Στα πρόθυρα της εξαφάνισης η Πίνα


Ένα ακόμα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος, απειλείται με εξαφάνιση από τις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το University of the West of England.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το όστρακο Pinna nobilis.

Η Πίνα, είναι το μεγαλύτερο «δίθυρο» στη Μεσόγειο. Μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1,2 μέτρα σε μήκος και σύμφωνα με τις έρευνες, κινδυνεύει με εξαφάνιση από το παράσιτο Haplosporidum pinnae. Η απειλή αφορά στην έξαρση του παράσιτου, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ακτές της Ισπανίας το 2016 και έχει ήδη εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς πίνας στη δυτική Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι στις θαλάσσιες περιοχές του βορείου Αιγαίου, έχει ήδη αφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών Πίνας, ενώ αναφορές για μαζική θνησιμότητα υπάρχουν και σε περιοχές του Ιονίου, της Πελοποννήσου αλλά και του Σαρωνικού.

Όπως πιθανολογείται το παράσιτο μπορεί να το μετέδωσε η παρουσία κάποιου ξενικού είδους στο νερό και καθώς η πίνα δεν διαθέτει κάποια φυσική προστασία εναντίον του, είναι πλήρως εκτεθειμένη.

Η έρευνα έχει ως στόχο την εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας πίνας στις ελληνικές θάλασσες, τα αποτελέσματα της οποίας καταχωρούνται στη διαμεσογειακή βάση δεδομένων της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Πέραν ωστόσο των καταγραφών των επιστημόνων, πολύτιμες είναι και οι αναφορές παρατηρήσεων θνησιμότητας πίνας που αποστέλλονται από πολίτες (δύτες, αλιείς, λουόμενους κλπ) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή η νέα απειλή που κινδυνεύει να εξαφανίσει για πάντα ένα ακόμα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος, είναι ενδεικτική της έντονης ανθρωπογενούς πίεσης, που προκαλούμε στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Ενώ πλέον είναι κοινή διαπίστωση, ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ δεν μπορούμε να λύσουμε ούτε ένα από τα προβλήματα που έχουμε προκαλέσει στα θαλάσσια οικοσυστήματα, δημιουργούμε ολοένα και περισσότερα.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Υπερίωνας: Για πρώτη φορά ανακαλύπτεται μια τόσο μεγάλη δομή στο σύμπαν
Επόμενο άρθρο Παστουρμαδόπιτα με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα