Στις 5 Μαρτίου η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λεβέντη τ. Βουλευτή Αττικής


Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 7:00 μ.μ., παρουσιάζεται στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, το βιβλίο του Θανάση Λεβέντη τ. Βουλευτή Αττικής: «ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ 1957-1967»

Στο βιβλίο, επιχειρείται η καταγραφή με τη μορφή χρονικού, της δράσης του Μορφωτικού Συλλόγου Ελευσίνος, ενός Σωματείου με πλούσιο πολιτιστικό έργο, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία 1957-1967 στην Ελευσίνα, πόλη με λαμπρό ιστορικό παρελθόν και δυναμικό βιομηχανικό παρόν.

Καταγράφεται εδώ η φιλότιμη προσπάθεια μερικών νέων ανθρώπων, που πλαισιώθηκαν από συνομηλίκους και άλλους συμπολίτες τους, καθώς και αυτούς των γύρω πόλεων, και στηρίχθηκε θερμά από τον πνευματικό κόσμο και τον Τύπο της Πρωτεύουσας.

Ο Σύλλογος δημιούργησε Λέσχη, όπου στεγαζόταν Δανειστική Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο, σε καθημερινή επί δεκαετία λειτουργία, και οργανώθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις: Διαλέξεις, Εκθέσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Βιβλίου, διαγωνισμοί σκακιού, πινγκ-πονγκ. Ίδρυσε Χορωδία, εξέδιδε μηνιαίο περιοδικό «Το Φως».

Δεκάδες Δημιουργοί: Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, διαπρεπείς Καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος, έδωσαν εδώ διαλέξεις με πρωτοποριακό περιεχόμενο και παρουσίασαν το έργο τους, σε μια εποχή που οι συνθήκες δεν ήσαν πάντοτε ευνοϊκές για παρόμοιες εκδηλώσεις.

Από τον Μορφωτικό  Σύλλογο οργανώθηκε στην Ελευσίνα, το 1961, η πρώτη, εκτός Κέντρου, Συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Η πρώτη στην Ελλάδα ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του μεγάλου Ελευσίνιου Ζωγράφου Θάνου Τσίγκου το 1961.

Η πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών του «Φορτηγού»-Διονύσης Σαββόπουλος, 1964.

Η πρώτη παρουσίαση του «Μαουντχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη με πρώτη εμφάνιση της Μαρίας Φαραντούρη το 1966.

Η δράση του Συλλόγου δημιούργησε μια όαση πολιτισμού, με σημαντικά πνευματικά επιτεύγματα, τα οποία θα ήσαν ασφαλώς περισσότερα, εάν δεν είχαν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του επίσημου Κράτους και των τοπικών εκπροσώπων του, με κορύφωση της βίαια διάλυση του Συλλόγου από την Απριλιανή Δικτατορία και την κατάσχεση της Βιβλιοθήκης και όλης του της περιουσίας, που εξαφανίσθηκαν έκτοτε.

Με ότι περισώθηκε από το αρχειακό υλικό, από άλλες πηγές και όσα συγκρατούν ακόμη η προσωπική μνήμη και οι αναμνήσεις μερικών παλαιών στελεχών του Συλλόγου, γίνεται αυτή η αναδρομή στο παρελθόν και η σχετική αποτίμηση της προσφοράς του.

Συμμετέχουν στην παρουσίαση:

Μίμης Θεοδώρου, Φιλόλογος

Κώστας Χατζηδημητρίου, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μεγαρέων

Θανάσης Λεβέντης, τ. Βουλευτής Αττικής

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Καστάνη.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ξαναγύρισαν οι μέδουσες στον Κορινθιακό-Αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων
Επόμενο άρθρο Δεν ανέδειξε νικητή το τοπικό ντέρμπι της Νέας Περάμου