Λαγάνα: Η βασίλισσα της «Καθαράς Δευτέρας»


Ο άρτος ο οποίος κατά τον Οράτιο, είναι το «γλύκισμα των φτωχών», βρίσκεται στην διατροφική παράδοση των ελλήνων, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Το έθιμο της λαγάνας, παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον κάθε αρτοποιό. Τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια, καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Η λαγάνα, διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» αναφέρει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, παρομοιάζει τη λαγάνα, ως «Το γλύκισμα των φτωχών».

Αναφορές στη λαγάνα, γίνονται και τη νύχτα της μεγάλης Εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο – υπό την καθοδήγηση του Μωυσή – αφού φαίνεται πως είναι ο «άρτος» που οι Ισραηλίτες είχαν μαζί τους.Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Γιατί η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά»;

Η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας.

Επίσης, κατά την ημέρα αυτή, εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη, τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Διατροφή για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα
Επόμενο άρθρο Μεγαρικό Αερόστατο: Το έθιμο που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής