Συνεχίζουμε το καταστροφικό έργο στις προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη


Το ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του πλανήτη βρίσκεται υπό τη συνεχή ανθρώπινη πίεση και παρέμβαση, κυρίως λόγω της κατασκευής δρόμων, της συνεχής αποψίλωσης δασών, της επέκτασης των γεωργικών καλλιεργειών, της αστικοποίησης, των εξορυκτικών και άλλων δραστηριοτήτων, με συνέπεια να έχουν καταντήσει μόνο κατ’ όνομα προστατευόμενες.

Αυτό το σοκαριστικό συμπέρασμα, είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, της μεγαλύτερης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία «προστατευόμενες εκτάσεις» συνολικά έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ή διπλάσιες σε έκταση από την Αλάσκα έχουν υποβαθμισθεί από τις ποικίλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Και αυτό συμβαίνει, την στιγμή κατά την οποία, από το 1992 έως σήμερα οι προστατευόμενες περιοχές παγκοσμίως έχουν περίπου διπλασιασθεί!!! Ο αριθμός των προστατευόμενων περιοχών, ξεπερνά πλέον τις 202.000 και καλύπτουν πάνω από το 15% της ξηράς της Γης (και το 8% των θαλασσών), με στόχο να φθάσουν το 17% έως το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα, που είχε υπογραφεί στο Ρίο το 1992. Αν και το καθεστώς τους ποικίλει διεθνώς, ο κοινός στόχος είναι η προστασία της φύσης στην επικράτειά τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντμε επικεφαλής την Κένταλ Τζόουνς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν την κατάσταση σε σχεδόν 50.000 προστατευόμενες περιοχές (το ένα τέταρτο του συνόλου) και υπολόγισαν ότι το παγκόσμιο «ανθρώπινο αποτύπωμα» στις προστατευόμενες περιοχές είναι περίπου το μισό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, όμως εμφανίζει επιδείνωση μετά το 1992.

Η μελέτη εκτιμά ότι έχει υποβαθμισθεί το 33% των προστατευόμενων περιοχών στην ξηρά, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να απειλείται η βιοποικιλότητα σε αυτές τις περιοχές. Από τις 111 χώρες που έχουν ορίσει προστατευόμενες περιοχές, στις 74 -πλούσιες και φτωχές- υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Το 42% των προστατευόμενων περιοχών είναι πολύ ικανοποιητικά προστατευόμενες, δηλαδή απαλλαγμένες από σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ το 10% είναι από κάθε άποψη προστατευόμενες, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές της Ρωσίας και της Κίνας.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις συστηματικά υπερεκτιμούν το επίπεδο της προστασίας της φύσης στις προστατευόμενες περιοχές, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις προστατευόμενες περιοχές της νότιας Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Πεθαίνουν τα πεύκα στο Κουρκούρι;
Επόμενο άρθρο Ο ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ έχανε τις ευκαιρίες και ο ΑΣΤΕΡΑΣ έβαζε τα γκολ