Γιατί βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά κόκκινα;


Ένα από τα έθιμα του Πάσχα, ίσως το ποιο χαρακτηριστικό, είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού ο οποίος ήταν ερμητικά κλειστός  -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Γιατί όμως παραδοσιακά τα αυγά βάφονται με κόκκινο χρώμα; Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι διάφορες.

Μία από τις πιο αποδεκτές, είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Μία διαφορετική εξήγηση που δίνεται αρκετά συχνά, είναι πως όταν ο Χριστός ήταν κρατούμενος των Ρωμαίων, η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και το πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύονταν τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Μια τρίτη ερμηνεία, συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Στη περίπτωση αυτή, ο θρύλος λέει, πως όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι, ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε», ενώ πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα, το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα!

 

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Aurora Station: Το ξενοδοχείο που θα βρίσκεται σε τροχία γύρω απ' τη Γη
Επόμενο άρθρο Σπιτικό κρασί: Φτιάχνουμε το "δικό μας" κρασί βήμα - βήμα