Συγκέντρωση κατά των Ορυχείων Βωξίτη: Πύρινος ο λόγος του Γιάννη Μιχάλαρου


 

Ήμουνα σίγουρος ότι αυτή η συγκέντρωση θα ήταν μεγαλειώδης.

Ήμουνα σίγουρος ότι οι Μεγαρίτες θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς θα είστε στη περιφέρεια στην αποκεντρωμένη διοίκηση , στους δρόμους , στις πλατείες , στα σημεία των γεωτρήσεων , στα δικαστήρια. Αντιπροσωπεύουμε 100 φορείς. Είμαστε ευγνώμονες για την αγωνιστική τους παρουσία και για τη δουλειά τους ώστε να πετύχει αυτή η συγκέντρωση , ιδιαίτερα τους συλλόγους της Κινέτας και τη πρόεδρο κ. Πρίφτη.

Είμαστε ευγνώμονες για τη παρουσία όλων των συλλόγων του κορινθιακού , του Λουτρακίου και των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαστε Αλληλέγγυοι Συμπολίτες Ακούσατε Ακούσατε – τι πάνε να μας φέρουν στα Μέγαρα – στα Μέγαρα μας. Ακούσατε τι είπε ο Δήμαρχος , οι επιστήμονες , οι κάτοικοι της Γκιώνας. Πάνε να λεηλατήσουν τις περιουσίες μας. Πάνε να λεηλατήσουν το φυσικό πλούτο των Γερανείων. Πάνε να καταστρέψουν το ανάγλυφο της Μεγαρίδας. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα κίνδυνο , ίσως το μεγαλύτερο των τελευταίων 40 χρόνων.

Ένα κίνδυνο που απειλεί το τόπο μας και την ύπαρξη μας ως τοπική κοινωνία. Τη πρόθεση της <<Δελφοί – Δίστομο >> δηλαδή του ομίλου Μητηληναίου να δημιουργήσει ορυχεία βωξίτη στο δυτικό τμήμα της Μεγαρίδας 400,000 χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε αναβρασμό. Λουτράκι , Κόρινθος , Άγιοι Θεόδωροι – Κινέτα , Μέγαρα – Αλεποχώρι βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν την υποβάθμιση.

Πολλοί συλλογικοί φορείς παλεύουν να σώσουν τον κορινθιακό και τα Γεράνεια. Καταλάβετε το καταστρεφόμαστε , αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις θα επιφέρουν βλάβη στα οικονομικά μας , στις δουλειές μας , στην αξία των περιουσιών μας. Επιστήμονες εξηγούν τι κακό κάνει αυτή η δραστηριότητα στη φύση και στους ανθρώπους, και κάτοικοι άλλων τόπων που θα σας πουν πως ρήμαξαν οι πόλεις και τα χωριά τους λόγω των ορυχείων βωξίτη. Θα σας πουν σε τι καθεστώς τρομοκρατίας ζουν από τους μπράβους των μεταλλευτικών εταιριών και πως αυτοί αντιμετωπίζουν όσους χάνουν τις περιουσίες τους λόγω των ορυχείων.

Θα σας πουν τι ψέματα τους είπαν οι εταιρείες και οι πολιτικοί, όταν τους τάζανε δουλειές που δεν ήρθαν ποτέ, αλλά και πόσες δουλειές χαθήκανε λόγω των ορυχείων. Αυτό που δεν τους είπαν και δεν θα πούνε και σε εμάς όμως οι “αρμόδιοι” των μεταλλευτικών εταιρειών, είναι ότι ο τόπος ανήκει πρώτα απ’ όλα στους κατοίκους του. Γιατί ο τόπος αυτός ανήκει πρωτίστως σε εμάς που ζούμε στα Μέγαρα, στο Πεύκο, στο Αλεποχώρι, στην Κινέτα. Γιατί οι κάτοικοι (εμείς, οι πατεράδες μας, οι μανάδες μας και οι παππούδες μας) τον κάναμε αυτό που είναι. Είναι αυτοί που τον Οκτώβριο του 1973 σε αυτήν εδώ τη πλατεία με σύνθημα ΕΡΓΑΤΕΣ , ΑΓΡΟΤΕΣ , ΦΟΙΤΗΤΕΣ ενωμένοι στον αγώνα απέτρεψαν την εγκατάσταση των διυλιστηρίων της τότε ΣΤΡΑΝ στον ελαιώνα και στη πάχη. Αυτό που δε λένε αυτοί που μιλάνε για “ανάπτυξη” και “επένδυση”, και που στην πραγματικότητα είναι λεηλασία και όχι επένδυση, αυτό που δεν λένε, είναι το τί θα μείνει στον τόπο όταν αυτοί θα τον κατασκάψουν και θα τον στραγγίσουν για να πάρουν το μετάλλευμα. Γιατί επένδυση, είναι αυτό που κάνουν οι αγρότες των Μεγάρων, που βγάζουν προϊόντα υψηλής αξίας που πουλιούνται από το μικρότερο μπακάλικο μέχρι το μεγαλύτερο σουπερμάρκετ.

Επένδυση, είναι αυτό που έκαναν οι πτηνοτρόφοι που ξεκίνησαν πριν από δύο γενιές με τα πιο μικρά κοτέτσια, με ίδια κεφάλαια, και τώρα τα Μέγαρα είναι σημείο αναφοράς στην πτηνοτροφία. Επένδυση, είναι τα λιοτρίβια και τα οινοποιεία, που βγάζουν λάδι και κρασί από τις Μεγαρίτικες ελιές και τα Μεγαρίτικα σταφύλια με τις πιο σύγχρονες και ποιοτικές μεθόδους. Επένδυση, είναι οι ελιές που φυτέψανε οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας και έχει το κάθε μεγαρίτικο σπίτι το λάδι του αυτή την εποχή της κρίσης. Επένδυση, είναι ο τουρισμός που αναπτύσσεται στην Κινέτας και στο Αλεποχώρι. Επένδυση είναι η ομορφιά του Ελατιά που τον καμαρώνουν όλοι οι Μεγαρίτες και οι ξένοι που έρχονται να τον δούνε. Επένδυση τέλος, είναι τα σπίτια μας και η υγεία η δική μας και των παιδιών μας. Είναι η ποιότητα ζωής μας. Και αν αφήσουμε να γίνει το ορυχείο, όλα αυτά θα σβήσουν για πάντα, και όταν το μετάλλευμα θα εξαντληθεί και το ορυχείο θα κλείσει, κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει τι υπήρξε στα Μέγαρα. Και στα παιδιά μας, πηγαίνοντας στον Αγιάννη το μακρινό ή στον Καβελλάρη, ή στην Κινέτα, θα λέμε εδώ παιδί μου που βλέπεις αυτή τη γούβα υπήρχαν αμπέλια, σπίτια, περιβόλια, δάση, πτηνοτροφεία… και μια πόλη με ανθρώπους που δουλεύανε και βγάζανε όλα τα καλά και καμαρώνανε για τον τόπο τους. Και δε θα καταλαβαίνουνε για τι τους μιλάμε. Ε, τούτη τη φορά δεν θα τους περάσει.

Αρκετά. θα νικήσουμε όπως το 1973 Δε θα αφήσομε να γίνει ο τόπος μας ένας ρημαγμένος τόπος χωρίς νερό, που το μόνο που θα βγαίνει θα είναι μπάζα και κόκκινη σκόνη. Και Τούτη τη φορά θα κάνουμε τους κερδοσκόπους και τους κρατούντες, που φτιάχνουν τους νόμους και αποφασίζουν όχι για το καλό του λαού αλλά για το συμφέρον των αρπακτικών και των μεγάλων εταιριών, να καταλάβουνε ότι οι άνθρωποι που ζούμε εδώ, όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, Έλληνες και ξένοι, θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας: όσα με κόπο χτίσαμε εμείς και οι προηγούμενοι από εμάς, θα υπερασπιστούμε τη γη μας, το μεροκάματό μας, το μέλλον των παιδιών μας. Με κάθε τρόπο, και δε θα λογαριάσουμε κανένα και τίποτα. Ας αντιληφθούν οι αρμόδιοι κρατούντες, όσο ακόμα προλαβαίνουν, ότι αν αποφασίσουν να κάνουν δεκτή την αίτηση της ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟ, θα είναι προσωπικά υπεύθυνοι για ότι συμβεί.

Ας αντιληφθούν οι αρμόδιοι της εταιρείας ότι αν τολμήσουν να στείλουν έστω και ένα γεωτρύπανο, θα φέρουν αδιαμέλιστη την ευθύνη για ό,τι συμβεί στη συνέχεια. Γιατί εμείς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να λεηλατήσουν τον τόπο μας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να σηκώσουν όχι βωξίτη, ούτε μια πέτρα από τους αρμακάδες. Και όπως είπε και ένας από εμάς μας προ ημερών, άμα τολμήσουν κι έρθουνε να ανοίξουνε έστω και μία τρούπα, θα τους χώσουμε τους ίδιους μέσα.

Καλή δύναμη.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Μικτές Ομάδες ΕΠΣΔΑ: Κυριαρχούν οι νεαροί ποδοσφαιριστές Μεγάρων και Νέας Περάμου
Επόμενο άρθρο Ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος στην Νέα Πέραμο