Γλαύκωμα: Πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως


Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι τυφλοί λόγω γλαυκώματος και ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 11,2 εκατομμύρια ως το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σιωπηλής εξέλιξης της ασθένειας – τουλάχιστον στα πρώτα της στάδια – ποσοστό έως 50 % των ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει έως το 90 % στις υπανάπτυκτες περιοχές του κόσμου.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών τονίζει την μεγάλη σημασία επιμελούς εξέτασης των ματιών με σκοπό να γίνουν εγκαίρως αντιληπτές οι βλάβες από το γλαύκωμα, επισημαίνοντας ότι το χρόνιο γλαύκωμα είναι η 2η κύρια αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και η 1η αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο.

Η  καλύτερη άμυνα απέναντι στο γλαύκωμα είναι η πρόληψη, που μπορεί να γίνεται με μία τουλάχιστον εξέταση το χρόνο.

Το γλαύκωμα αφορά μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Συνήθως οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία όμως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Έτσι, συνήθως απαιτούνται 3-4 χρόνια χωρίς θεραπεία για να αρχίσουν οι αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο που τελικά θα μειώσουν την όραση.

Οι βλάβες στην όραση αρχικά εκδηλώνονται με περιορισμό του οπτικού πεδίου περιφερειακά και μόνο όταν εξελιχθεί το γλαύκωμα θα επηρεαστεί η όραση και κεντρικά.

Μέχρι, όμως, να αντιληφθεί ο ασθενής ότι έχει πρόβλημα, θα έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της όρασής του και αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο.

Παρότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το γλαύκωμα νόσο των ηλικιωμένων, στη Δύση αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Μάλιστα στο σχεδόν 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε ηλικία 45-55 ετών, ενώ μερικές φορές ανιχνεύεται ακόμα και σε άτομα 25-30 ετών.

Γίνεται αντιληπτό ότι  η έγκαιρη διάγνωση  είναι ζωτική για τη διαφύλαξη της όρασης

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της Άποψης 7/12/2017
Επόμενο άρθρο HIV: Συνεχίζεται η πτώση των νέων περιστατικών στην Ελλάδα και παγκοσμίως