Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ)


Με στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων, ιδρύθηκε o Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).

Αναφορικά με τα μέλη του, ο ΣΜΟΕ σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει: «πρόκειται για οικογενειακά οινοποιεία με εξαιρετική πρώτη ύλη, με μόνο οδηγό την ποιότητα και το πείσμα τους, την αυθεντική αποτύπωση της ελληνικής γης, το πάθος και την αγάπη τους για το σταφύλι και το κρασί».

Μέλη του Συνδέσμου μπορούν να γίνουν τα οινοποιεία που έχουν τα παρακάτω κριτήρια:
1. Ετήσια παραγωγή έως 120 τόνους κρασί.
2. Τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται κατά 60% κατ’ ελάχιστον από ιδιόκτητους αμπελώνες ή από μακροχρόνια συμβολαιακή μίσθωση.
3. Το 75% (κατ’ ελάχιστο πάλι) του κρασιού θα πρέπει να εμφιαλώνεται σε γυάλινη φιάλη έως 1,5 λίτρα.
4. Η απόδοση ανά στρέμμα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 1200 κιλών σταφυλιού.
5. Τα οινοποιεία πρέπει να έχουν άδεια νόμιμης λειτουργίας και να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις.

Ο ΣΜΟΕ φιλοδοξεί να καλύψει επαρκώς την απουσία επίσημης αντιπροσώπευσης Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Καθώς και να βοηθήσει όλους τους νέους οινοποιούς αλλά και τους παλιότερους που έχουν ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός συνδέσμου μικρών οινοποιών γεννήθηκε το 2017, όταν μια ομάδα οινοποιών οραματίστηκε την περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα του, με κριτήριο την ανάδειξη των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών.

Στα αμεσα σχέδια του Συνδέσμου είναι:

  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προβολή και ανάδειξη των θεμάτων της ελληνικής οινικής αγοράς.
  • Η αποτελεσματική συνδρομή στην πρόοδο του ελληνικού κρασιού αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των φορέων πολιτικού σχεδιασμού, επιστημονικών και ερευνητικών οργανισμών καθώς και αρμοδίων θεσμικών παραγόντων.
  • Η παρακολούθηση, η μελέτη, η ανάλυση και η διατύπωση προτάσεων σε ζητήματα σχετικά με αυτή και ειδικότερα τον κλάδο της οινοποιίας.
  • Επιπρόσθετα στοχεύει να είναι κοντά με την τεχνογνωσία του στους νέους αμπελουργούς και παραγωγούς που θέλουν να παράγουν τα χρώματα και τα αρώματα της Ελληνικής γης.

Η σύνθεσή, του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αθ. Ντούγκος, Αντιπρόεδρος: Ι. Παπαργυρίου, Γ. Γραμματέας: Αικ. Μποσινάκη
Ταμίας: Απ. Θυμιόπουλος, Μέλη: Ελ. Διγενάκης, Ν. Πετρακόπουλος, Κ. Πυργάκης

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Aνάπτυξη της Αττικής με πυλώνες Yachting - Πολιτιστικό και Αρχαιολογικό τουρισμό
Επόμενο άρθρο Το Twitter καλεί τους χρήστες του να αλλάξουν άμεσα κωδικούς πρόσβασης