Στη Βουλή το θέμα του βωξίτη με ερώτηση της τ. Υπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου


Η πρώην Υπουργός Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου υπέβαλλε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, για την υπόθεση του Βωξίτη.

Η Κα Χριστοφιλοπούλου στην ερώτησή της υποστηρίζει και  επισημαίνει ότι η δημιουργία ορυχείων Βωξίτη στα Γεράνεια όρη, θα φέρει περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα τονίζει:

 

« Κύριε Υπουργέ,

με την υπ’ αριθμόν 7890/4-8-2017 ερώτησή μας με θέμα «Περιβαλλοντική υποβάθμιση και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία η δημιουργία ορυχείου βωξίτη στα Γεράνεια Όρη» σας θέσαμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα δίχως ωστόσο να μας απαντήσετε ουσιαστικά και επαρκώς.

Αυτή τη στιγμή, το αίτημα της  εταιρείας που θα αναλάβει το έργο της «Έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής» βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η οποία συγκεντρώνει εισηγήσεις από αρμόδιους φορείς προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η άδεια. Ενδεχόμενη έγκρισή της θα επιφέρει άμεση οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, διάλυση του πρωτογενούς τομέα και απειλή για τη  Δημόσια Υγεία. Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων βωξίτη, τότε οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα δώσουν τη θέση τους στα ορυχεία και τα παραπάνω προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Σύσσωμοι οι κάτοικοι, οι φορείς και η δημοτική αρχή του Δήμου Μεγαρέων έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους στη δημιουργία ορυχείων βωξίτη στην περιοχή και δηλώνουν αποφασισμένοι να τα εμποδίσουν με κάθε τρόπο.

Επειδή τα ορυχεία βωξίτη θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Επειδή τα Γεράνεια Όρη εκτός από πηγή φυσικού πλούτου αποτελούν σήμα κατατεθέν της ανάπτυξης, της οικονομίας, της απασχόλησης και του τουρισμού της πόλης των Μεγάρων, ερωτάσθε:

 

  1. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να εμποδίσετε την έτι περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση των Μεγάρων;»
  1. Θα σεβαστείτε την ομόφωνη αρνητική γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων και συνάμα την σύσσωμη αντίθεση των κατοίκων στο ενδεχόμενο δημιουργίας ορυχείου βωξίτη;

 

Επίσης, ζητούμε να μας χορηγήσετε:

  1. Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί στη Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με αντικείμενο την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής.
  2. Έγγραφο όπου αναγράφεται ο ακριβής αριθμός των γεωτρήσεων καθώς και το είδος τους (υπόγειες ή επίγειες γεωτρήσεις).
  3. Την χαρτογράφηση της περιοχής όπου θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.
  4. Έγγραφο με τις  αποστάσεις των γεωτρήσεων από την κατοικημένη περιοχή.
  5. Έγγραφο όπου αποσαφηνίζεται ο χαρακτηρισμός των περιοχών που περιλαμβάνονται στην έκταση των γεωτρήσεων (προστατευόμενες, αγροτικές, βιομηχανικές, παραθαλάσσιες κλπ.).»
Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν γεωτρήσεις στο Κορινθιακό από το πλοίο-γεωτρύπανο «Fugro Synergy»
Επόμενο άρθρο Παιδική Χορωδία του Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων «Εν δράσει 2017»