωση αφού η περιφερική όραση συνήθως παραμένει ανέπαφη. Η ζημιά που προκαλείται από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας συνήθως δεν αναστρέφεται, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους της απώλειας της όρασης και στην σταθεροποίηση της κατάστασης .

Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Tufts μελέτησε δίδυμα αδέλφια ομοζυγωτικά τα οποία είχαν αναπτύξει ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς αλλά βρισκόντουσαν σε διαφορετικό στάδιο της νόσου.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειες επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου στους διδύμους παρά το γεγονός ότι είχαν την ίδια γενετική προδιάθεση.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς σε πρώιμο στάδιο είχαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και μεθειονίνη, ουσίες που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά προιόντα.

Επίσης τα άτομα με γρήγορη εξέλιξη της νόσου ήταν καπνιστές.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς η διατροφή μας και η αποφυγή του καπνίσματος επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της νόσου.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί πέρα από  την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και με τη μυωπιά.

Η διατροφή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους οργανισμού σε βιταμίνη D, ακόμα και αν τα έλαια ψαριών, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού περιέχουν λίγη. Η βιταμίνη D παράγεται πρώτιστα στο επίπεδο του δέρματος μας με την αντίδραση των υπεριώδων ακτίνων. Και έτσι για να μην σας λείπει η βιταμίνη D, εκτεθείτε κάθε μέρα στον ήλιο για ένα δεκαπεντάλεπτο. Και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν εξωτερικές δραστηριότητες.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο 4η Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος-Απορρίμματα και ΧΥΤΥ
Επόμενο άρθρο Σαλάτα με αποξηραμένα σύκα, σάλτσα μαυροδάφνης και καστανή ζάχαρη