Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγκληματούν με τα Διαπόντια Νησιά και την ελληνική ΑΟΖ…


Άνοιξαν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα κι ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή και παραγωγική σχολική χρονιά.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια σχολεία που δεν άνοιξαν.

«Δεν έχουμε πλέον παιδιά στα Διαπόντια Νησιά. Είναι τόπος γερόντων», λέει πικραμένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Νόνη Μάστορα.
Όπως εξηγεί, «οι ακατάλληλες υποδομές και ο πλήρης συγκοινωνιακός θαλάσσιος αποκλεισμός των Διαποντίων Νήσων οδήγησαν και τις ελάχιστες εναπομείνασες οικογένειες με παιδιά που ζούσαν στα τρία αυτά νησιά να εγκαταλείψουν το τόπο τους και να μετοικήσουν στην Κέρκυρα ή σε άλλους τόπους».
«Δεν φταίνε τα σχολεία που έμειναν κλειστά, δεν φταίνε οι οικογένειες που άφησαν την πατρίδα τους. Φταίνε οι πολιτικές που ασκήθηκαν και ερήμωσαν τα νησιά μας. Φταίει το κάθε αρμόδιο υπουργείο, φταίει ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας που ακόμη δεν προέβη στον καθαρισμό του λιμένα του Αγίου Στεφάνου», καταγγέλλει η ίδια.


Το τελευταίο κουδούνι που χτύπησε στα Διαπόντια Νησιά ήταν αυτό του Δημοτικού Σχολείου Ερείκουσας, που μετά από 100 χρόνια λειτουργίας «σίγησε» και αυτό τον περυσινό χειμώνα.

«Ο κώδωνας του κινδύνου της απόλυτης εγκατάλειψης των νησιών μας δεν ήταν απόλυτα ηχηρός για να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τελευταίο βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας μας να παραμείνει ζωντανό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μάστορα.

Η εγκατάλειψη των νησιών αυτών όμως δεν είναι μόνο δείγμα της εγκατάλειψης των ακριτών μας. Είναι και δείγμα της έλλειψης εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα νησιά Ερείκουσα, Οθωνοί και Μαθράκι δημιουργούν ΑΟΖ, αυτήν την ΑΟΖ, για την οποία από τον Ιούλιο (επισήμως) συζητά με την Αλβανία ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς.
Για να υπάρχει ΑΟΖ όμως, πρέπει να υπάρχει ζωή στα νησιά. Κι αυτήν τη στιγμή «σκοτώνουν» τη ζωή αυτή.
Κατά συνέπεια, η εγκατάλειψη των Διαποντίων Νησιών δημιουργεί διπλό πρόβλημα. Ένα στην ΑΟΖ με την Αλβανία και στην Ιταλία, κατ’ επέκταση, και φυσικά στο Αιγαίο στο θέμα του Καστελόριζου.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Τουρκία εξετάζει το ζήτημα της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ με προσοχή, καθώς αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο.
Πιο απλά. Σε περίπτωση που αποδεχτούμε μειωμένη επιρροή των Διαπόντιων Νησιών στην οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό τετελεσμένο στο μέλλον, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για συζήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αφού η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προηγούμενο για να προβάλει την αξίωσή της και στην περίπτωση του Καστελόριζου.
Το έγκλημα που πάει να συντελεστεί είναι μεγάλο και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.

Πριν να είναι αργά…

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο "2η Πολιτιστική ποδηλατική διαδρομή των Μεγάρων"
Επόμενο άρθρο Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης του "Σποκ" και είναι σχεδόν δίπλα μας…