Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το «πορτρέτο» της Έσχατης Θούλης


Η φωτογραφία της «Έσχατης Θούλης», την οποία τράβηξε το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) από απόσταση 6.700 χιλιομέτρων είναι η πιο καθαρή φωτογραφία που έχει δώσει έως σήμερα, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη δημοσιότητα. Στην συγκεκριμένη Φώτο του ουράνιου σώματος που βρίσκεται στη Ζώνη Κάιπερ, μπορεί να διακρίνει κανείς με αρκετές λεπτομέρειες το ασυνήθιστο σχήμα της Θούλης, επισήμως γνωστής ως «2014 MU69».

Η φωτογραφία, τραβήχτηκε την 1η Ιανουαρίου και είχε αποθηκευθεί στη μνήμη του New Horizons. Στη συνέχεια χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να φθάσει στη Γη λόγω της μεγάλης απόστασης, ενώ υπέστη και μια επεξεργασία από τους επιστήμονες, ώστε να γίνει ακόμη πιο καθαρή.

Οι δύο λοβοί της Θούλης εμφανίζουν πολλές περιοχές με εναλλαγές φωτεινού και σκούρου χρώματος. Διαθέτουν στην επιφάνειά τους αρκετά βαθουλώματα άγνωστης προέλευσης και διαμέτρου έως 700 μέτρων, που μπορεί να είναι κρατήρες πρόσκρουσης ή να έχουν προκύψει από κάποια εγγενή γεωλογική διαδικασία. 

Τους επόμενους μήνες θα φθάσουν στη Γη ακόμη καλύτερες και έγχρωμες φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης, που θα βοηθήσουν «να λυθούν τα πολλά μυστήριά της», όπως τόνισε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής ‘Αλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (SRI) του Κολοράντο.

Το New Horizons βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 6,64 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, λειτουργεί χωρίς προβλήματα και απομακρύνεται από την Έσχατη Θούλη με ταχύτητα 50.700 χιλιομέτρων την ώρα.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Δήμος Μεγαρέων: 8μηνων συνέχεια…
Επόμενο άρθρο Εφιαλτικές προβλέψεις από την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη