Υπόθεση Ρομά 2014 – 2018 oι προεκλογικές εκστρατείες, η μετεγκατάσταση και το επίδομα ενοικίου


Με αφορμή την απόφαση για επιδότηση ενοικίου ύψους 400 ευρώ σε Ρομά, αλλά κυρίως με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην κοινωνία, θεωρώ υποχρέωση μου να πάρω θέση για το θέμα. Και το κάνω αυτό, για δύο λόγους:

  • Πρώτον, διότι από μόνο του το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, αφού το χρόνιο αυτό πρόβλημα με τους Ρομά και οι πράξεις παραβατικότητας απασχολούν έντονα την πόλη και τους κατοίκους της.
  • Δεύτερον, διότι ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 2014, ασχολήθηκα και εγώ όπως όλος ο πολιτικός κόσμος της πόλης, με το θέμα που προέκυψε τότε με αφορμή την μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στο Όρος Πατέρα.

Ένα θέμα, που είναι προφανές πως έκρινε και τις εκλογές.

Τι συνέβη όμως τότε και τι τώρα;

Αυτό χρίζει υπεύθυνης ανάλυσης ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα, αλλά και για να μπορέσουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση που χρίζουν αυτά τα ζητήματα, από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές.

Στην προκειμένη περίπτωση, που αφορά την απόφαση της Περιφέρειας με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου, για την επιδότηση ενοικίου, δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η Δημοτική Αρχή της πόλης μας είναι φανερά εκτεθειμένη.

Και είναι εκτεθειμένη, όχι γιατί συμφώνησε, διότι αυτό είναι στην δικαιοδοσία της και εφόσον έχει και την πλειοψηφία, δεν είναι δύσκολο να το καταφέρει. Είναι εκτεθειμένη ηθικά, διότι βρέθηκε να υποστηρίζει κάτι που από το 2013 κατηγορούσε σφοδρά με συγκεντρώσεις και πανό!

Δεν ξέρω, ίσως από την συνεχή πολιτική συνεργασία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να κόλλησε την πρακτική της κωλοτούμπας.

Το 2013 λοιπόν σε πρώτη φάση, αλλά και το 2014 χρονιά εκλογών, δώσαμε μια μάχη. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να φέρει Ρομά στο Όρος Πατέρα, έφερε αναστάτωση στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάποια στοιχεία μάλιστα, που φέρεται να έδειχναν πως αυτή η μετεγκατάσταση είχε και την σύμφωνη γνώμη της τότε Δημοτικής Αρχής, έκανε το κλίμα ακόμη ποιο εκρηκτικό.

Τότε είχα ασχοληθεί πολύ με το θέμα, αφού θεωρούσα πως ήταν πολύ σοβαρό, άρα και ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, δεν θα μπορούσα να το παραβλέψω. Άλλωστε πιστεύω πως ο λαός, εκεί θέλει να σε βλέπει να δουλεύεις. Σε ζητήματα που καίνε.

Θυμάμαι μάλιστα, σε κάποια συγκέντρωση του συνδυασμού και ενώ το θέμα ήταν πολύ ψηλά στην επικαιρότητα, δεν δίστασα να το φέρω σε συζήτηση σε πηγαδάκι που έτυχε να συμμετέχω.

Το πρώτο σχόλιο – απάντηση – που εισέπραξα, από άλλο υποψήφιο ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Διοίκησης σήμερα, με αποθάρρυνε: «δεν υπάρχει θέμα Ρομά»!

Μα πως γίνεται να μην υπάρχει είπα από μέσα μου, όταν έχει έρθει όλη η πόλη ανάποδα και ο κορμός της αντιπολιτευτικής μας γραμμής στηρίζεται στο θέμα αυτό;

Θεώρησα όμως πως ίσως το θέμα να είχε κάποια στοιχεία, τα οποία δεν είχα μελετήσει η καταλάβει σωστά, οπότε ίσως όντως να μην υπήρχε θέμα Ρομά. Οι εξελίξεις όμως και η προεκλογική μας στρατηγική ήταν ακριβώς αντίθετη.

Το θέμα των Ρομά, ήταν το κύριο ζήτημα στις καθημερινές μας επαφές, αλλά και σε κάποια άτυπα συμβούλια που κάναμε για την στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσουμε.

Η στάση τότε της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν ξεκάθαρη: Οι  Ρομά ήταν σίγουρο πως θα έρχονταν, η Δημοτική Αρχή το είχε συμφωνήσει, είχε υπάρξει εξαπάτηση της κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να είναι δυναμικές.

