«Κυνηγώντας το όνειρο..» ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές των αναγνωστών


Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέογνις», στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαρίας Τζέη «κυνηγώντας το όνειρο».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μια «ιδιωτική» συνάντηση. Οι προσκλήσεις στάλθηκαν σε φίλους, συναδέλφους αλλά και μαθητές της συγγραφέως. Ανταποκρίθηκαν οι πάντες και αυτό φάνηκε από την κατάμεστη αίθουσα. Κόσμος όρθιος στο πλάι, στην είσοδο, στο πεζοδρόμιο, αλλά και απέναντι στην κεντρική πλατεία. Όλοι έμειναν μέχρι το τέλος, παρακολουθώντας μ’ ενδιαφέρον.

Η συγγραφέας

Για όσους δεν την γνωρίζετε η κ. Μαρία Τζέη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπως και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου της η Μυρτώ. Φιλόλογος, καθηγήτρια και στη συνέχεια διευθύντρια σε γυμνάσιο των Μεγάρων. Τα τελευταία 37 χρόνια ζει στα Μέγαρα. Παντρεμένη με τον Κώστα Χατζηδημητρίου, γνωστό φαρμακοποιό της πόλης μας, έχουν δύο κόρες την Κοραλλένια και τη Νεφέλη. Η κ. Τζέη συνδυάζει τη γνώση με την ευαισθησία, το ήθος με την ποιότητα, στοιχεία που μεταλαμπάδευσε στους μαθητές της κερδίζοντας το σεβασμό και την αγάπη τους. Όπως η ίδια είπε «για κάθε ένα παιδί που κερδίζεται, ο εκπαιδευτικός νιώθει πως εκπληρώνει το σκοπό του». Αγαπά τα ταξίδια, τις επισκέψεις στα μουσεία, τις καλές θεατρικές παραστάσεις, τη συντροφιά των φίλων της, τη θάλασσα και τις συγκεντρώσεις με την οικογένειά της. Μετά τη συνταξιοδότησή της άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο, αυτό της συγγραφής βιβλίων. Το πρώτο της πόνημα  ήταν αυτό που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής και που όλοι ευχήθηκαν να είναι η αφετηρία ώστε ν’ ακολουθήσουν κι άλλα.

Το βιβλίο

Η Μυρτώ, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, γεννήθηκε και έζησε στον Πειραιά «στα απονέρια ενός Παγκοσμίου πολέμου», ενηλικιώθηκε με τη γενιά του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης. Μέσα από τα μάτια της, από τη ζωή της, η συγγραφέας δίνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι «η ζωή δικαιώνει τους όμορφους αγώνες». Ταυτόχρονα παρουσιάζει με απλά λόγια τις πολιτικοκοινωνικές  συνθήκες. Όπως η κ. Τζέη αναφέρει «το ξεκλείδωμα της ψυχής και η αυθεντική καταγραφή των εμπειριών στη ζωή της Μυρτώς σε μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι δική μου, όπως και δική σας».

Η παρουσίαση

Το βιβλίο μας σύστησε η παιδική φίλη, φιλόλογος – ποιήτρια και συνάδελφος της κ. Τζέη, η κ. Φρακγίσκη Σταυράκη. Χωρίς χειρόγραφο, με αναφορές σε αρχαίους συγγραφείς, με έντονη συναισθηματική φόρτιση μας σύστησε στους ήρωες του βιβλίου και μας ταξίδεψε στην πλοκή της ιστορίας.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο τ. Δήμαρχος κ. Χρυσόστομος Σύρκος. Αφού συνεχάρη την κ. Τζέη και την προέτρεψε να συνεχίσει να γράφει, αναφέρθηκε στο βιβλίο, αναλύοντας από μιαν άλλη σκοπιά τους ήρωες και την κατάσταση στην Ελλάδα τόσο κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, όσο και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ο κ.  Μιχάλης Λεβέντης, φιλόλογος – ψυχολόγος – εκπαιδευτικός, ανέλαβε να ολοκληρώσει την παρουσίαση προσεγγίζοντας την ιστορία από ψυχολογική πλευρά. Διάβασε μικρά αποσπάσματα τα οποία ερμήνευσε μέσα από την ψυχολογία. Έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας τόσο την κ. Τζέη, όσο και τους παρευρισκόμενους «να μην διστάσετε να κυνηγάτε το όνειρό σας, ανεξάρτητα από ηλικία ή εξωγενείς παράγοντες».

Η συνέχεια της παρουσίασης ήταν η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, αλλά και κάποιων ποιημάτων που ολοκληρώνουν τις ενότητες των κειμένων. Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο συμπολίτης μας, γνωστός ηθοποιός, κ. Πέτρος Ξεκούκης, εναλλάξ με την ίδια την συγγραφέα.

Ανάμεσα από τις διηγήσεις οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον αγαπητό συμπολίτη μας, καθηγητή Μουσικής, κ. Σπύρο Παπανικόλα που με την κιθάρα του συνόδεψε  την εξαιρετική σοπράνο κ. Ευανθία Χριστοπούλου. Η μουσική και τα τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκη, άγγιξαν όλους με αποκορύφωμα το τραγούδι του «Κεμάλ» που καταχειροκροτήθηκε.

Παρευρέθησαν

Όπως έκανε σαφές η κ. Μαρία Τζέη, όσοι παρευρέθησαν ήταν με την ιδιότητα του «φίλου» και όχι με τα αξιώματά τους. Ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης που απηύθυνε χαιρετισμό ανοίγοντας την εκδήλωση, ο τ. βουλευτής κ. Θανάσης Λεβέντης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Βασιλείου, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Γιάννης Μιχάλαρος, η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Ρήγα κ.α.

Εμφανώς συγκινημένη η κ. Μαρία Τζέη αποχαιρετώντας τους καλεσμένους της  είπε ανάμεσα στ’ άλλα «η βραδιά ήταν για μένα ένα επισφράγισμα αγάπης και εκτίμησης για την μέχρι τώρα πορεία της ζωής μου… Χίλια ευχαριστώ , θα σας θυμάμαι όλους παντοτεινά!».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάστου, την επιμέλεια της έκδοσης είχε η δ. Αλέκα Σταματιάδη, το εξώφυλλο είναι ζωγραφική της κ. Ασπασίας Μπακαούκα και τέλος τα σκίτσα που φιλοξενούνται στις σελίδες του είναι δημιουργίες παιδιών.

Εμείς ας ευχηθούμε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο {παρότι δεν πωλείται} και να υπάρξει συνέχεια στο συγγραφικό ταξίδι της κ. Τζέη που μόλις ξεκίνησε.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Εντοπίστηκε νέος δείκτης για τον καρκίνο στον πνεύμονα
Επόμενο άρθρο Πόσα γνωρίζετε για την μουσική Blues;