Τ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Τα Μέγαρα «ταξιδεύουν» στο 69ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο


Για πρώτη φορά στα χρονικά θα συμμετάσχει στο 69ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο, μια ταινία γυρισμένη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη περιοχή των Μεγάρων.

Ο λόγος για την ταινία  «Ποιος επιτέλους είναι αυτός ο Τέλης Στεφανής;» του Μιχάλη Καφαντάρη που εδώ και μήνες παρακολουθούμε τα γυρίσματά της στα σοκάκια της πόλης μας. Καθώς πλέον ολοκληρώνεται η ταινία ζητήσαμε από τον καταλληλότερο άνθρωπο να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα, ποιον άλλο, από τον διευθυντή παραγωγής της ταινίας, τον «δικό μας» κ. Τάσο Πανταζή. Προς μεγάλη μας χαρά, ο κ. Πανταζής, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της «άποψης» και η συζήτηση μαζί του, εξελίχθηκε σε … πραγματικό τρέϊλερ της νέας αυτής ταινίας!

Α: Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία από την υπόθεση της ταινίας και τους ήρωες της;

T.Π.: Βεβαίως! Θα πρέπει να σημειώσω πως η ταινία αποτελείται από πέντε ιστορίες, βασισμένες σε κάποιο αληθινό περιστατικό, ή σε κάποιο «αστικό μύθο». Οι ιστορίες αυτές συνδέονται μεταξύ τους σπονδυλωτά, με διάφορους τρόπους και διαδραματίζονται στα χρόνια των δεκαετιών του 50’ και του 60’, την τότε «χρυσή εποχή» του ελληνικού ασπρόμαυρου κινηματογράφου.

Οι βασικοί ήρωες του σεναρίου είναι μεν φανταστικοί χαρακτήρες, αλλά και υπαρκτά πρόσωπα, όπως ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μανώλης Χιώτης. Οι πέντε αυτές ιστορίες, διαδραματίζονται με φόντο την περιοχή της Δραπετσώνας και των περιοχών γύρω από αυτήν. Η Δραπετσώνα των δεκαετιών του 50’ και του 60’, ως γνωστόν υπήρξε μια μεγάλη βιομηχανική συνοικία – γκέτο, με πολύ σκληρή αλλά ταυτόχρονα γοητευτικά-μυθική ιστορία. Μια ιστορία, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για δυνατά κινηματογραφικά σενάρια, όπως αυτό της ταινίας στην οποία συμμετέχω.

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή, με τις περιοχές της Ιταλίας της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Αμερικής των συγκεκριμένων δεκαετιών. Περιοχές, απ’ τις οποίες ο παγκόσμιος κινηματογράφος, έχει εμπνευστεί τη δημιουργία δεκάδων ταινιών.

A: Ποια είναι η παραγωγός εταιρεία της ταινίας και ποιοι οι ηθοποιοί που την πλαισιώνουν;

T.Π.: Η εταιρία παραγωγής της ταινίας «Ποιος επιτέλους είναι αυτός ο Τέλης Στεφανής;» είναι η Laika Productions, μια ανεξάρτητη εταιρία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με έδρα την Αθήνα. Στις κινηματογραφικές της παραγωγές συγκαταλέγονται ταινίες και ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη και της Μαρίνας Δανέζη (γενική διευθύντρια).

Από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας, είναι ο Θωμάς Κουβάς, η Φαιή Ρήγα μια νεαρή και ταλαντούχα συμπολίτισσα μας και ο υποφαινόμενος.

Εκτός όμως από εμάς, στο καστ των ηθοποιών συμμετέχουν και άτομα από το Δημοτικό θέατρο Μεγάρων, αλλά και απλός κόσμος. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρω, πως ένα μεγάλο μερίδιο των επιτυχημένων γυρισμάτων, ανήκει στους δεκάδες συμπολίτες μας που μας άνοιξαν τα σπίτια τους και τη καρδιά τους, αλλά και στους κ.κ. Τάσο Οικονόμου, Δημήτρη Δομπρογιάννη και Δημήτρη Παπαδόπουλο, τους οποίους και ευχαριστώ για την αμέριστη βοήθεια τους, από καρδιάς.

Α: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα γυρίσματα της ταινίας;

T.Π.: Η ταινία ολοκληρώνεται σε περίπου δύο μήνες, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 80% των γυρισμάτων της. Η avant-première θα πραγματοποιηθεί στα Μέγαρα, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Γρηγόρη Σταμούλη, μία πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή από την εταιρία παραγωγής. Στη συνέχεια, η ταινία θα προβληθεί στου κινηματογράφους  VILLAGE CINEMAS και τον Σεπτέμβριο θα «ταξιδέψει» στο 69ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Α: Κατά την άποψή σας, τι μπορεί να σημαίνει για τα Μέγαρα το γεγονός, ότι η ταινία γυρίζεται εδώ;

T.Π.: Το γεγονός και μόνο, ότι η προβολή μέσω της ταινίας, των τοπίων και της ομορφιάς του τόπου μας, θα είναι εκτός από πανελλαδική αλλά και διεθνής, απαντά ακριβώς στο ερώτημα σας. Γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί, σχεδόν σε όλη την περιοχή του Δήμου Μεγάρων, στον Αι Γιώργη, στη Πάχη, στο Μελί, στο τοίχος της Αγίας Τριάδας, στη Κρήνη Θεαγένους, στον Άγιο Θανάση, στη Πλατεία Σκουλούδη, στον Αλία, αλλά και στο Νεράκι, τον Λουτρόπυργο και στη παραλία της Νέας Περάμου.

Α: Κύριε Πανταζή, ανυπομονούμε να δούμε την ταινία και ευχόμαστε και σε εσάς αλλά και σε όλους συντελεστές της ταινίας, κάθε επιτυχία.  Εκτός όμως της ταινίας, θα ήθελα να μιλήσουμε και για ένα ακόμη θέμα. Cinepolis Megaron! κ. Πανταζή γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει επαφές για τη δημιουργία κινηματογραφικών studios στη περιοχή. Τι μπορείτε να μας πείτε σχετικά με αυτή την περίτωση;

T.Π.: Πράγματι, τα γυρίσματα της ταινίας αποτέλεσαν την αφορμή, ώστε να προκύψει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ομάδα Ελληνο-καναδών επιχειρηματιών. Οι επενδυτές, οραματίζονται τη δημιουργία διεθνών κινηματογραφικών studios, αλλά και την ίδρυση Βαλκανικής σχολής κινηματογράφου, στην περιοχή των Μεγάρων.

Α: Κύριε. Πανταζή αυτό ακούγεται μάλλον πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;

T.Π.: Αναφέρομαι στις εγκαταστάσεις των ελαιοδεξαμενών. Ένας χώρος, με τον οποιο οι κ.κ. Γιώργος Μουζακίτης (σκηνοθέτης και παραγωγός) και κ. Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης και παραγωγός) πραγματικά ενθουσιάστηκαν. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ώστε να γίνουν κινηματογραφικά studios. Εκτός όμως των ελαιοδεξαμενών, όλη η περιοχή των Μεγάρων, διαθέτει μια κινηματογραφική μοναδικότητα την οποία παρομοιάζουν ως ένα τεράστιο στούντιο, στο οποίο μπορείς να γυρίσεις από «φουστανέλες» μέχρι ταινίες του σήμερα.

Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Σταμούλης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρθρογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα» κ. Άκη Καπράνο, ήταν ιδιαίτερα θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η συγκεκριμένη επένδυση -αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί- δημιουργεί πρωτόγνωρες προοπτικές για τον Δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα τοποθετήσει ουσιαστικά το Δήμο μας, στο επίκεντρο της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας!

Ακόμα, απ΄ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το επενδυτικό πλάνο των Ελληνοκαναδών επενδυτών, εκτός των κινηματογραφικών studios, συμπεριλαμβάνει και τη κατασκευή οικισμού V.I.P. για τους ανθρώπους του διεθνούς κινηματογραφικού jet set, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.

Α: Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Πανταζή για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε και τις κινηματογραφικές πληροφορίες που μοιραστήκατε μαζί μας.

T.Π.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία της νέας μας ταινίας στην έγκριτη εφημερίδα σας, αναδεικνύοντας την προσπάθεια όλων των συντελεστών.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ενεργειακές κοινότητες: Η λύση για τη δραστική μείωση του κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος
Επόμενο άρθρο «Money for Nothing» το τραγούδι των Dire Straits που για 26 χρόνια ήταν απαγορευμένο...