 

Είχαν υπάρξει μάλιστα αρκετά Δελτία Τύπου του κύριου Σταμούλη τότε, που συντηρούσαν το ζήτημα, αλλά και την ένταση που αυτό είχε φέρει στην πόλη μας.

Χαρακτηριστικά, στις 8 Ιανουαρίου 2014, δημοσιεύεται σε διαδικτυακά ΜΜΕ της πόλης Δελτίο Τύπου του κύριου Σταμούλη, στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ο Δήμος Μεγαρέων, είναι αρωγός (δηλαδή θα βοηθήσει) στην προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την μετεγκατάσταση των Ρομά στη θέση “Μπότσικα-Κανδήλι». (σε άλλο σημείο): «είναι τόσο άσχετοι αυτοί της Διοίκησης του Δήμου, η υπέκυψαν σε κομματικές πιέσεις και μνημονιακές επιταγές και έβαλαν το κομματικό συμφέρον και το δικό τους πολιτικό μέλλον πάνω από τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών;» (σε άλλο σημείο): «δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δημιουργηθεί ένα δεύτερο γκέτο στην περιοχή του Δήμου. Όλοι οι Δημότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πως αυτό θα είναι καταστροφικό για τον τόπο και τους ίδιους και πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις».

Να όμως που αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο κύριος Σταμούλης τώρα.

Αν δηλαδή οι αποφάσεις και οι συμβιβασμοί των εκάστοτε Διοικήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση της κοινωνίας και ειδική διαβούλευση, είναι εκπλήρωση κομματικής πίεσης και μνημονιακής επιταγής, αναγνωρίζει και στον εαυτό του, αλλά και σε αυτόν της Διοίκησης του σήμερα αυτή την υποταγή και εξυπηρέτηση;

Πριν φτάσουμε όμως εδώ, είχε υπάρξει κι άλλο ακόμη ποιο ενδιαφέρον Δελτίο Τύπου του κύριου Σταμούλη, δημοσιευμένο στις 18 Δεκεμβρίου 2013, όπου μέσα σε όλα τα καταγγελτικά ανέφερε:

«ο κ. Μαρινάκης για ακόμη μια φορά έκανε κατάχρηση εξουσίας και παρανόμησε διότι κράτησε την υπόθεση των Ρομά ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή ως όφειλε το Δημοτικό Συμβούλιο. Με ποιο δικαίωμα ο κ. Μαρινάκης αποφάσισε να φέρει νέους Ρομά στα Μέγαρα εν αγνοία του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;»

Φαντάζομαι, πως και σε αυτή την περίπτωση ο κύριος Σταμούλης, αποδέχεται την κατάχρηση εξουσίας και την παρανομία, αφού και εκείνος κράτησε ως μυστικό την απόφαση της Περιφέρειας, δεν ενημέρωσε πολύ ποιο νωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο και εν αγνοία του λαού, που δεν μπορεί να μην ήξερε ο κύριος Σταμούλης πως θα αντιδράσει, έφερε την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απλά για πλειοψηφική – Διοικητική επισφράγιση.

Οφείλω βέβαια να αναγνωρίσω, πως ο κύριος Σταμούλης μέσα σε όλα όσα κατήγγειλε το 2013 και το 2014, έπραξε και κάτι που φαίνεται από τότε να το πίστευε. Τουλάχιστον στο άλλο μισό του μυαλού του. Το ανέφερε άλλωστε και σε σχετικό Δελτίο Τύπου (18/12/2013):

«Γνώμη μας είναι, ότι τέτοιου είδους ομάδες χρειάζεται να προσπαθείς να τις εντάξεις στον κοινωνικό ιστό της πόλης, δίνοντας τους πρόσβαση σε υποδομές και δίκτυα, αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα με τους υπόλοιπους δημότες αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του»

Αλήθεια όμως. Πως γίνεται το γκέτο και οι επικίνδυνοι Ρομά, που δεν έπρεπε να μείνουν ούτε καν στο Κανδύλι κατά τον κύριο Σταμούλη, από την άλλη να γίνονται κανονικοί δημότες, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλοι και θα πρέπει να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της πόλης με ισότιμη αντιμετώπιση;

Αυτά είναι που (κάποιους) μας μπέρδεψαν τότε και φυσικά, μπορεί να πρόσφεραν την εκλογική νίκη στον συνδυασμό που τιμήσαμε και υπηρετήσαμε, όμως σαν γεγονότα, είναι προφανές πως μας άφησαν φανερά εκτεθειμένους.

