ΧΥΤΥ και άλλα υπολείμματα στα Μέγαρα


Το αέριο χωματερής LFG (LANDFILL GAS), είναι ένα φυσικό παραπροϊόν της διάσπασης των οργανικών υλικών σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το LFG  αποτελείται από περίπου 50% μεθάνιο (κύριο συστατικό του φυσικού αερίου), 48% διοξείδιο του άνθρακα και μια μικρή ποσότητα οργανικών ενώσεων. Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα, για μια περίοδο 100 ετών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

Οι χώροι της υγειονομικής ταφής των αστικών στερεών αποβλήτων (ΜSW)αποτελούν την 3η μεγαλύτερη πηγή ανθρακούχων εκπομπών μεθανίου στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14%αυτών των εκπομπών το 2016.

Ταυτόχρονα οι εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής αποτελούν μια χαμένη ευκαιρία για εκμετάλλευση  ενεργειακών αναγκών εφ όσον δεν συνδυάζονται με την σύγχρονη αντίληψη.

Όταν τα MSW εναποτίθενται για πρώτη φορά σε χώρο υγειονομικής ταφής , υφίστανται στάδιο αερόβιας αποσύνθεσης όπου παράγεται μεθάνιο. Στη συνέχεια συνήθως μέσα σε λιγότερο από 1 έτος δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες και τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο αρχίζουν να αποσυνθέτουν τα απόβλητα και να παράγουν μεθάνιο. Τον Οκτώβριο του 2009 η  EPA εξέδωσε έναν κανόνα ο οποίος απαιτεί την αναφορά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από μεγάλες πηγές εκπομπών των ΗΠΑ, και αποσκοπεί στη συλλογή ακριβών και έγκαιρων δεδομένων εκπομπών με σκοπό τη μελλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράδειγμα ΧΥΤΥ στην Ιορδανία ,όπου λειτουργούσε σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανόνες . Όταν έγινε διεθνής έλεγχος για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας του , διαπιστώθηκε ότι δεν τα πρότυπα λειτουργίας δεν είχαν φτάσει στο ελάχιστο την προστασία υγείας των περίοικων και του περιβάλλοντος.

Το μεθάνιο είναι σήμερα η πλέον περιβαλλοντικά σημαντική αέρια εκπομπή από τους χώρους υγειονομικής ταφής και παράλληλα με την εκπομπή του co2 συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η εισπνοή αυτών αλλά και άλλων τοξικών αερίων που παράγονται απ’ τους ΧΥΤΥ μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσους των πνευμόνων. Η εισπνοή ικανής ποσότητας  μεθανίου μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης ή ασφυξία. Επίσης υπνηλία , σπασμούς,αλλά και μη αναστρέψιμη βλάβη του αναπνευστικού συστήματος (ίσως περιορισμένης έκτασης αν εφαρμοστεί άμεσα θεραπεία). Έκθεση σε μικρότερη συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία , έμετο, και απώλεια συνείδησης. Έκθεση σε μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ζάλη, εξάντληση, ταχύπνοια, ταχυκαρδία.

Επίσης σε χώρους ΧΥΤΥ έχει καταγραφεί έκκληση υδροθείου, αμμωνία, με συνέπεια τον ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος (πονόλαιμο , ρινίτιδα) σε συγκεντρώσεις ίσες ή λίγο μεγαλύτερες από το όριο της οσμής.Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις προκαλείται μεγαλύτερος ερεθισμός του αναπνευστικού που εκδηλώνεται με βήχα,βλεννώδη και αφρώδη πτύελα,δύσπνοια, θωρακαλγία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κυάνωση και πνευμονικό οίδημα.

Επίσης τοξίνες, αρσενικό και υδράργυρος βρίσκονται πέριξ των ΧΥΤΥ.

Σε περιοχή της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της ΝΑΠΟΛΙ , σε περιοχές όπου λειτουργούν ΧΥΤΥ σε σχήμα τριγώνου γεωγραφικά, ονομάστηκε το τρίγωνο του θανάτου λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κακοήθειας(καρκίνων)και μάλιστα σε αποστάσεις 4,5 χλμ από τους ΧΥΤΥ.

Τα εκλυόμενα αέρια των ΧΥΤΥ διεισδύουν στα κτίρια μέσω αεραγωγών, παραθύρων, και πορτών.

Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος και την αποστροφή όσων το αντιλαμβάνονται από τις περιοχές των ΧΥΤΥ. Η λύση έχει δοθεί με τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων όπου δεν περισσεύει τίποτα βλαπτικό για το περιβάλλον. Παράδειγμα πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων βρίσκονται δίπλα από σχολεία(Βιέννη κλπ).

Πέρα από λάθη και παραλήψεις των διοικήσεων, μόνο οι ενωμένες προσπάθειες όλων των πολιτών και των φορέων μπορούν να αποδώσουν. Όλοι μαζί μια γροθιά να σταματήσουμε άλλη μια υποβάθμιση που ετοιμάζουν για τον τόπο μας.

ΕΛ.Κ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ- Δημ.σύμβουλος

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της άποψης 25/10/2018
Επόμενο άρθρο Εκπληκτική ανακάλυψη: «άθικτο» αρχαίο ελληνικό πλοίο στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας