Μια μέλισσα μπορεί να σώσει τον Πλανήτη


H μέλισσα Hylaeus nubilosus, είναι γνωστή για το χαρακτηριστικό κίτρινο σήμα στην πλάτη της και έχει προκαλέσει το επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω του υλικού που παράγει για την κατασκευή της φωλιάς της. H Hylaeus nubilosus παράγει ένα υλικό, το οποίο είναι μη τοξικό, αδιάβροχο, ανθεκτικό στη φλόγα και ικανό για να αντέξει στη θερμότητα.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας Humble Bee στη Νέα Ζηλανδία, προσπαθεί να αξιοποιήσει το υλικό αυτό με στοχο να παράξει μια εναλλακτική λύση στο πλαστικό.

Η Βερόνικα Χάργουντ Στίβενσον, ιδρυτής της Humble Bee, δήλωσε ότι άρχισε να ερευνά τη δυνητική αυτή πλαστική εναλλακτική λύση, ύστερα από ερευνητικές εργασίες σχετικά με τις ιδιότητες του υλικού φωλεοποίησης των μελισσών αυτών. «Τα πλαστικά σωματίδια και τα χημικά έχουν διαπεράσει τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι τρομακτικό», δηλωσε στη Sydney Morning Herald. «Στόχος μας είναι η αντιγραφή αυτού του υλικού που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον κάτι που άλλωστε κάνουμε εδώ και αιώνες, από τον σχεδιασμό των φτερών των αεροπλάνων που είναι εμπνευσμένος από τα αρπακτικά πουλιά», τόνισε.

Οι επιστήμονες αναλύουν τη γενετική σύνθεση του βιοπλαστικού μελετώντας τους αδένες των μελισσών. Η Humble Bee σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αρχικά το βιοπλαστικό υλικό για την κατασκευή αδιάβροχων υφασμάτων.

«Το αδιάβροχο ένδυμα είναι σίγουρα αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο καθώς δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουμε σε τοξικά χημικά υλικά αλλά σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα», δήλωσε η κ.Χάργουντ.

Το βιοπλαστικό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στα ηλεκτρικά και τα δομικά προϊόντα. Η εταιρεία ελπίζει να αρχίσει να πωλεί το βιοπλαστικό σε πέντε χρόνια.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Extra μοριοδότηση σε πυρόπληκτους σπουδαστές
Επόμενο άρθρο Υγειονομική Βόμβα στη περιοχή Ακρογιάλι της Νέας Περάμου