Καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία του πλανήτη: -98 βαθμοί Κελσίου


Στο οροπέδιο της ανατολικής  Ανταρκτικής, στη περιοχή ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι και σε υψόμετρο 3.800 μέτρων, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, μείον 98 βαθμοί!

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Γη έως πρόσφατα (μείον 93 βαθμοί), είχαν καταγραφεί και πάλι στην ανατολική Ανταρκτική, στο ίδιο σημείο, το 2010 με τη βοήθεια δορυφόρων. Όμως, μια νέα και ακριβέστερη ανάλυση των στοιχείων της περιόδου 2004-2016, δείχνει ότι σε αυτή την περιοχή, υπό ορισμένες συνθήκες, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα, μπορεί να πέσει στους μείον 98 βαθμούς. Μάλιστα, τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά τουλάχιστον σε 100 διαφορετικά στην ευρύτερη περιοχή του ανταρκτικού οροπεδίου.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον γεωεπιστήμονα Τεντ Σκάμπος του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Geophysical Research Letters, δηλώνοντας,  ότι αυτή η θερμοκρασία (μείον 98) είναι κατά πάσα πιθανότητα η χαμηλότερη που μπορεί να υπάρξει στον πλανήτη μας.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε το 5ο τουρνουά υποδομών ποδοσφαίρου "ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΑΣ 2018"
Επόμενο άρθρο Επιστολή Γ. Μαρινάκη προς Φ. Κουβέλη για τη διάνοιξη του πεζόδρομου της Σχολής πυροβολικού