Κ. ΦΥΛΑΚΤΟΣ: Παλεύουμε για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης


Με αγωνία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, όλα όσα διαδραματίζονται με το θέμα των σκουπιδιών και την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ανανέωση συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας. Μια απόφαση που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων και εν συνεχεία την απεργία και την συσσώρευση τεράστιου όγκου απορριμμάτων στα σημεία εναπόθεσης.

Η «άποψη» επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα επιλέγοντας να μιλήσει με τον αρμόδιο στον δικό μας Δήμο, Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Κωνσταντίνο Φυλακτό, ο οποίος μας ενημέρωσε για την κατάσταση στην δική μας πόλη. 

Ερώτηση: Κύριε Αντιδήμαρχε τις τελευταίες μέρες στις τάξεις των εργαζομένων καθαριότητας επικρατεί αναβρασμός με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ανανέωση συμβάσεων. Πόσο επηρεάζει τον δικό μας Δήμο αυτή η κατάσταση;

Εμάς δεν μας επηρεάζει καθόλου. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Μεγαρέων δεν απεργήσανε ούτε ώρα και ήταν στις επάλξεις της καθαριότητος καθημερινά, δίνοντας κανονικά παρών από το πρωί και στην ώρα τους για να πιάσουν δουλειά. Το πρόβλημα είναι η Φυλή. Όμως και πάλι, παίρνοντας από το σωματείο των εργαζομένων τα απαραίτητα έγγραφα, κάθε πρωί μας δίνουν το δικαίωμα να αδειάζουμε τρία απορριμματοφόρα. Κάτι το οποίο πραγματοποιούμε, αδειάζοντας 30 τόνους απορρίμματα, σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, αλλά και σε Κιννέτα και Αλεποχώρι, όπου το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν εκεί δύο οχήματα.

Ερώτηση: Τι ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει ο Δήμος μας στον τομέα της καθαριότητας και αν θεωρείται πως αρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της έκτακτης κατάστασης, αλλά και γενικότερα στις ανάγκες της πόλης.

Στο σύνολο τους είναι γύρο στα 100 άτομα. Εξωτερικά συνεργεία, απορριμματοφόρα, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, στον τομέα του πρασίνου. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πόλης. Μακάρι βέβαια να είχα στην διάθεση μου και περισσότερους, διότι είναι πολλές οι εργασίες που απαιτούνται. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, φτάνει η ώρα τρεις το μεσημέρι και θέλω άλλες πέντε ώρες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ημέρας, διότι ο Δήμος είναι μεγάλος, οι οικισμοί είναι πολλοί και θέλουμε, αλλά κυρίως πρέπει, να εξυπηρετηθούν όλοι, κάτι που προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Ερώτηση: Είστε επικεφαλής ενός πολύ δύσκολου τομέα, αυτού της καθαριότητας. Ίσως του δυσκολότερου διαχειριστικά τομέα, μετά από αυτόν των οικονομικών θεμάτων, λόγω του ότι η καθαριότητα είναι η βιτρίνα μιας πόλης. Ποιες είναι γενικότερα οι δικές σας οργανωτικές κατευθύνσεις;

Ο τομέας της καθαριότητας όντως είναι πολύ σοβαρός και δύσκολος. Εγώ από την πρώτη μέρα έβγαλα όχημα με ντουντούκα στα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο απευθύνοντας μήνυμα στους πολίτες να διαχειριστούν ποιο συγκρατημένα τα οικιακά τους απορρίμματα, ώστε η περισυλλογή να είναι σε μικρότερη έκταση για να καλύπτεται άμεσα. Μπορώ να πω μάλιστα πως ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην έκκληση αυτή, έτσι δεν υπήρχαν καθημερινά γεμάτοι κάδοι. Εκτός από κάποιους ασυνείδητους, που πάντα υπάρχουν και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα γεμίζοντας τους κάδους με ογκώδη απορρίμματα, όπως πχ κλαδέματα. Σε μια εποχή μάλιστα που απαγορεύεται και το κλάδεμα. Άρα μιλούμε για μια άσκοπη απορριμματική συμφόρηση που δημιουργεί πρόβλημα την οποία δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μικρές χωματερές από κλαδέματα, έπιπλα και άλλα ογκώδη απορρίμματα, μια κατάσταση δηλαδή πολύ άσχημη την οποία βρήκα και προσπαθώ να την αλλάξω επιστρατεύοντας ειδικά οχήματα και φορτωτές. Και μιλούμε για απορρίμματα που δεν είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να περισυλλέξει, διότι δεν υπάγονται στα αστικά απορρίμματα. Είναι απορρίμματα από εργολάβους κηπουρούς, που καθαρίζουν ιδιωτικά κτήματα με μεροκάματο 30 και 50 ευρώ, όμως τα απορρίμματα τα εναποθέτουν σε χώρους του Δήμου. Και πάλι όμως εμείς δεν τα αφήνουμε. Προσπαθώ μάλιστα να οργανώσω ένα γραφείο, στο οποίο θα παίρνουν τηλέφωνο οι πολίτες και θα αναφέρουν πως έχουν εναποθέσει ογκώδη απορρίμματα οπότε και θα προγραμματίζουμε να πηγαίνουμε να τα παίρνουμε. Με ένα αντίτιμο ανάλογα τον όγκο. Ξέρετε κοστίζει πάρα πολύ η μεταφορά τους στην Φυλή οπότε θα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο σχέδιο όπου και θα εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών, αλλά θα καλύπτεται παράλληλα και το κόστος των εργατοωρών, των πετρελαίων των οχημάτων κλπ. Το παράδειγμα αυτό το έχουν ακολουθήσει κι άλλοι Δήμοι όπως πχ του Παλαιού Φαλήρου. Προς το παρών υπάρχουν φύλακες, όπου παρατηρούν και προσπαθούν να απωθούν όσους εργολάβους, επαγγελματίες, εναποθέτουν δικά τους απορρίμματα σε σημεία ευθύνης του Δήμου. 

Ερώτηση: Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει αλλά έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα των οχημάτων καθαριότητας. Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οχήματα και αν πιστεύετε πως μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της πόλης.

Έχουμε στην διάθεση μας 9 απορριμματοφόρα συν 2 της ανακύκλωσης. Από τα 9 απορριμματοφόρα, λειτουργούν τα 8, εκ των οποίων τα 2 είναι πρέσες καινούργιες. Άρα με τα 2 έχουμε λύσει το καθημερινό και άμεσο πρόβλημα. Τα άλλα είναι παλιά οχήματα και ομολογουμένως χρειαζόμαστε ανανέωση. Προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να πάρουμε έστω 2 η και 3 νέα απορριμματοφόρα. Είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε διαδικασία συνεχής επισκευής, διότι πχ όταν ένα όχημα μείνει στην Κινέτα το Σαββάτο, στο συνεργείο θα πάει Δευτέρα, να το δούνε τα συνεργεία, να πάμε στην Αθήνα να φέρουμε ανταλλακτικά, έχουμε φτάσει Τρίτη. Αμέσως δηλαδή έχουμε χάσει Σαββάτο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και ξεκινάει η Τετάρτη για να μπορέσει το συγκεκριμένο όχημα να δραστηριοποιηθεί ξανά. Γι αυτό λέω πως χρειάζονται νέα οχήματα, ώστε τα παλιά να είναι αναπληρωματικά. Όσο για τα άλλα οχήματα, έχουμε φορτηγά, έχουμε δύο φορτωτές, ένα γκρέιντερ, γενικώς βολευόμαστε και εξυπηρετούνται οι ανάγκες. Έχουν προμηθευτεί και τα συνεργεία με κουρευτικές μηχανές, χορτοκοπτικά, γενικώς επιχειρείται μια ανανέωση μηχανημάτων συνεχώς.

Ερώτηση: Τελευταία προέκυψε θέμα σε σχέση με την διαχείριση απορριμμάτων και αναφέρομαι στην καταγγελία από πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και κάποιων πολιτών, καταγγελία που επιβεβαιώνει με έγγραφο της η Περιφέρεια, ότι απορριμματοφόρα εναπόθεσαν απορρίμματα στο λόφο Στίκα. Τι ακριβώς ισχύει τελικά με τις παράνομες χωματερές και την εν λόγο πράξη;

Το έγγραφο της Περιφέρειες αναφέρεται σε αποκατάσταση στον λόφο Στίκα. Επειδή το χειμώνα εναποθέτονταν κάτι κλαριά εκεί, ήρθε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια, καμία σχέση με την καταγγελία, το οποίο ανέφερε πως πρέπει να αποκαταστήσουμε τον χώρο όπου είχαμε εναποθέσει τα κλαριά το χειμώνα. Τώρα όσο για το συμβάν και την καταγγελία, την ημέρα που έγινε βρισκόμουν στην Περιφέρεια στην Ελευσίνα και δέχτηκα ένα τηλεφώνημα όπου μου ανέφεραν πως 2 απορριμματοφόρα βρίσκονται στου Στίκα. Εγώ εκείνη την ημέρα είχα στείλει οχήματα εκεί, όχι όμως απορριμματοφόρα, αλλά φορτηγό και φορτωτή για να γίνει η αποκατάσταση. Όταν έφτασα τα οχήματα ήταν εκεί. Αργότερα έμαθα πως τα εν λόγο οχήματα για τα οποία έγινε και η καταγγελία ήταν του Δήμου Ασπροπύργου. Τα οποία ουδέποτε βέβαια είδα εγώ. Γι αυτό και δεν μπορώ να ξέρω αν ισχύει. Ήρθα σε επικοινωνία  με τον Δήμο του Ασπροπύργου όπου δεν μου ανέφεραν καμία μετακίνηση προς το σημείο. Γι αυτό και δεν επιβεβαιώνω πως ήταν του Ασπροπύργου οχήματα. Πάντως δεν ήταν ούτε δικά μας απορριμματοφόρα.

Ερώτηση: Γενικώς υπάρχει σαν σχέδιο η επιλογή προσωρινών σημείων εναπόθεσης απορριμμάτων; Είχε ακουστεί ας πούμε παλιότερα πως αυτό συμβαίνει επειδή είναι προτιμότερο από το να μείνουν στις γειτονιές μέχρι να τα περισυλλέξουν τα απορριμματοφόρα να συγκεντρώνονται σε κάποιο χώρο εκτός κέντρου, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα και ο χώρος πίσω από το εργοτάξιο; Και πόσο ηθικό είναι όταν βρίσκεσαι στην Αντιπολίτευση να κατηγορείς τις παράνομες χωματερές, ακόμη και ως προσωρινή λύση, αλλά ως διοίκηση να τις επιτρέπεις;

Δεν υπάρχει σχέδιο για προσωρινά σημεία εναπόθεσης απορριμμάτων. Δεν το θέλουμε. Ότι γεμίζουμε, αδειάζουμε. Εμείς μία χωματερή που είχαμε την έχουμε κλείσει. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ένα σημείο μεταφόρτωσης, έναν σταθμό μόνο μεταφόρτωσης, όπου θα μπαίνουν τα απορρίμματα σε ένα κοντέινερ και θα πηγαίνουν στη Φυλή. Μιλάμε για χώρο περιφραγμένο που θα μπορούμε να βάλουμε και έναν κλαδοτεμαχιστή. Όλα αυτά μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ερώτηση: Από την στιγμή λοιπόν που δεν έχει εμπλοκή ο Δήμος όπως μας λέτε, σε τι νομικές ενέργειες έχει προχωρήσει απέναντι σε εκείνους που έχουν εναποθέτουν ογκώδη απορρίμματα στα σημεία αυτά; Τους γνωρίζει ο Δήμος;

