Πεθαίνουν τα πεύκα στο Κουρκούρι;


H εικόνα μιλάει από μόνη της. Αρκετά πεύκα δείχνουν άρρωστα, κάποια από αυτά, είναι σε σημεία καλυμμένα με το χαρακτηριστικό λευκό «βαμβάκι», στα πρόθυρα της ξήρανσης.

Υπεύθυνο το έντομο marchalina hellenica, το όποιο ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων πευκοδέντρων σε όλη τη χώρα, η κάτι άλλο;;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η δράση του εντόμου, το οποίο έχει εντοπιστεί στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, βοηθάει στην παραγωγή μελιού λόγω της μελιτώδους ουσίας που εκκρίνει. Σε μεγάλους πληθυσμούς μειώνει τις «αντιστάσεις» του δέντρου στα παράσιτα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέκρωσή του. Δεν είναι, δηλαδή, «ευθεία» η σχέση της marchalina hellenica με την ξήρανση του πεύκου

Δύο μέθοδοι σωτηρίας

Υπάρχουν δύο μέθοδοι καταπολέμησης της marchalina hellenica – μιας χημικής, που έχει προτείνει το Μπενάκειο, και μιας βιολογικής, που ανέπτυξαν ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ και περιλαμβάνει τον ψεκασμό των πεύκων με φυτικά έλαια από θυμάρι και σχίνο. «H μέθοδος αυτή κάνει τροφική παρεμπόδιση και ευνοεί τους φυσικούς εχθρούς της marchalina.

Το marchalina hellenica εντοπίστηκε το 1935 στην ελληνική πανίδα

Στην ελληνική πανίδα το Marchalina hellenica εντοπίστηκε το 1935. Για δεκαετίες, παρουσιαζόταν στα δάση σε μικρούς ελεγχόμενους πληθυσμούς, καθώς υπήρχε πλήρης ισορροπία με τους φυσικούς ανταγωνιστές του. Εκτός από την Ελλάδα, το συγκεκριμένο έντομο είχε εντοπιστεί και στα πευκοδάση του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ιταλίας, αλλά και στη Γαλλία, χωρίς όμως ποτέ οι πληθυσμοί του να παρουσιάσουν έξαρση. Στην Ιταλία, μάλιστα, η καταπολέμησή του επιβάλλεται με νόμο.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο 16ος Ποδηλατικός Γύρος Μεγάρων
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουμε το καταστροφικό έργο στις προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη