Γ. Μιχάλαρος: Mε την ημιμάθεια σας είστε επικίνδυνοι


All-focus

Ανοιχτή επιστολή προς:

Tον κ. Κλεάνθη Βαρελά, αλλά και τους άλλους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα της διαβούλευσης των ιχθυοκαλλιεργειών.  

«Επειδή με την ημιμάθεια σας είστε επικίνδυνοι για τον τόπο»

Η ιστορία των ιχθυοκαλλιεργειών είναι η απόδειξη, της μεγάλης ξεφτίλας, που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Γιατί, την Ελλάδα, δεν την έχουν ρίξει έξω τελείως, τα οικονομικά σκάνδαλα. Αλλά η μεγαλύτερη ακτιβιστική οργάνωση που προκαλεί τα χειρότερα προβλήματα είναι το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Είναι ο «καρκίνος» της Ελλάδας και την σκοτώνει σ’ αυτόν τον τομέα. Όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο για να πάμε στην Μυτιλήνη, δεν κάνουμε συμβούλιο οι επιβάτες (ούτε οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ τολμούν) με τον πιλότο, για να βρούμε το σωστό τρόπο, ούτε κάνουμε το ίδιο στο χειρουργείο, πριν από μια επέμβαση στην καρδιά. Και όμως στα οικολογικά προβλήματα, όποιος μιλάει και γράφει, ο κάθε άσχετος, έχει βαρυσήμαντο λόγο. Ζωντανό παράδειγμα το Δημοτικό μας Συμβούλιο!!!

Οι «βοσκοί της θάλασσας» Μια αειφόρος ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας. Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών

Μια διατροφική λύση υψηλής ποιότητας (ελέγχονται συνεχώς, επειδή εξάγονται) και ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ.

Η οποία ήρθε και θα μείνει, παρά τις αντιδράσεις των οικοχόνδριων, των τοπαρχών και των ανόητων. Υπάρχει μια έκφραση «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» και είχε να κάνει με τη σπανιότητα των ψαριών και την υψηλή τιμή τους. Στη χώρα μας σήμερα έχει δημιουργηθεί η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η εξημέρωση των ζώων της χέρσου-είτε για τροφής κότες, γουρούνια κλπ) είτε για εργασία (άλογα, γαϊδούρια), είτε για συνδυασμό και των δύο (αγελάδες), κλπ- έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια, αξίζει να παρακολουθήσουμε τη σύγχρονη πορεία της «εξημέρωσης» των ψαριών.

Η Ελλάδα ήταν πάντα ελλειμματική στο ισοζύγιο των ψαριών. Η θαλάσσια παραγωγή ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΕΩΣ ΚΑΙ 90% τα τελευταία χρόνια, ΛΟΓΩ Της ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗΣ (ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ). Οι ιχθυοκαλλιέργειες άρχισαν να επεκτείνονται στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Τρία βασικά προβλήματα επιλύθηκαν εκείνη την περίοδο:

Το πρώτο απ’ αυτά, ήταν ότι οι επιστήμονες έμαθαν πως κλείνει ο βιολογικός κύκλος για μερικά από τα πιο δύσκολα θαλάσσια είδη.

Το δεύτερο ήταν η παραγωγή ζωντανού ζωοπλαγκτού- το οποίο τρέφεται από φυτοπλαγκτόν- που είναι η τροφή για τα πρώτα στάδια ζωής των ιχθυδίων.

Και τρίτο, η ανάπτυξη τροφών βελτιωμένης πεπτικότητας. Αυτά τα τρία στοιχεία επέτρεψαν μια υψηλή αύξηση στην αποδοτικότητα της ενεργειακής μετατροπής των ιχθυοτροφών σε βάρος (σε κρέας) ψαριού. Έτσι βελτιώθηκε η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα.

Η ιχθυοκαλλιέργεια εμφανίζεται, στη χώρα μας, τη δεκαετία του 1980 και αφορά δύο είδη την τσιπούρα και το λαβράκι. Το 2000 η Ελλάδα κυριαρχεί στη Μεσόγειο με 70.000 τόνους παραγωγή και σήμερα ξεπερνά τους 100.000 τόνους. Από το σύνολο της παραγωγής το 74% εξάγεται, κυριότερος πελάτης είναι η Ιταλία. Οι ιχθυοκαλλιέργειες (το 2006 που γράφτηκε το άρθρο) απασχολούν 10.000 άτομα και ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ έφτασε αυτό της ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ!! Στην Αιτωλοακαρνανία σε τεράστιες εκτάσεις κυριαρχεί η ασφάκα. Οι ασφακώνες προέρχονται από τα δάση της βελανιδιάς, που υποβαθμίστηκαν από το  συνδυασμό πυρκαγιών και υπερβόσκησης από τα γίδια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Γεράνεια, η καταστροφή (του ελληνικού έλατου) είναι μεγάλη και κανείς δεν ασχολείται!

