«Ορίζοντας 2020»: 7 Νέοι Έλληνες Ερευνητές μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ), ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, τις επιχορηγήσεις εδραίωσης (consolidator grants) σε 329 κορυφαίους ερευνητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση, αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας “Ορίζοντας 2020” και ανέρχεται συνολικά, στο ποσό των €630 εκατ. Ευρώ.

Ανάμεσα στους 329 ερευνητές, βρίσκονται και ελληνικής καταγωγής, που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος, θα υλοποιήσουν τα σχέδια τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο (60), στη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και τις Κάτω Χώρες (25). Επιχορήγηση διεκδίκησαν και πήραν, ερευνητές 39 εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων, ιδίως, Γερμανοί (55 επιχορηγήσεις), Ιταλοί (32), Γάλλοι (33) και Βρετανοί (31).

Οι επτά Έλληνες, που θα λάβουν τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΕ, είναι οι: Κωνσταντίνος Παναγιώτου του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου, Άλκηστις Μπονάνου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαρίνος Σαρηγιάννης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Κωνσταντίνος Τάσσης από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ/(ΙΤΕ), Μαρία Ρεντετζή από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Ηλίας Παπαϊωάννου του London Business School και Λάμπρος Μαλαφούρης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Βιοεπιστήμες 

Όπως γνωστοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τα ερευνητικά έργα, που πρότειναν οι δικαιούχοι, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, μέχρι τις βιοεπιστήμες και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το ΕΣΕ αξιολόγησε 2.538 ερευνητικές προτάσεις από τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το 13%. Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΕΣΕ, 32% των επιχορηγήσεων δόθηκαν σε γυναίκες. Οι επιχορηγήσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και για λοιπό προσωπικό των επιχορηγούμενων ερευνητικών ομάδων.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Νέα οικογενειακά επιδόματα: Ποιοι βγαίνουν χαμένοι και ποιοι ενισχύονται
Επόμενο άρθρο Τα Μουσεία της Θήβας και της Λάρισας διεκδικούν το: European Museum of the Year Award