Χρυσή Μπάλα France Football: Πως «γεννήθηκε» η σημαντικότερη ατομική ποδοσφαιρική διάκριση


Χρυσή Μπάλα – France Football – το πιο πολυπόθητο βραβείο του ποδοσφαίρου, που κάθε παίκτης ονειρεύεται να κερδίσει μία ημέρα.

Μια ιστορία από το 1956

Η «Χρυσή Μπάλα» …γεννήθηκε, όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1956 και το 2010, υπό την προεδρία του Ζεπ Μπάτερ στην FIFA, καταβλήθηκαν 15.000.000 ευρώ στον Όμιλο Amaury, που έχει στην κατοχή του την L’Equipe και το France Football, προκειμένου να αποκτηθούν τα δικαιώματα του τροπαίου.
Με την άφιξη του Τζάνι Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA, υπήρξε ρήξη και αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συμφωνία, μιας και επιθυμεί ένα βραβείο που να δίνεται αποκλειστικά από την FIFA.

Σημαντικό ρόλο στην διαμάχη με την FIFA, φαίνεται να έπαιξε και μία μελέτη, που έδειξε ότι το ταλέντο μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει έναν παίκτη στην επιτυχία, αφού φαίνεται να παίζουν αποφασιστικό ρόλο σχέσεις και φιλίες.

Συγκεκριμένα, η γαλλική αθλητική εφημερίδα L Equipe, που αποτελεί  μέρος του ίδιου εκδοτικού ομίλου με το France Football, είχε παρουσιάσει μελέτη τριών οικονομολόγων από Λονδίνο, Παρίσι και Αμπού Ντάμπι, που υποστήριζαν ότι από το 2010, το βάρος της ψήφου δίνεται υπέρ συμπαικτών στην ίδια ομάδα αλλά και ιδιαίτερα ποδοσφαιριστών που προέρχονται από το ίδιο έθνος.

Η «Χρυσή Μπάλα», ήταν έμπνευση  του Γάλλου δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Ανό και δίνεται στον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων.

Στην αρχή,  αναφερόταν μονάχα σε Ευρωπαίους παίκτες, όμως από το 1995 επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και το 2007 σε όλους τους παίκτες από όλο τον κόσμο.

Επιλέγουν 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο

Όπως είναι γνωστό, ο ιστορικός θεσμός της Χρυσής Μπάλας, διοργανώνεται ξανά εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό France Football μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year). Ετσι, τον νικητή θα επιλέξουν και πάλι, 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Ο σερ Στάνλεϊ Μάθιους ήταν ο πρώτος νικητής 

Ο Στάνλεϊ Μάθιους της Μπλάκπουλ ήταν ο πρώτος νικητής, ενώ ο Ζορζ Ουεά με τη Μίλαν, ο μοναδικός Αφρικανός που τα έχει καταφέρει, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κέρδισε το βραβείο.

Ο Βραζιλιάνος Κάκα, ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιριστής, εκτός από τους Ρονάλντο και Μέσι, που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο.
Το «δίδυμο» ακολουθούν με τρεις κατακτήσεις ο Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985), ο Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).

Οι 10 τελευταίοι νικητές της Χρυσής Μπάλας

(Με πληροφοριες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο HIV: Συνεχίζεται η πτώση των νέων περιστατικών στην Ελλάδα και παγκοσμίως
Επόμενο άρθρο Χρυσός για πέμπτη φορά ο Cristiano Ronaldo