Σπύρος Δανέλλης: «Χωρίς λύση το πρόβλημα των μεδουσών»


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης προς τους Υπουργούς 1) Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής 2) Περιβάλλοντος & Ενέργειας και 3) Οικονομικών, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο από την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού μεδουσών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Χωρίς λύση το πρόβλημα των μεδουσών σε Κορινθιακό και Πατραϊκό»

Την τελευταία τριετία έχει παρουσιαστεί έντονα στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού μεδουσών, η οποία προέρχεται κυρίως από την ρύπανση της θάλασσας και την υπεραλίευση, όπως υποστηρίζει το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ.

Η μείωση του πληθυσμού των δελφινιών, χελωνών, τονοειδών, καθώς και άλλων μεγάλων ψαριών που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών, σε συνδυασμό με το ελλιπές αποχετευτικό δίκτυο – βιολογικό καθαρισμό των εν λόγω περιοχών, αλλά και η μεταφορά υπολειμμένων λιπασμάτων μέσω των ποταμών και ρεμάτων στην θάλασσα, καθιστούν το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων τοπικών παραγόντων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και των κατοίκων και τουριστών, η Πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα άμεσο και ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα, ούτε έχει υιοθετήσει τις μελετημένες λύσεις που προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αντ’ αυτού η πολιτεία ως λύση συζητά και προτείνει την τοποθέτηση διχτυών στις περιοχές που το φαινόμενο παρουσιάζει ένταση. Ωστόσο, η τοποθέτηση διχτυών δεν είναι βέβαιο ότι θα εξαλείψει το πρόβλημα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στις ανωτέρω περιοχές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για την προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού πλωτού διχτυωτού συστήματος, για ορισμένες περιοχές (όχι για όλες), διαδικασία όμως η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες των παραθαλάσσιων Δήμων καθημερινά μεγαλώνουν.

Δεδομένου ότι το σοβαρό πρόβλημα του φαινομένου της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών και γι’ αυτή την χρονιά, είχε γίνει έγκαιρα γνωστό στην Πολιτεία από την επιστημονική κοινότητα.

Δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση στις περιοχές αυτές, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση, με αποτέλεσμα οι τουριστικές επιχειρήσεις που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται εκεί να κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Γιατί δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για οριστική λύση του προβλήματος με διασφάλιση του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος;

2) Πιστεύετε ότι η τοποθέτηση προστατευτικού πλωτού διχτυού στις εν λόγω περιοχές είναι επαρκής τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου και προστασίας των λουόμενων από τις μέδουσες;

3) Γιατί δεν προβήκατε έγκαιρα στην τοποθέτηση των προστατευτικών πλωτών διχτυών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου; Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση τους και σε ποιες περιοχές και Δήμους θα τοποθετηθούν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018
Επόμενο άρθρο Τηγανιτές σαρδέλες με τραγανή και αφράτη κρούστα