Αποικία στον ΑΡΗ με την υπογραφή του Μεγαρίτη Νίκου Παπαπανούση


Εκατό προτάσεις από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Mars Society και το πρώτο βραβείο το κέρδισε η εταιρία Delta Architects των Νίκο Παπαπανούση και Τατιάνα Κούπα.

Σε συνέντευξή τους στο archisearch.gr και τον Θανάση Διαμαντόπουλο, αναφέρθηκαν στο πώς πληροφορήθηκαν για τον διαγωνισμό, πώς έφτασαν στους 25 φιναλίστ και την έκπληξη τους όταν κατακτήσαν την πρώτη θέση.

«Παίρνουμε μια φωτογραφία με το βραβείο. Και βλέπουμε τους συνεργάτες μας φωτογραφημένους με το βραβείο. Και λέμε, έχουν πάρει το βραβείο για να μας κάνουν φάρσα. Οι άλλοι υποψήφιοι είχαν κάνει πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία από εμάς. Ήταν από Σουηδία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ρωσία…Μετά τηλεφωνηθήκαμε μεταξύ μας λέγοντας «ξέρεις, μάντεψε βγήκαμε πρώτοι!». Ήταν μεγάλη επιτυχία, κάτι εξωπραγματικό», είπαν χαρακτηριστικά.

Αν ήταν κάτι που έκανε την ομάδα να πάρει στα χέρια της το πρώτο βραβείο ήταν ο βαθμός επιτευξιμότητας της μελέτης τους , δηλαδή ήταν η μόνη που με απλότητα και χωρίς πλεονάζουσα φουτουριστική διάθεση έπειθε τους «decision makers» ότι μπορούσε να γίνει το project πραγματικότητα. Αν αναζητούσε κάποιος το ελληνικό στοιχείο μέσα σε αυτήν, θα το έβρισκε στη δωρικότητα και τη λιτότητα των μέσων που χρησιμοποιούσαν. Αλλά και η αναζήτηση λύσεων που θα ικανοποιούσαν το ευ ζην των πρώτων κατοίκων στον Άρη.

Το πιο σημαντικό ζωτικό στοιχείο που διαθέτει ο Άρης είναι το νερό, το οποίο υπάρχει εκεί σε μορφή πάγου. «Άρα μπορεί να υπάρχει φύση σε κάποια domes όπως και ατμόσφαιρα. Και να δημιουργηθούν κλειστά περιβάλλοντα που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς να φορά τη στολή του αστροναύτη. Μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα πράγματα με τη βοήθεια των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Υπό συνθήκες θα κατοικηθεί ο Άρης μέχρι το 2030. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμη η colonial city για τους πρώτους 1000 κατοίκους» λένε οι Delta Architects και συμπληρώνουν δίνοντας το μεγάλο μυστικό του ελληνικού project: «Η εκμετάλλευση του ανάγλυφου του εδάφους είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που βοήθησαν να πάρουμε το πρώτο βραβείο. Καταρχήν δεν πας στον πλανήτη Άρη για να χτίσεις απλά όπως θα έκανες το ίδιο πράγμα στη γη γιατί θα χρειάζονταν απαγορευτική ποσότητα πόρων. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της πρότασης είναι ότι ο δακτύλιος του κρατήρα, που είναι ένα κυκλικής περιμέτρου ανασήκωμα του εδάφους, αποτελεί ήδη από μόνος του ένα κτιριακό ογκομετρικό δοκιμασμένο από τις εκεί καιρικές συνθήκες.»

Οι Delta Architects περιέγραψαν κάποια στοιχεία της ζωής εκεί: «Ο πλανήτης έχει επίσης Δύση και Ανατολή. Ο κύκλος της ημέρας και της νύχτας εκεί είναι περίπου παρόμοιος με τον δικό μας. Αυτά τα τούνελ είναι δίκτυα που θα συνδέονται μεταξύ τους κάθετα, με ασανσέρ, πας με το ποδήλατο στους χώρους που θέλεις. Τα σπίτια υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα που δε σε κάνουν να νιώθεις κλεισμένος, όπως μια γυάλινη οροφή που να δείχνει σαν ουρανός και να επιλέγεις ότι θέλεις να δείξει αυτή». Και συμπληρώνουν: «Ο πραγματικός φουτουρισμός δεν θα οριστεί στο τέλος από το σχεδιασμό μας αλλά από την τεχνολογία που θα αναπτυχθεί εκεί». Επιπλέον, στη μελέτη τους, έχουν ασφαλώς ασχοληθεί και με τα «χόμπι» των μελλοντικών κατοίκων του «ερυθρού πλανήτη» : «Η εισήγηση της ψυχολογικής πλευράς ήθελε μια δυαδικότητα σε κάθε άτομο, εγώ είμαι δηλαδή αρχιτέκτονας αλλά έχω και μια άλλη πλευρά μπορεί να είμαι ζωγράφος ή ποιητής, κλπ. Να υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης και του δημιουργικού κομματιού το οποίο βοηθάει στο να εξελίσσεται ο άνθρωπος και να ξεφεύγει, δηλαδή να εκφράζεται. Σε ένα από τα εκατοντάδες domes έχουμε φτιάξει πιτσαρίεςέθνικ φαγητό αλλά και μπαρ. Δεν ξεχνάμε τι είμαστε και πάμε στον Άρη να γίνουμε κάτι άλλο. Ο καθένας μεταφέρει την κουλτούρα του».

Την ομάδα «Star City» για τη μελέτη, τα σχέδια και τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις αποτελούσαν οι lead architects Νίκος Παπαπανούσης και Τατιάνα Κούπα και οι συνεργάτες τους Έφη Κουτσαφτάκη, Αλίκη Νούλα, Μαίρη Ψαραδάκη, Γρηγορία Τριανταφύλλου και Άρης Μιχαηλίδης.

Για την μεγάλη αυτή επιτυχία ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Είναι πραγματικά φανταστικό το γεγονός,  ότι σε μία δεκαετία όπως λένε οι ειδικοί, θα κατασκευαστούν στον πλανήτη ΑΡΗ οι πρώτες ανθρώπινες κατοικίες, δηλαδή μία αποικία.

Είναι δε συγκλονιστικό , ότι η κατασκευή του οικισμού αυτού θα βασιστεί στην πρωτοποριακή και βραβευθείσα  ιδέα καθώς και στην  επιστημονική εργασία ενός Μεγαρίτη του φίλου Αρχιτέκτονα του Νίκου Παπαπανούση και της συνεργάτιδάς του Τατιάνα Κούπα.

Διαβάζοντας στο αφιέρωμα του περιοδικού “Gala” την περιγραφή και τη λειτουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στον ΑΡΗ υποκλίνομαι στη σύγχρονη πρωτοποριακή σκέψη, στην σπουδαία αυτή επιστημονική εργασία, με  σφραγίδα  Ελληνικής προέλευσης, που μας ξεπερνάει κι αγγίζει αληθινά το όνειρο και  προσωπικά συναισθάνομαι την ιστορική αξία του γεγονότος και την σπουδαία προσωπικότητα του Νίκο Παπαπανούση, ο οποίος φαίνεται έχει στο DNA του κάτι από την δημιουργία των Μεγαριτών της κλασσικής αρχαιότητας, που εκείνοι είχαν γράψει ιστορία με τις αποικίες τους στον τότε γνωστό κόσμο κι  αυτός έχει ήδη συνδέσει το όνομά του με την πρώτη αποικία στον πλανήτη ΑΡΗ!

Η καταξίωση του Νίκου Παπαπανούση προσφέρει αίγλη στην πόλη μας και στον Δήμο προσφέροντας προστιθέμενη αξία στα Μέγαρα και του οφείλουμε πολλές ευγνώμονες ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια.»

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Kρεατόπιτα Κοζάνης
Επόμενο άρθρο Το "who is who" των ομιλητών της ημερίδας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής