Φεστιβάλ Φιλοσοφίας «Magna Grecia» μια διοργάνωση απ’ την οποία τα Μέγαρα απέχουν διαχρονικά


Για τέταρτη χρονιά, διεξάγετε στη χώρα μας, το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG). Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις των Αθηνών, της Κορίνθου, της Επιδαύρου, των Μυκηνών, της Μεσσήνης και του Λουτρακίου, με τη συμμετοχή 1.500 Ιταλών μαθητών και συμπεριλαμβάνει σειρά πολιτιστικών και παιδαγωγικών δράσεων.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα, είναι μια εκπαιδευτική διδακτική εμπειρία, που καλεί τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα φιλοσοφικό ταξίδι μέσα και έξω από τον εαυτό τους. Γεννήθηκε σε μια περιοχή σύμβολο της δυτικής φιλοσοφίας, την αρχαία Ελέα.

Από το 2012 ταξιδεύει προτείνοντας τις δραστηριότητές του, σε ορισμένα από τα πιο όμορφα «μέρη σύμβολα», της μεσογειακής κουλτούρας (Cilento, Βέλια, Metaponto, Matera, Οτράντο, Λέτσε, Συρακούσες, Noto, Bronte-Αίτνα).

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, στην ουσία πρώτο-ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της περιοχής του Cilento και Vallo di Diano ως ένας τουριστικός προορισμός ο οποίος μπορεί  να προσεγγίσει  στη χαμηλή περίοδο, με νέα τουριστικά target group, και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε θεσμό.

Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες μαθητές προερχόμενοι από όλη την Ιταλία, ασκήθηκαν στη φιλοσοφική σκέψη και πρακτική. Το Φεστιβάλ είναι ένας μαγικός χώρος, όπου οι έφηβοι εκπαιδεύονται στη  πρακτική της αυτογνωσίας. Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει, τα τελευταία χρόνια, μια σημαντική σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, μέσα από την οποία, μαζί δημιουργούν χώρους  εμπιστοσύνης και προβληματισμού, αναπτύσσοντας  τη κριτική σκέψη..

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το φεστιβάλ, η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, δήλωσε σχετικά:

Ρ. Δούρου: «Η επένδυση στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην άνοδο του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού»

«Tο δικαίωμα στη γνώση οικοδομείται με Παιδεία και Πολιτισμό, με πρωτοβουλίες σαν αυτή του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας», που φέρνει κοντά Ελλάδα και Ιταλία, δύο κοιτίδες της οικουμενικής φιλοσοφικής σκέψης, εκείνης που ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή ταυτότητα», επισήμανε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG).
Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει για τέταρτη χρονιά την πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται στη χώρα μας 10 – 20 Μαρτίου 2018, σε Αθήνα, Κόρινθο, Επίδαυρο, Μυκήνες, Μεσσήνη και Λουτράκι, με τη συμμετοχή 1.500 Ιταλών μαθητών και περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών και παιδαγωγικών δράσεων.
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
· Έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι η επένδυση στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην άνοδο του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού.
· Γιατί ακριβώς είναι εκείνη η επένδυση που μαθαίνει στους νέους το σημαντικότερο μάθημα. Το μάθημα του δρόμου προς τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη.
· Το μάθημα της διαμόρφωσης του Ήθους μιας Δημοκρατικής Πολιτείας στον 21ο αιώνα. Το μάθημα, που μακριά από ωφελιμιστικές προσεγγίσεις, αναδεικνύει την αξία της Φιλοσοφίας.
· Της «μόνης ελεύθερης επιστήμης», της «θεωρητικής γνώσης των πρώτων αρχών και των αιτιών» όπως την όριζε ο Αριστοτέλης, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητά της ως αναντικατάστατου εργαλείου αναζήτησης της αλήθειας. «Όλοι οι άνθρωποι επιζητούν εκ φύσεως τη γνώση» είναι η πρώτη του φράση στο έργο «Μετά τα Φυσικά».

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Super League τέλος ...μέχρι νεωτέρας
Επόμενο άρθρο Ενημερωτικές ημερίδες για τον αγροτικό τομέα σε Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Μαραθώνα και Παιανία