Σε εφαρμογή το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες


Από την πρώτη του έτους (ουσιαστικά λόγω των αργιών από σήμερα), βρίσκεται σε ισχύει το νέο περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες.

Το νέο ειδικό τέλος, ανέρχεται στα 4 λεπτά ανά τεμάχιο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος.

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως π.χ. φούρνοι και σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να τις χρεώνουν 0,03 ευρώ+ΦΠΑ=0,04 ευρώ. Το ποσό το οποίο θα εισπράττεται, θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο (π.χ. για το Α’ Τρίμηνο 2018 θα αποδοθεί έως 30/4/2018).
Όσοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα, όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά (0,04€) την κάθε σακούλα, ενώ κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουν και όσοι καταστηματάρχες  χρησιμοποιούν υπολογιστές.

Οι λογιστές υποχρεούται να παρακολουθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό το περιβαλλοντικό τέλος και να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις κάθε τρίμηνο για την απόδοση στο Δημόσιο.

Από το νέο περιβαλλοντικό τέλος εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο (λαϊκές αγορές).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου περιβάλλοντος, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Σε αυτή τη βάση, το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή, θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019, όταν η χρέωση ανά σακούλα ανέβει στα 9 λεπτά.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Πρωτοφανές φαινόμενο στις Η.Π.Α. - πεθαίνουν οι καρχαρίες από το πολικό ψύχος
Επόμενο άρθρο Μετά από 30 χρόνια ανελκύονται τα ναυάγια «Κόρφου Άϊλαντ» και «Ευαγγελία»