Τους γνωρίζουμε, όταν μάλιστα τους εντοπίζουμε επ’ αυτοφώρω και έχουμε εντοπίσει αρκετούς, συλλαμβάνονται και πληρώνουν πρόστιμο. Έχουμε συλλάβει πολλές φορές να πετούν μπάζα σε ρέματα και σε πολλά άλλα σημεία. Έχουν πληρώσει πρόστιμο και έχει υπάρξει και άμεση αποκατάσταση της καθαριότητας του σημείου. Προσπαθούμε να έχουμε τον έλεγχο και θεωρώ πως το καταφέρνουμε, έχοντας ανθρώπους που επιτηρούν τα σημεία. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν δέχομαι παράνομες χωματερές και όποιος θα εντοπίζεται θα τρώει πρόστιμο. Και γι αυτό έχω και την έγκριση του ίδιου του Δημάρχου.

Ερώτηση: Η μεταφορά των απορριμμάτων γίνεται στην Φυλή όπως γνωρίζουμε, με το κόστος μάλιστα να είναι ιδιαιτέρως υψηλό από ότι ακούγαμε και από παλαιότερους Αντιδημάρχους. Πόσο βιώσιμο για τον Δήμο μας είναι το κόστος αυτό και υπάρχει άλλη λύση; Όπως ας πούμε να αποκτήσουμε την δική μας χωματερή;

Η δική μας χωματερή θα γίνει με την καινούργιο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που οργανώσαμε εμείς ο Δήμος Μεγαρέων με τους τέσσερις κοντινούς μας Δήμους, δηλαδή της Μάνδρας, της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και της Σαλαμίνας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα έχει έδρα την Ελευσίνα και είναι ένα σχέδιο το οποίο υλοποιούμε με την έγκριση της Περιφέρειας. Τώρα για το κόστος μεταφοράς στη Φυλή. Για τα οικιακά απορρίμματα αντέχεται. Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα έλεγα βγαίνει ίσα ίσα, από την απόδοση των δημοτικών τελών. Βγαίνουν όμως. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγάλες αποστάσεις, όπως από Κιννέτα η Αλεποχώρι, που τα χιλιόμετρα για την Φυλή είναι περισσότερα. Και πάλι όμως βγαίνουμε. Αυτό που μας βάζει μέσα, είναι αυτό που ανέφερα και πριν, τα ογκώδη απορρίμματα. Όπου ελπίζω πως με το ειδικό γραφείο που προανέφερα και το αντίτιμο ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που θα εναποθέτουν οι πολίτες, θα καλύψουμε και αυτό το κενό.

Ερώτηση: Όσο αναφορά την παραλία της Βαρέας και την κατάσταση που επικρατούσε εκεί, τι παρεμβάσεις έγιναν και γιατί πρέπει να περιμένουμε πάντα λίγους μήνες πριν αρχίσει η θερινή περίοδος για να αποκατασταθούν χρόνιες ζημιές; 

Κοιτάξτε να δείτε ο Δήμος τώρα τελευταία έχει συνέλθει οικονομικά. Γι αυτό και βλέπεις πως προχωρούμε συνεχώς σε εργασίες, όπως βαψίματα σε παγκάκια, σε πλατείες, αλλαγές πλακών σε πεζοδρόμια. Όλα αυτά τώρα τελευταία έγιναν που ο Δήμος πήρε οικονομική ανάσα. Μην ξεχνάμε πως ο Δήμος μας, βρισκόταν στο κόκκινο. Ήμασταν ένα βήμα πριν την επιτήρηση. Την οποία αποφύγαμε την τελευταία στιγμή. Και χρειάστηκε τεράστια οικονομία. Θα είδε ο κόσμος, πως πολλά έγιναν μέσω δωρεών και χορηγιών. Δεν υπήρχαν λεφτά. Τους τελευταίους 5 μήνες βρήκαμε τα πατήματα μας και έχουμε την εντολή από τον Δήμαρχο για εργασιακές παρεμβάσεις. Και μακάρι να υπήρχε οικονομική άνεση πολύ ποιο πριν, για να τα κάναμε και πολύ νωρίτερα αυτά που θέλαμε.

Ερώτηση: Παλιότερα είχε ακουστεί πως οι μαγαζάτορες στις κεντρικές πλατείες είχαν ζητήσει από τον Δήμο να ενισχύσει τις εργασίες καθαριότητας σε αυτές και ο Δήμος απάντησε πως θα πρέπει να συνεισφέρουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες σε αυτό, ισχύει;

Συνεισφέρουν και οι ίδιοι, αλλά εμείς έχουμε πάντα ανθρώπους που τις καθαρίζουν. Εκείνοι δηλαδή που καθαρίζουν τον κεντρικό της 28ης Οκτωβρίου, μπαίνουν και στις πλατείες. Όμως βεβαίως και συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και οι καταστηματάρχες.

Ερώτηση: Η καθαριότητα στην παραλία της Βαρέας, την οποία εκμεταλλεύονται κατά την θερινή περίοδο τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί είναι υπό την αρμοδιότητα του Δήμου η υπάρχει και συμμετοχή των καταστημάτων, λόγω του ότι εκείνοι την χρησιμοποιούν;

Οι χώροι που είναι νοικιασμένοι καθαρίζονται από τους υπευθύνους των καταστημάτων. Δεν μπαίνουμε στα κομμάτια αυτά. Καθαρίζουμε την παραλία, όχι όμως εκεί όπου το κομμάτι ανήκει στα καταστήματα.

Ερώτηση: Να μείνουμε στην Βαρέα. Είχαμε πρόσφατα ένα θέμα με τους τσιγγάνους, οι οποίοι πήγαν κατασκήνωσαν, έβαλαν φωτιά, γέμισαν το σημείο απορρίμματα, γενικώς δημιούργησαν πρόβλημα στην παραλία και τους υπόλοιπους θαμώνες. Πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση στο θέμα αυτό;

Θέλει ειδική μεταχείριση προφανώς. Βέβαια στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε άμεση αντίδραση, ενημερώθηκαν οι αρχές, πήγε η πυροσβεστική, η αστυνομία, τουλάχιστον να υπάρχει έλεγχος, ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στον υπόλοιπο κόσμο.

Ερώτηση: Στο Βλυχό μπαίνουν τα απορριμματοφόρα;

Βεβαίως και μπαίνουν, κανονικά. Μπορεί όχι κάθε μέρα, όμως μπαίνουν. Τα οχήματα μας πάνε παντού. Στο κέντρο βγαίνουν δύο απορριμματοφόρα και πρωί και απόγευμα.

Ερώτηση: Βάση διάταξης την οποία σύντομα θα φέρει η κυβέρνηση στην βουλή, πιθανόν οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές να γίνουν το 2018, αντί το 19’. Θεωρείτε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αποσυντονιστεί ο προγραμματισμός της Διοίκησης και πόσο έτοιμοι είστε γι αυτό;

Εμείς έχουμε ένα πενταετές πρόγραμμα. Μπορεί να έχει έρθει λίγο πίσω λόγο οικονομικής δυσκολίας όμως συνεχίζει να ισχύει. Κατά κύριο λόγο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα μεγάλα έργα. Ένα μεγάλο έργο, είναι 100 μικρά. Άρα εγώ εκεί δίνω το βάρος. Στη λακκούβα, στη λάμπα, στην αποκομιδή απορριμμάτων, γενικά σε θέματα καθημερινά. Γυρίζω όλη μέρα, ζω στην πιάτσα, ο κόσμος σε αυτά ζητάει λύση. Και θεωρώ πως σε αυτό το επίπεδο ήμαστε καλά. Διότι καθημερινώς κάτι φτιάχνουμε. Είτε αυτό θα είναι βάψιμο, είτε θα είναι να βάλουμε δέκα λάμπες, είτε να φτιάξουμε μια πινακίδα.

