Eυκαιρία «ανατροπής» το ΝEO χωροταξικό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες


Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα ακόμη πρόβλημα (από τα πολλά που μας έχουν προκύψει τελευταία), απασχολεί τη κοινή γνώμη του δήμου Μεγαρέων.

Ο λόγος, για την αίτηση της εταιρίας ΔΑΝΙΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ για την ίδρυση νέας πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Όπως είναι γνωστό, ήδη από το 2012 στην περιοχή δραστηριοποιείτε μια ακόμη εταιρία Ιχθυοκαλλιεργειών. Μια δεύτερη λοιπόν μονάδα – όπως είναι φυσικό – θα επιβάρυνε, την ήδη επιβαρυμένη εικόνα της περιοχής, η οποία θεωρείτε ως ένα από τα προπύργια για την πολύ-αναμενόμενη τουριστική ανάπτυξη της Μεγαρίδας.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάτε, είναι εάν μπορεί να υπάρξει διαμόρφωσης/τροποποίηση του γενικότερου σχεδιασμού χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την περιοχή μας. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, είναι αρκετά πιθανό να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μια και μοναδική ευκαιρία. Αυτή του νέου χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες.

Αρκεί να δράξουμε την ευκαιρία…

Τι εννοούμε;

Την κοινοτική οδηγία (2014/89/ΕΚ), για την εφαρμογή ΝΕΟΥ Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού!

Με βάση λοιπόν το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ), η εφαρμογή ενός νέου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021.

Η θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, είναι κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος μέλλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να εναρμονίσει και το εθνικό του δίκαιο.

Το νέο χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2019, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειες 2018, που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο DEMOTEL KASTRI στην Αθήνα.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το νέο χωροταξικό, είναι το απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να τονωθούν σημαντικά οι αναπτυξιακές προοπτικές του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κλάδου του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του κλάδου, στις ομιλίες τους, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης!!!  καθώς όπως αναφέρθηκε, στην ελληνική αγορά ασκούνται ισχυρές πιέσεις από ανταγωνιστικές χώρες, και ειδικότερα από την Τουρκία στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών.

Ως κρίσιμοι παράγοντες, κρίνονται:

 • H διαχειριστική πολιτική για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών
 • H απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης
 • H αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, ισχύει το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Υδατοκαλλιέργεια του 2011, το οποίο προβλέπει πέντε κατηγορίες.

Με τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, που αφορούν την ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου και ιδίως:

 • Τη χωρική διάρθρωση ορισμένων τομέων ή κλάδων παραγωγικών δραστηριοτήτων εθνικής σημασίας.
 • Τη χωρική διάρθρωση των δικτύων και υπηρεσιών τεχνικής, κοινωνικής και διοικητικής υποδομής εθνικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση τα δίκτυα και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, καθώς και τη χωρική κατανομή των υποδομών γνώσης και καινοτομίας.
 • Ορισμένες ειδικές περιοχές του εθνικού χώρου και ιδίως τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, τις ορεινές και προβληματικές ζώνες, τις περιοχές που υπάγονται σε διεθνείς ή ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και άλλες ενότητες του εθνικού χώρου που παρουσιάζουν κρίσιμα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα ειδικά πλαίσια είναι:

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες

– ΦΕΚ 2505/Β/04.11.2011

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

ΦΕΚ 1138 Β/11.06.2009

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Βιομηχανία. και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

ΦΕΚ 151 ΑΑΠ/13.04.2009

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

ΦΕΚ 2464 Β/03.12.2008

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Καταστημάτων Κράτησης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας, τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, για την άσκηση της υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη, που γίνεται στο πλαίσιο της εκπόνηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός μαζί με τον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό, διαμορφώνουν την ολοκληρωμένη χωροταξική θεώρηση. Ενώ σύμφωνα με τους ομιλητές του συνεδρίου, εξασφαλίζετε η συνοχή του σχεδιασμού. Η επικειμένη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσοντας  το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο υφιστάμενο σύστημα χωρικού σχεδιασμού.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Χατζηδάκης κ.α.

 

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο "Απόδραση" του ΒΥΖΑ από την Ελευσίνα
Επόμενο άρθρο Έρευνα: Οι γυναίκες πλέον «ροκάρουν» περισσότερο…