Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων: O πρώτος συνεταιρισμός που συστήθηκε στην Ελλάδα


Ένας από τους παλαιότερους και πιο ιστορικούς “οινοπαραγωγούς” στον κλάδο του κρασιού, είναι ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων.

Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων ιδρύθηκε το 1910 και είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που συστήθηκε στην Ελλάδα. Το 1922 ιδρύεται το πρώτο συνεταιριστικό οινοποιείο στην Πάχη Μεγάρων, στο οποίο γίνεται η παραλαβή, επεξεργασία και διακίνηση όλης της ντόπιας παραγωγή. Πολύ γρήγορα τα κρασιά των Μεγάρων γίνονται γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από το λιμάνι της Πάχης φορτώνονται ξυλοβάρελα με χύμα κρασί για της αγορές της Ευρώπης κυρίως Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.

Tο μικροκλίμα και η γεωγραφική έκταση των αμπελώνων συντελούν στην ποιοτική διαμόρφωση και το χαρακτήρα των τοπικών κρασιών. Την δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση της φυλλοξέρας στους αμπελώνες της Μεγαρίδας, γίνονται μεγάλης έκτασης αναμπελώσεις και αναφύτευσης. Οι κύριες ποικιλίες που επικρατούν στην περιοχή είναι ο γνωστός ροδίτης Μεγάρων και το Σαββατιανό από τα λευκά και το μαυρούδι (μανδηλαριά) από τα κόκκινα.
Την ίδια δεκαετία ο συνεταιρισμός «βγαίνει» πλέον επώνυμα στην αγορά με εμφιαλωμένα προϊόντα. Τα κρασιά “Γεράνεια” γίνονται πολύ γρήγορα αγαπητά από το κοινό.
Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων, Λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και καταφέρνει να αποσπάσει μεγάλες διακρίσεις:

  • Χρυσό μετάλλιο το 1988 στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Αργυρό μετάλλιο το 1989 στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Χάλκινο μετάλλιο το 1990 στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία 5 χρόνια μετά από συντονισμένες προσπάθειες του συνεταιρισμού και των μελών συνεταίρων, γίνονται προσπάθειες για καινούργια αναμπέλωση με ποικιλίες κατά κύριο λόγο γηγενής ελληνικές όπως το ασύρτικο το αγιωργήτικο.
Σήμερα, ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων, εξοπλισμένος με τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και στελεχωμένος και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, προσπαθεί παντρεύοντας την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία, να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικά προϊόντα και παράλληλα να αναδείξει το μεγαλείο του μεγαρικού αμπελώνα σεβόμενος την ποιότητα και τον καταναλωτή.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε με στόχο την άνοδο η προετοιμασία της ομάδας του Μεγαρικού
Επόμενο άρθρο Ορκίστηκε το νέο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων