Η μεγάλη επιστροφή του Ευρωπαϊκού Γκρίζου Λύκου


Για δεκαετίες, ο λύκος αντιμετωπιζόταν ως επικίνδυνος κυνηγός τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τα οικόσιτα ζώα. Μάλιστα σε αρκετές χώρες έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω του ανήλεους κυνηγητού των ανθρώπων.

Σήμερα ο πληθυσμός τους ευρωπαϊκού γκρίζου λύκου αυξάνεται εκθετικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας, που πάρθηκαν από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Φέτος εντοπίστηκε ο πρώτος λύκος στο Βέλγιο, έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα. Η λύκαινα που βρέθηκε στο Βέλγιο, μέσω συσκευής GPS που της είχαν τοποθετήσει επιστήμονες στην… Γερμανία, διένυσε μια απίστευτη απόσταση μέσω Ολλανδίας για να φτάσει τελικά στην βορειοανατολική Φλαμανδία. Η λύκαινα «Naya», όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες διένυε ως και 70 χιλιόμετρα κάθε νύχτα αναζητώντας τροφή.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρατηρούν την μεγάλη εξάπλωση του ευρωπαϊκού γκρίζου λύκου η οποία ξεκίνησε την δεκαετία του 1990. Πληθυσμοί λύκων πέρασαν τις ιταλικές Άλπεις και εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία, την Ελβετία, την Γαλλία, ενώ αρκετές αγέλες έφθασαν μέχρι την Γερμανία.

Στα γερμανικά δάση ο πληθυσμός τους άρχισε να αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό και πλέον λύκοι έχουν εντοπιστεί στο Λουξεμβούργο και την Δανία, όπου το συγκεκριμένο ζώο είχε εκλείψει εδώ και 200 χρόνια. Ο ευρωπαϊκός γκρίζος λύκος προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά αρκετές κτηνοτροφικές  οργανώσεις στην Γαλλία και την Γερμανία, έχουν ζητήσει τη θανάτωση ζώων, που απειλούσαν τα κοπάδια τους.
Στην Γερμανία υπάρχει ειδικό σώμα υπαλλήλων που προστατεύουν τον πληθυσμό των λύκων, αλλά προσφέρουν βοήθεια σε κτηνοτρόφους και αγρότες, όπως ειδικούς ηλεκτροφόρους φράχτες και σκυλιά φύλαξης, ενώ η νομοθεσία προβλέπει, αποζημίωση για κάθε νεκρό οικόσιτο ζώο.Στην Σαξωνία οι αρχές προσπαθούν να τοποθετήσουν συσκευές GPS στους περισσότερους λύκους και εφοδιάζουν κτηνοτρόφους με σφαίρες από καουτσούκ. Η θανάτωση ενός ζώου στην Γερμανία αποτελεί ακραία περίπτωση και εφαρμόζεται μόνο αν υπάρξει πραγματική απειλή.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Κατερίνα Κατσούλη στο Game Changer: "Να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία επιχειρήσεις και κυβερνήσεις..."
Επόμενο άρθρο Το χειμερινό μεταγραφικό «παζάρι» της Super League