Ο Δήμος Ελευσίνας στο πρόγραμμα συλλογής Βιο-αποβλήτων


Ξεκινά από τον Δήμο Ελευσίνας η χωριστή συλλογή πόρτα – πόρτα των βιοαποβλήτων από οικίες και καταστήματα εστίασης, πιλοτικά στην περιοχή της Κάτω Ελευσίνας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος θα διατεθούν στους δημότες και στις επιχειρήσεις της περιοχής μικροί κάδοι καφέ χρώματος, όπου θα συλλέγουν τα βιοαπόβλητα. Τα απορρίμματα θα συλλέγονται 2 φορές την εβδομάδα από τις οικίες και θα οδηγούνται προς παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ, με σημαντικά οφέλη για το Δήμο και τους δημότες.

Waste4think

Το Waste4think αποτελεί ένα πρόγραμμα συλλογής οικιακών ζυµώσιµων απορριμμάτων, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του HORIZON 2020. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 3 χρόνια και διενεργείται σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τα υπολείµµατα µαγειρεµένου φαγητού (εκτός από κόκαλα), φρούτα, λαχανικά και χρησιµοποιηµένα χαρτιά κουζίνας μπορούν να αξιοποιηθούν με το πρόγραμμα Waste4Think

Η συλλογή γίνεται πόρτα πόρτα, καθώς οι κάδοι έχουν «ονοματεπώνυμο». Ο διαχωρισμός των οικιακών αποβλήτων γίνεται απευθείας στην πηγή, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό που μειώνει το κόστος μεταφοράς τους και εξασφαλίζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, χωρίς να εμπλέκεται με σύμμικτα απορρίμματα.

Στη συνέχεια μετά την απαιτούμενη επεξεργασία στον ξηραντήρα-τεμαχιστή, το προϊόν που παράγεται είναι μειωμένο σε βάρος και όγκο, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ το κόστος μεταφοράς του. Επιπλέον, με την ξήρανση στην οποία υπόκειται, διασφαλίζεται η αποθήκευσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς αλλοιώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν «προ-διαλεγμένο στην πηγή καθαρό οργανικό κλάσμα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί» τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση του FORBI με παράλληλη ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιού (που είναι στον σχεδιασμό του δήμου) θα σημάνει πρακτικά την εξαφάνιση της ανάγκης του ΧΥΤΑ, καθώς αυτό που θα απομένει τελικά για να θαφτεί θα είναι λιγότερο από το 5 – 10% των οικιακών απορριμμάτων.

FORBI: Εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης και κυκλική οικονομία

Με την παραγωγή FORBI, ο δήμος από δημιουργός αποβλήτων μετατρέπεται σε παραγωγό προϊόντος, που μπορεί να αποφέρει κέρδος. Ένα υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας δηλαδή, με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τον δήμο.

Τρόποι αξιοποίησης του FORBI:

  • Να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου, δηλαδή βιοκαύσιμου, για την κίνηση των απορριμματοφόρων του δήμου.

  • Να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιοϋδρογόνου, δηλαδή, καθαρού καύσιμου, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα δοκιμαστεί, επίσης, η δημιουργία Hythane(85% μεθάνιο, 15% υδρογόνο), ενός μείγματος υδρογόνου και μεθανίου με πολύ καλές αποδόσεις ως βιοκαύσιμο, καθώς και η παραγωγή βιοαιθανόλης, είδος υγρού καυσίμου, που αντικαθιστά μέρος της βενζίνης.

  • Να χρησιμοποιηθεί ως κομπόστ, ή ζωοτροφή, ή για την παραγωγή ενεργού άνθρακα, υλικό προσροφητικό για τον καθαρισμό του νερού ή αποβλήτων.

  • Για την παραγωγή μικροβιακών κυψελίδων καυσίμου, δηλαδή απευθείας ηλεκτρικής ενέργειας. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε… μια φλούδα από πατάτα και άλλα οικιακά υπολείμματα θα μπορεί να ανάψει μια λάμπα.

Το όφελος είναι τριπλό: περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό, ενώ μπορεί να δουλέψει στη βάση της αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή την τοπική τους αξιοποίηση με ενεργή εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Ενημέρωση και ενεργή εμπλοκή των πολιτών

Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία κάθε προγράμματος ανακύκλωσης είναι η ενεργή εμπλοκή των πολιτών, με στόχο την εξάπλωση ενός δικτύου Waste4think σε όλο το Χαλάνδρι. Στο πλαίσιο του Waste4think περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα με εφαρμογές που θα απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ή σε πολίτες. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να είναι παιχνίδια για τάμπλετ, ή Η/Υ, που θα προάγουν την κυκλική οικονομία και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Μια άλλη παράμετρος που διερευνάται είναι η ανταποδοτικότητα της ανακύκλωσης στους πολίτες, με ελάφρυνση για παράδειγμα, των δημοτικών τελών, κάτι που δοκιμάζεται στο εξωτερικό σε δήμους της Ιταλίας και της Ισπανίας με σκοπό να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους πολίτες.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο "Έφυγε" ο Θεόδωρος Μιχάλαρος
Επόμενο άρθρο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία