Μεγαρικό Αερόστατο: Το έθιμο που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής


Το έθιμο του «πετάγματος» αερόστατου, αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραδόσεις των Μεγάρων. Μια παράδοση, που οι ρίζες της ξεκινούν σχεδόν έναν αιώνα πίσω.

Οι «παλιοί» Μεγαρίτες, συνήθιζαν να κατασκευάζουν το ιδιότυπο αυτό αερόστατο – συνήθως σε σχήμα πούρου – κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Με τα χρόνια το έθιμο ατόνησε και λίγο έλειψε να χαθεί!

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Ο Κούρος», ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναβιώσει το έθιμο του αεροστάτου, εντάσσοντας το, στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μεγάρων. Ταυτόχρονα, ο Κούρος υπό την αιγίδα του Δήμου, διοργανώνει κάθε χρόνο σχολές κατασκευής αεροστάτου, διδάσκοντας στους νέους τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του αερόστατου.

Φέτος στις 18 Φεβρουαρίου – Κυριακή της Τυρινής – για 15η συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε ο διαγωνισμός πετάγματος αερόστατου στα Μέγαρα, με περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά.
130 και πλέον αερόστατα, με σύμμαχο τον καλό καιρό,  πέταξαν στον ουρανό των Μεγάρων, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, που κάθε χρόνο προσελκύει επισκέπτες και άλλων περιοχών.

Ο Μεγαρικός ουρανός, γέμισε από πολύχρωμες κατασκευές, ορισμένες από τις οποίες είχαν κοινωνικά μηνύματα, όπως το αερόστατο της οικογένειας «Σκλαβούνου», με θέμα την διαμαρτυρία των κατοίκων κατά της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια, ενώ δεν έλειψαν και τα αερόστατα με διαφημιστικά μηνύματα εταιριών και επιχειρήσεων.  Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του «ΕΘΕΛΟΝΤΟΥΛΗ», της μασκότ της ομάδας Κούρος, που διασκέδασε και φωτογραφήθηκε με όλους σχεδόν τους παρευρισκομένους.

Στο τέλος του διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή απένειμε επαίνους και διακρίσεις, στις εξής κατηγορίες:

  • Μεγαλύτερο αερόστατο
  • Μικρότερο αερόστατο
  • Αερόστατο που πέταξε πιο μακριά
  • Πιο πρωτότυπο αερόστατο
  • Αερόστατο που πέταξε τις περισσότερες φορές

Τις απονομές στους νικητές έκαναν οι:

Γρηγόρης Σταμουλης (Δήμαρχος Μεγάρων), Κώστας Φυλακτός (Αντιδήμαρχος καθαριότητας) και Ελένη Ρήγα (αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού), δίνοντας με όλους ραντεβού για την επομένη διοργάνωση, την Κυριακή της Τυρινής του 2019.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Λαγάνα: Η βασίλισσα της «Καθαράς Δευτέρας»
Επόμενο άρθρο Δημόσια παρέμβαση του πρώην Πρόεδρου του «ΗΡΟΔΩΡΟΥ» κ. Γιώργου Σακελλαρίου