Χωματερή Φυλής ΤΕΛΟΣ – Μετατρέπεται σε Ενεργειακό Πάρκο και Πάρκο Δραστηριοτήτων


Τον σχεδιασμό που θα μετατρέψει σε Ενεργειακό Πάρκο και Πάρκο Δραστηριοτήτων την χωματερή της Φυλής, παρουσίασε ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου, στο συνέδριο «Α-Energy Επενδυτικό Φόρουμ: Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη – ΑΠΕ – Επιχειρηματικότητα».

Ο Δήμαρχος Φυλής, τόνισε ότι σκοπός του Δήμου και της περιφέρειας Αττικής, είναι να εξαλειφθεί ο ενεργειακός αποκλεισμός των οικονομικά αδύναμων δημοτών του.

Προς την κατεύθυνση αυτή – όπως τόνισε ο κ. Παππούς – ο Δήμος έχει ήδη δημιουργήσει Ενεργειακή Κοινότητα, την πρώτη στην Ελλάδα. «Με τον τρόπο αυτό, με τον ενεργειακό συμψηφισμό , με την ενεργειακή αυτοτέλεια και αναβάθμιση του Δήμου, θέλω να πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια ο Δήμος Φυλής θα είναι ο πλέον “Πράσινος”, ο πλέον οικολογικός Δήμος της Ελλάδας, και εκτιμώ και της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φυλής.

Το Ενεργειακό Πάρκο περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της περιφέρειας Αττικής, για την ανάπλαση και αποκατάσταση της χωματερής με τη δημιουργία ενός πάρκου πολλαπλών χρήσεων.

Το Ενεργειακό Πάρκο θα συνδυάζει υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 8 MW, αιολικό πάρκο παραγωγής ενέργειας 9 MW, υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με τον κύκλο του νερού και την υφιστάμενη μονάδα παραγωγής ενέργειας από το βιοαέριο.

Επίσης, θα δημιουργηθούν:

  • Χώρος αναψυχής με τραπεζοκαθίσματα
  • Παιδικές χαρές
  • Χώροι ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων
  • Μονοπάτια για πεζοπορία και τρέξιμο
  • Διαδρομή mountain bike και endurο) με ειδικούς χώρους ανάπαυσης κατά μήκος αυτών.
  • Ενω εφόσον είναι εφικτό, θα δημιουργηθούν και υποδομές πιο δημοφιλών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως ποδόσφαιρο 5×5, μπάσκετ. κ.ά.

Επιπλέον, θα υπάρχει ενότητα κύκλου του νερού που θα περιλαμβάνει λιμνοδεξαμενή περίπου 10 στρεμμάτων και μέσω καναλιού –ποταμιού το νερό θα ανακυκλοφορείται από τη δεξαμενή.
Παράλληλα, θα υπάρχουν δραστηριότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης πολιτών όλων των ηλικιών σε θέματα περιβάλλοντος και όχι μόνο. Επίσης, θα δημιουργηθεί Μουσείο Απορριμμάτων που θα αναπτυχθεί στο χώρο συντήρησης οχημάτων, ενώ σε συνεργασία και με τα αρμόδια τμήματα αρχαιολογίας, θα γίνουν παρεμβάσεις ανάδειξης του αρχαίου τοίχους Δέμα που βρίσκεται στα ανατολικά της περιοχής.

Η εκπόνηση αυτού του πλάνου, έρχεται σε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στις 7 Μάρτιου του 2018, σχετικά με την  αποκατάσταση της χωματερής και την μετατροπή της, σε περιβαλλοντικό πάρκο που θα δώσει την δυνατότητα, μέσω του νέου θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και με την συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΝ, να εγκατασταθεί φωτοβολταικό πάρκο.

Ο σχεδιασμός, αφορά την δημιουργία 6 Ενεργειακών Κοινοτήτων με παραγωγή ενός μεγαβάτ η κάθε μία, που στο μέλλον μπορεί να μεγεθυνθεί περαιτέρω. Κάθε ένα μεγαβάτ αντιστοιχεί σε περίπου 500 οικογένειες, οπότε στην προοπτική των έξι μεγαβάτ σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα μπορέσουν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα 3.000 οικογένειες.

Όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός,  στόχος δεν είναι μόνον η εξοικονόμηση ενέργειας για τους δημότες, αλλά ο στόχος είναι,  αυτή η εξοικονόμηση της ενέργειας να πηγαίνει κατευθείαν ως κοινωνική προστασία, ως μέτρο κοινωνικής παροχής και προστασίας σε εκείνους τους πολίτες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στην κατεύθυνση αυτή πρόσθεσε, ο δήμος στοχεύει να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατοντάδες ευάλωτες ομάδες και οικογένειες, με κριτήριο εισοδηματικό, τα χαμηλά εισοδήματα και τις πραγματικές τους ανάγκες.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Στις έξι καλύτερες μπύρες του κόσμου η ελληνική 56 Isles Aegean Wit
Επόμενο άρθρο ΟΧΙ απ’ όλους στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ιχθυοκαλλιεργειών στην Κακιά Σκάλα