Ερώτηση: Μια που μιλήσαμε για βάψιμο, η ιδέα να βαφτούν πολλά σημεία της πόλης και ειδικά κάποια πεζοδρόμια με μπλε χρώμα σε ποιον ανήκει;

Η επιλογή ήταν καθαρά, του αρχιτέκτονα. Μάλιστα ρωτήθηκα και από κάποιον άλλο πολίτη κάποια στιγμή και προσπάθησα να διακωμωδήσω λίγο την επιλογή του μπλε, λέγοντας πως βάφτηκαν λόγο επικείμενης επίσκεψης του Μητσοτάκη και πως αν έρθει ο Τσίπρας θα τα αλλάξουμε χρώμα! Πέρα από την πλάκα όμως, όπως είπα, ήταν επιλογή του αρχιτέκτονα που έχουμε βάλει για τέτοια θέματα. Τώρα μάλιστα ξεκινάμε έναν πεζόδρομο, του μουσείου που λέμε, εκεί υπάρχουν κάτι τοιχία, κάτι παγκάκια, αυτά δεν έχουν βαφτεί 30 χρόνια. Ξεκινάμε λοιπόν τις εργασίες να τα βάψουμε, καθαρίσαμε τα χορτάρια, κλαδέψαμε. Η επιλογή των χρωμάτων όμως είναι του αρχιτέκτονα και μόνο. Και μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η επιλογή, διότι θέλουμε να βάλουμε χρώματα μέσα στην πόλη.

Ερώτηση: Να πάμε λίγο στην Νέα Πέραμο. Τα απαντάτε σε εκείνους που ισχυρίζονται πως η Νέα Πέραμος, έρχεται σε δεύτερη μοίρα διοικητικά σε σχέση με τα Μέγαρα;

Ίσα ίσα που αν πάρουμε την έκταση και τον πληθυσμό των Μεγάρων σε σχέση με την Νέα Πέραμο, είναι ποιο ωφελημένη η Νέα Πέραμος. Για να καταλάβετε, η Νέα Πέραμος, είναι μια μικρή έκταση και τις έχουμε ένα απορριμματοφόρο. Τα Μέγαρα που είναι δεκαπλάσια σε έκταση έχουν δύο απορριμματοφόρα. Εργατικό δυναμικό διαθέτει επίσης μεγάλο. Μηχανήματα τους παρέχονται τα πάντα. Δύο φορτηγά καθημερινά μπαίνουν μέσα στη Νέα Πέραμο για τα ογκώδη απορρίμματα. Με βεβαιότητα σας λέω λοιπόν, πως ουδεμία διαχώριση, η αμέλεια υπάρχει. Και προσωπικά ότι μου ζητάνε δεν αρνούμαι. Όπως πχ με τα πεζοδρόμια τα οποία και επισκευάζουμε. Έχουμε κάνει πολλές εργασίες με βαψίματα, ειδικά στα σχολεία, εργασίες που έχουν να γίνουν 20 χρόνια. Καθαρίσαμε το λιμάνι, κλαδέψαμε τους ευκάλυπτος, φτιάξαμε ωραία διαδρομάκια και φυσικά θα φτιάξουμε και την παιδική χαρά. Απλά χρειάζονται πιστοποιήσεις, διότι το θέμα των παιδικών χαρών είναι πολύ σοβαρό λόγο και κάποιων ατυχημάτων που έχουν συμβεί.

