Εφιαλτικές προβλέψεις από την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη


Το 2018 ήταν το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον δρα Λιτζίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι σε σχέση με τη μέση θερμότητα των ωκεανών κατά την περίοδο 1981-2010, το 2018 οι ωκεανοί απορρόφησαν έξτρα θερμότητα 19,67Χ10^22 Joules.

Αυτή η αύξηση θερμότητας που συνέβη πέρυσι, σε σχέση με το 2017, είναι περίπου 388 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρισμού της Κίνας και εκατό εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την έκλυση θερμότητας από την ατομική βόμβα της Χιροσίμας.

Η μεταβολή στη θερμότητα των ωκεανών, θεωρείται ο καλύτερος δείκτης για την μέτρηση της κλιματικής αλλαγής λόγω των «αερίων του θερμοκηπίου». Πάνω από το 90% της θερμότητας που αυτά τα αέρια παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα, καταλήγει στις θάλασσες.

«Τα νέα αυτά στοιχεία, μαζί με άλλες έρευνες, αποτελούν την προειδοποίηση τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους κατοίκους του πλανήτη, πως βιώνουμε μια αναπόφευκτη παγκόσμια υπερθέρμανση. Το γεγονός αυτό, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές και απώλειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία», δήλωσε ο δρ Τσενγκ.

Οι ερευνητές προβλέπουν,  ότι οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να ανεβάζουν θερμοκρασία, πράγμα που, μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών διεθνώς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπτώσεις εξαιτίας των πιο ζεστών ωκεανών, όπως π.χ. η διείσδυση αλμυρού νερού στους υδροφόρους ορίζοντες του πόσιμου νερού, οι καταστροφές παράκτιων υποδομών, η αυξημένη πιθανότητα καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, ο θάνατος των κοραλλιών, η τήξη των θαλάσσιων πάγων, οι επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα κ.α.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το «πορτρέτο» της Έσχατης Θούλης
Επόμενο άρθρο Βραβεύσεις και γλέντι στη πίτα των παλαιμάχων της Νέας Περάμου