Διότι εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε πως αν κάποιος είπε ψέματα στον λαό, ήταν η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, που διαβεβαίωνε μέχρι τις εκλογές, πως οι Ρομά είναι σίγουρο πως θα έρθουν, όταν η Διοίκηση δεσμευόταν, πως αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει, αφού είχε προχωρήσει σε μηνύσεις και επίσημη διαμαρτυρία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τελικά οι Ρομά όντως δεν ήρθαν!

Όπως βέβαια, δεν έφυγαν και τα διόδια, μια περίπτωση που επίσης, αποτέλεσε το άλλο μισό του εκλογικού αποτελέσματος, τότε που η Διοίκηση Μαρινάκη ήταν στο αυτόφωρο και ο κύριος Σταμούλης κατηγορούσε την Διοίκηση πως είναι η κύρια υπεύθυνη για την δημιουργία και λειτουργία των διοδίων.

Τότε είχα πάρει και δημόσια θέση στο έκτακτο Συμβούλιο την ημέρα της κρίσης και των επεισοδίων, όπου έλεγα το αυτονόητο, πρώτoν, ότι πρέπει να ήμαστε όλοι ενωμένοι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ειδικά έχοντας τον Δήμαρχο και μέλη της Διοίκησης με χειροπέδες και δεύτερον, ότι σε επόμενο στάδιο αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την λειτουργία των διοδίων, τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την δωρεάν διέλευση ως κάτοικοι της περιοχής.

Η Αντιπολίτευση όμως σύσσωμη και ο κύριος Σταμούλης, εγκαλούσαν την Διοίκηση και την κατηγορούσαν πάλι για μυστική συνεργασία με την τότε κυβέρνηση.

Φαντάζομαι, όπως ανέφερα και παραπάνω, πως θα αποδέχεται και ο ίδιος σήμερα την κατηγορία της μυστικής συνεργασίας με την κυβέρνηση για θέματα όπως αυτό με το επίδομα ενοικίου.

Ίσως και για αυτό των διοδίων, αφού όχι μόνο δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, αλλά ήρθαν στο προσκήνιο και οι σχέσεις στοργής και αγάπης μεταξύ Δήμου και Ολυμπίας Οδού που είχαν ως αποτέλεσμα και κάποιες δωρεές από την πλευρά της εταιρίας.

Είναι φανερό λοιπόν, πως η απόφαση για το επίδομα ενοικίου σε Ρομά προκαλεί. Και αυτό διότι την ίδια στιγμή, υπάρχουν συμπολίτες μας, που δεν έχουν την δυνατότητα να μείνουν με την οικογένεια τους σε ένα σπιτάκι και αναγκάζονται να ζουν με δανεικά και σε σπίτια γονιών. Ειδικά μάλιστα, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει η ιστορία με τους Ρομά, το Βλυχό και την παραβατικότητα που εκτρέφεται εκεί, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια επιβράβευση 400 ευρώ ελαφρά την καρδία.

Ο ίδιος ο κύριος Σταμούλης μιλούσε για γκέτο και για κατάσταση παρανομίας στο Βλυχό, με καταπατημένες εκτάσεις. Και μάλιστα υποστήριζε πως ακόμη και αν υπάρχει περίπτωση τυχών κοινωνικής ένταξης, αυτή θα πρέπει να γίνει στο τόπο διαμονής τους και όχι και στην υπόλοιπη πόλη (χαρακτηριστικό του μηνύματος, το πανό της συγκέντρωσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση).

Τώρα πως είναι δυνατόν, να θέλει να προσαρμόσει στην κοινωνία και συνολικά στον τόπο, τέτοιες “ομάδες” (όπως τις χαρακτήριζε);

Και πως είναι δυνατόν να κατηγορεί μέσω Δελτίου Τύπου τώρα την αντιπολίτευση για «ρατσιστικές κορόνες», όταν ο ίδιος μιλούσε όντας αντιπολίτευση για γκέτο;

Τότε δεν ήταν “ρατσιστική κορώνα” η συγκεκριμένη αναφορά και η γενικότερη αρνητική πολιτική – προεκλογική στάση και του ιδίου για το Βλυχό;

Κι αν οι εκάστοτε Διοικήσεις, όπως και αυτή του κύριου Μαρινάκη, προχωρούσε σε ενέργειες οι οποίες γίνονται “βορά” στις ορέξεις κάθε υποψηφίου της περιοχής που εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά τα προβλήματα, όπως κατηγορούσε με Δελτίο Τύπου (8/12/2013) ο κύριος Σταμούλης, μήπως πλέον αποτελεί και εκείνος κομμάτι αυτής της ψηφοθηρικής διαδικασίας, η οποία αποβλέπει στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2019;

Ο λαός όμως ξέρει να κρίνει. Και λυπάμαι που θα το διατυπώσω τόσο σκληρά, αλλά ο κύριος Σταμούλης θα θερίσει τους ανέμους, που ο ίδιος έσπειρε.

Ξέρω, πως το πιθανότερο σενάριο, είναι αυτή μου η τοποθέτηση να περάσει από… «στρατοδικείο»  και να τύχει σκληρής απάντησης. Είμαι έτοιμος να το αντιμετωπίσω.

Άλλωστε το έργο το έζησα και τότε που τόλμησα να ασκήσω κριτική στον τέως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Γιώργο Μιχάλαρο, αλλά και με αφορμή την εβδομαδιαία αρθρογραφία μου στην εφημερίδα «άποψη» κάτι που φαίνεται να ενόχλησε, σε σημείο που οι υπεύθυνοι της εφημερίδας έγιναν αποδέκτες παρατήρησης και σύστασης να σταματήσω να γράφω!

Κάτι που φυσικά δεν πέρασε, διότι η εφημερίδα – δυστυχώς για εκείνους – διευθύνεται από Δημοκράτες, επαγγελματίες και φυσικά καλούς μου φίλους.

Όποιος θέλει πάντως είμαι εδώ. Ανοικτός σε κάθε συζήτηση. Δεν φοβάμαι, έχω λόγο και ότι λέω, μπορώ και να το αποδεικνύω. Σημαντικό για την αξιοπιστία των απόψεων σου.

Τέλος θα κλείσω με την άποψη – πρόταση μου – για το θέμα του ενοικίου. Διότι καλή η ανασκόπηση, όμως υπεύθυνη πολιτική στάση, είναι να έχεις και άποψη, αλλά και πρόταση.

Θεωρώ λοιπόν σε πρώτη φάση λάθος την απόφαση, όπως λάθος και το ότι το θέμα δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι σε επίπεδο «αυτή είναι η πρόταση ψηφίστε την», αλλά σε επίπεδο διαβούλευσης πριν οποιαδήποτε εισήγηση προς ψήφιση.

Και με δικαιώνει αυτή η θέση, διότι μετά το ντόρο που προκάλεσε αυτή η ιστορία, η Διοίκηση επανήλθε με νέα δήλωση, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η επιδότηση του ενοικίου θα προχωρήσει ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ όταν η τοπική κοινωνία το θελήσει»!

Άρα αφού είναι μια απόφαση που όπως καταλαβαίνω και αναφέρει το Δελτίο Τύπου, θα την πάρει η τοπική κοινωνία, γιατί αυτή δεν ρωτήθηκε πριν το θέμα πάει σε ψήφιση;  Και πως θα αποφασίσει η Τοπική Κοινωνία; Με δημοψήφισμα; Τηλεφωνικά; Από πληροφορίες; Από τι;

Αυτές τις διαδικασίες, εφόσον θες να της περάσεις από την Τοπική Κοινωνία, το κάνεις με σειρά. Βρίσκεις έναν τρόπο να αφουγκραστείς την γνώμη του κόσμου, είτε με κάποιο ανοικτό Συμβούλιο, είτε ναι, ακόμη και με κάποιο δημοψήφισμα και εν συνεχεία προχωράς και δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κανείς για τίποτα.

Αλλά να σιωπάς, να φέρνεις στο Συμβούλιο την εισήγηση, να την ψηφίζεις, να αφήνεις να περνούν κάποιες μέρες με την Τοπική Κοινωνία αναστατωμένη και μετά να εμφανίζεσαι να λες: «ο λαός θα αποφασίσει», χωρίς να προβάλλεται με ποιο τρόπο, δείχνει αμηχανία και αίσθημα πανικού, αν όχι ακόμη και επικοινωνιακό τέχνασμα.

Αν λοιπόν η Δημοτική Αρχή σέβεται την άποψη του λαού, υπερασπίζεται τις αλήθειες όπως αναφέρει  και όντως πρέπει να έχει την έγκριση του λαού η όποια απόφαση, ας αναστείλει την απόφαση, ας παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και μετά η όποια απόφαση να μπει σε διαδικασία δημοψηφίσματος.

Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας μας πει η Δημοτική Αρχή, με ποιο τρόπο υποστηρίζει πως θα έχει την έγκριση, η μη, αυτής της απόφασης από την Τοπική Κοινωνία; Μόνο έτσι θα φανεί τίμια απέναντι στην Τοπική Κοινωνία.

Οτιδήποτε άλλο, θα πρόκειται για πολιτική εξαπάτηση, της οποίας κύριος υπεύθυνος θα είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»
Επόμενο άρθρο Ανοίγει τις πύλες της η "Επίσημη έκθεση μοτοσυκλέτας 2018"