Στην ίδια περιοχή στον Αστακό, στις Εχινάδες νήσους κ.α. υπάρχουν 430 στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειες (με παραγωγή 30.000 τόνους το χρόνο). Πράγμα που σημαίνει ΕΣΟΔΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ 366.000 ΕΥΡΩ το χρόνο! Και υπάρχουν ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, που δείχνουν ότι ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ. Τι ζημιώνει οι ιχθυοκαλλιέργειες που δεν ρυπαίνουν και παράγουν ή τα ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ και υπάρχουν μετρήσεις, που δείχνουν ότι καταστρέφουν; ΆΠΕΙΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ για τα ιχθυοτροφεία του Παν. του Αιγαίου, του Παν. της Κρήτης, του Ινστιτούτου της Ωκεανογραφίας, δείχνουν ότι δεν ρυπαίνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Και όμως, αρκετές ομάδες υστερικών, οικοχόντριων και μερικοί «ειδικοί» και καθηγητές – μαϊμούδες, που κυκλοφορούν με το αζημίωτο,) με μια γνωμάτευση φασόν και σε συνεργασία με ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και «τοπάρχες» σαμποτάρουν, μηνύουν και τρομοκρατούν τους επενδυτές. (Όπως οι ντόπιοι εδώ και εκείνοι του Πόρτο Γερμενό με την κ. Δήμαρχο Μάνδρας και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ενώ αποπατούν στη θάλασσα – όπως έδειξαν οι περσινές μετρήσεις της περιοχής – κατάφεραν ν’ αποτρέψουν, μαζί με την περιφέρεια, την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στο Πόρτο Γερμενό, τόση ημιμάθεια και βλακεία. Να μας πει ο κ. Αντιπεριφεριάρχης ποιοι είναι, αυτοί που ρυπαίνουν τη θάλασσα.)

Πριν μερικά χρόνια αυτή η άσχετη η Γκερέκου κατέστρεψε έναν ιχθυοκαλλιεργητή στην Κέρκυρα, λέγοντας μπαρούφες. και μάλιστα πήρε ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου!

Η τραγωδία δεν έχει τέλος σ’ αυτόν τον τόπο!

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, εκείνους που κρατούν την τύχη του τόπου με τις αποφάσεις τους, να κάνουν, κάτι πολύ απλό, να μπουν στα ΣΑΪΤ των ιχθυοκαλλιεργειών της Νορβηγίας, θα δουν, ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρονται, ως ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, αυτό δεν θέλουμε; Η ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Αρκετοί εκτιμούν ότι το 2030 η ιχθυοκαλλιέργεια θα καλύπτει το μεγαλύτερο ή και ολόκληρο το κομμάτι της κατανάλωσης ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρει ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ( ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΕΛΕΓΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΨΑΡΙΑ ΝΑ ΔΊΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ).

Εδώ ο καθένας, που γράφει και διαβάζει, αφού έχει δημιουργήσει με τα αυθαίρετα μια απίστευτη ΡΥΠΑΝΣΗ, «ΜΙΑ ΥΒΡΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ» Ηράκλειτος), δηλαδή ΥΒΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, έχει το θράσος να λέει ότι τα ιχθυοτροφεία αποτελούν αισθητική ρύπανση!».

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ:

Όσοι κάνατε λοιπόν, φασαρία, για το ιχθυοτροφείο στην Κακιά Σκάλα, καλό θα είναι να πάτε, να ζητήσετε ταπεινά, συγγνώμη και να τον παρακαλέσετε να επεκτείνει το ιχθυοτροφείο. Αειφόρο ανάπτυξη δεν επιθυμείτε; 350.000 Ευρώ το στρέμμα, συνάλλαγμα μας φέρνει, βοηθάει στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, προσφέρει εργασία, χρήμα στα ταμεία του κράτους! ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΩ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΚΗΣ ΓΗΣ (ΟΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ), ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΕΑ (ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ), ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΜΕΓΑΡΩΝ,ΤΑ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ. ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

(ΠΗΓΗ: Ν. Μάργαρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΗΜΑ– 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006)

Ιωάννης Μιχάλαρος

Πρ. Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Μεγαρέων 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της άποψης 12/9/2019
Επόμενο άρθρο Ε. ΛΙΑΚΟΣ: Λύση εντός εξαμήνου του προβλήματος του Κ.Υ.Μεγάρων