Ερώτηση: Πως βλέπετε γενικώς την κατάσταση στην Ελλάδα και πως μπορεί αυτή η κατάσταση να επηρεάσει μια Τοπική Κοινωνία;

Την επηρεάζει πολύ. Είναι σαν μια οικογένεια, με έναν πατέρα που δεν έχει λεφτά.  Πόσο καλά μπορούν να περνάνε τα παιδιά του;  Ενώ όταν υπάρχουν λεφτά και θα σπουδάσουν και καλύτερα θα ζουν και υγεία θα έχουνε και δουλειά αργότερα.  Άρα η οικονομική δυσχέρεια της Ελλάδος επηρεάζει και τους Δήμους. Και βλέπω πως θα αργήσουν να έρθουν καλύτερες μέρες. Τουλάχιστον για την δική μας γενιά. Χρειάζεται μέτρο, οικονομία και σωστό κουμάντο. Στερείσαι κάτι, για να αποκτήσεις κάτι άλλο ποιο αναγκαίο. Και αυτό ισχύει και για την διοίκηση ενός Δήμου. Μια χριστή διοίκηση όμως μπορεί και πάλι να τα καταφέρει. Να είναι εντάξει απέναντι στο εργάτη, στο μισθό του. Να σου πω ότι εμείς βρήκαμε σε δυο νομικά πρόσωπα ΗΡΟΔΩΡΟ και ΔΗΚΕΔΗΜΕ όταν αναλάβαμε, τέσσερις μισθούς απλήρωτους. Και μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε να τους καλύψουμε και να έχουμε δύο μισθούς στην Τράπεζα καβάτζα. Αυτό που λέει και το κράτος δηλαδή να κάνουμε. Εμείς το πετύχαμε. Παρά την κρίση.

Ερώτηση: Και για το τέλος μια δύσκολη ερώτηση. Επειδή γνωρίζουμε πως στην πολιτική επικρατεί το παρασκήνιο και οι μυστικές συμφωνίες, να ρωτήσω αν αυτό έπαιξε ρόλο και για την επιλογή να γίνετε εσείς Αντιδήμαρχος; Και αν αληθεύει πως αν δεν γινόσασταν Αντιδήμαρχος, είχατε έτοιμη την επιστολή παραίτησης από την Διοίκηση.

Μου αρέσει η ερώτηση. Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Όχι μόνο δεν είχα σκοπό να παραιτηθώ , αλλά αντιθέτως θα βοήθαγα τον Δήμαρχο ακόμη περισσότερο. Διότι εγώ στον συνδυασμό και δίπλα στον Σταμούλη δεν μπήκα ούτε για πολιτικό, ούτε για επαγγελματικό όφελος.  Έχω δουλειά, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν μπήκα για το μεροκάματο. Δυο χρόνια δουλεύω δίπλα στον Δήμαρχο και έκανα και κάνω τα πάντα για να τον βγάλω ασπροπρόσωπο. Άρα δεν θα μπορούσα να τον παρατήσω. Όσο για την Αντιδημαρχία, όταν ήρθε η μέρα να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ήμασταν όλα τα στελέχη σε έναν χώρο συγκεντρωμένοι, όπου ο ίδιος ο Δήμαρχος μάλιστα σε ότι με αφορά, ανέφερε πως ήμουν ο μόνος που δεν του ζήτησα να με κάνει κάτι. Ίσως να έπαιξε και αυτό ρόλο για να με επιλέξει. Πάντως εγώ το έμαθα εκείνη την ώρα και μάλιστα ομολογώ πως μου προκάλεσε και έκπληξη, διότι γνώριζα τις τεράστιες δυσκολίες αυτού του τομέα. Ουδέποτε όμως του είπα η του ζήτησα να με κάνει Αντιδήμαρχο. Από το 2005 ξεκινήσαμε μαζί και με ενδιαφέρει μόνο να τον βγάζω ασπροπρόσωπο. Και όταν εκείνος παραιτηθεί  θα πάω και εγώ στο σπιτάκι μου και στην δουλειά μου. Ούτε Δήμαρχος θέλω να γίνω, ούτε τίποτα. Είμαι άνθρωπος επαγγελματίας και ξέρω τι πρέπει να κάνω όταν έρθει η ώρα.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Με αφορμή το γάλα ... ή κάτι άλλο?
Επόμενο άρθρο Υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β μπορεί να τριπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα