15 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας


Στις 15 Οκτωβρίου 2018, Δευτέρα, στις 12.00, στο κτίριο του Ελληνικού ICOMOS (Πειραιώς 73, ΑΘΗΝΑ) και υπό την αιγίδα του, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα επισημάνει την σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη και σε «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία» με την ευκαιρία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

Από 15 έως 21 Οκτωβρίου, θα φιλοξενούνται από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, chefs και γευσιγνώστες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας για να γνωρίσουν περιοχές με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα (μνημεία, γεύσεις, ιστορία), όπως Αρχαία Ολυμπία– Νεμέα, Καλαμπάκα- Μετέωρα- Τρίκαλα, Θήβα- Δελφούς- Λαμία- Κρύα Νερά Λιβαδειά, Αργοσαρωνικό, Ακρόπολη Αθηνών και πόλη των Αθηνών- ναό Ποσειδώνα στο Σούνιο- Μεσόγεια.

Και σε συνέχεια όλων των παραπάνω το Σάββατο, 20 Οκτ 2018, στις 10.00, στο Ζάππειο (Αθήνα), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil EUuropéen des Confréries Oenogastronomiques- CEUCO) και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» κατά την διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας & Οίνου θα επιδώσουν τα «CEUCO AURUM AWARDS 2018».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 για να δώσει στις αγρότισσες τη δύναμη να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευμάρεια, την διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει κρυμμένες στα στήθια της η γυναίκα. Και βέβαια η καλλιέργεια και η εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό, διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μας είπε:

«Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται φέτος σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες. Ο αγροτικός τομέας, σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής Οικονομίας, επηρεάζεται άμεσα και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις:

  • Εσωτερικά με τα μέλη μας, με την εκπαίδευση, ενημέρωση, κατάρτιση και
  • Eξωτερικά, με τους αστούς, που μας περιβάλλουν, με την ενημέρωση σε ανοικτές εκδηλώσεις και σε εκθέσεις, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία».

Η Ελληνίδα Αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, πρέπει να προσεγγίσει την αστή γυναίκα στο πολιτιστικό και διατροφικό επίπεδο και  να «εξαναγκάσει» τους άνδρες, αγρότες και αστούς, σε εποικοδομητική συνεργασία.

Η ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενούς με τον πολυλειτουργικό του ρόλο τόσο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όσο και στην μεταποίηση σε μικρές μονάδες (οικοτεχνία) όσο και στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού (ενδιαίτηση, διατροφή κλπ αγροτουρισμού). Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη όσο πάντοτε. Η ελληνίδα αγρότισσα νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές».

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο H Oινοποιία Boutari ανάμεσα στις 6 καλύτερες του κόσμου!
Επόμενο άρθρο Τώρα: Όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το Δήμο που αγαπάμε