Εντοπίστηκε νέος δείκτης για τον καρκίνο στον πνεύμονα


Ερευνητές του Kitasato University School of Allied Health Science στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, περιλαμβανομένων όσων είχαν νόσο σταδίου 1, έχουν σημαντικά υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα βιοδείκτη που ονομάζεται CKAP4.
Το ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο και να οδηγήσουν σε καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς.
Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου στον πνεύμονα διαγιγνώσκονται  σε προχωρημένο στάδιο και η νόσος είναι κύρια αιτία θανάτου σχετική με τον καρκίνο και στα 2 φύλα παγκοσμίως.
Τα επίπεδα CKAP4 στο αίμα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικά από την εξέταση για άλλους γνωστούς βιοδείκτες του καρκίνου στον πνεύμονα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 271 ανθρώπους με καρκίνο στον πνεύμονα και σε 100 υγιείς χωρίς τη νόσο καθώς και σε ακόλουθη έρευνα σε 100 ανθρώπους με τη νόσο και 38 υγιείς.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Pathology.
Yπάρχει ακόμα δρόμος για την έγκαιρη διάγνωση και τη σωτηρία από τη μάστιγα του καρκίνου, αλλά η αισιοδοξία είναι απαραίτητη…
ΕΛ.Κ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018
Επόμενο άρθρο «Κυνηγώντας το όνειρο..» ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές των αναγνωστών