Σουσάκι: Ο γίγαντας που …κοιμάται


Το ηφαίστειο Σουσάκι, είναι το βορειότερο τμήμα, του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου, στο οποίο ανήκουν τα Μέθανα, ο Πόρος, η Μήλος, η Νίσυρος και η Σαντορίνη.

Βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας σε ύψος 180 μέτρων και παρότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μετά-ηφαιστειακή δραστηριότητα, με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Όλα αυτά τα αέρια, προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα, δημιουργώντας σχηματισμούς που εντυπωσιάζουν.

Σε πολλά σημεία της περιοχής, το έδαφος είναι θερμό, ενώ σε κάποια άλλα μπορεί κανείς να συναντήσει, μικρές στοές από τις οποίες βγαίνουν θερμά αέρια που παλιότερα  αποτελούσαν σημεία εξόρυξης θειαφιού από τους κατοίκους της περιοχής. Αν αποφασίσει κάποιος να μπει στην ηφαιστειακή χαράδρα, θα έρθει αντιμέτωπος με την έντονη μυρωδιά του θειαφιού, που σε ορισμένα σημεία είναι αφόρητη αλλά και επικίνδυνη.

Όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν το Σουσάκι θα έρθουν σε επαφή με την ενέργεια που αποπνέει μια ηφαιστειογενής περιοχή. Πεζοπορώντας στο μονοπάτι που διασχίζει την κοιλάδα ενός ρέματος, αποζημιώνονται από την ομορφιά της φύσης. Σε αρκετά σημεία το νερό αναβλύζει μέσα από τα έγκατα της γης, ενώ το τοπίο γίνεται και πάλι πράσινο με τα πεύκα να κάνουν την εμφάνισή τους στις απότομες πλαγιές.

Το Σουσάκι παραμένει «ήσυχο» για αιώνες,  όμως οι γεωλόγοι το μελετούν συνεχώς και δεν αποκλείουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να «ξυπνήσει» και πάλι.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα του 1997,  προκάλεσε την άνοδο του ηφαιστειακού μάγματος, γεγονός που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες…

Έξαλλου και μόνο το γεγονός, ότι το Σουσάκι αποτελεί τμήμα του ενεργού ηφαιστειακού τόξου που προαναφέραμε και το οποίο έχει δώσει μεγάλα ηφαιστειακά γεγονότα στο παρελθόν, αρκεί για να βρίσκεται υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Τον Οκτώβριο η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθρο Η παραλία της Βαρέας «κρέμεται σε μια κλωστή»