Φιστίκια Αιγίνης: Προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων


Μόλις μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα πρέπει να γίνει, στη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στην κατανάλωση φιστικιών και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε:

  • Φυτικές στερόλες

Είναι ο ξηρός καρπός με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

  • Αντιοξειδωτικά

Αποτελούν τον ξηρό καρπό με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.

  • Βιταμίνης Β6

Περιέχουν υψηλά ποσά της συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ουσίας ομοκυστείνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης. 100 γραμμάρια κελυφωτών φιστικιών καλύπτει περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6.

Κάτι το οποίο όμως δεν είναι ευρέως γνωστό και τελευταίες μελέτες έρχονται να πιστοποιήσουν είναι το ότι τα κελυφωτά φιστίκια περιέχουν τα συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια μας. Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία που καθημερινά δέχεται ο οφθαλμός, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα μάτια μας από τη γήρανση.

Κι όλα αυτά με μόλις 170 θερμίδες ανά μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τεκίλα καταπολεμά την οστεοπόρωση
Επόμενο άρθρο Ευάγγελος Αντώναρος: Διαγράφηκε ο «καραμανλικός» πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος