Γ. Τερεζής & Γ. Σεβαστής: Επιχειρείται υποβάθμιση της Νέας Περάμου


Έντονος προβληματισμός και ανησυχία, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που επικρατούν στη τοπική κοινωνία της  Νέας Περάμου, τους τελευταίους μήνες.

Ο λόγος;  η συνεχιζόμενη «κατάληψη» ενός σημαντικού μέρους του αλιευτικού καταφύγιου της γειτονικής πόλης, από πλωτούς γερανούς, ρυμουλκά και φορτηγίδες και μάλιστα, σε μια περίοδο που η έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι προ των πυλών.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η «α» επισκέφτηκε τα γραφεία του αλιευτικού συλλόγου Νέα Περάμου & Πάχης «Ο Άγιος Γεώργιος», μίλησε με τον κ. Γιώργο Τερεζή (Γραμματέα του συλλόγου) και τον κ. Γιάννη Σεβαστή (αλιέα και μέλος του συλλόγου) και αυτά που ειπώθηκαν από τους δυο προαναφερθέντες, είναι το λιγότερο ανησυχητικά.

κ. Τερεζή, πότε ξεκίνησαν να ελλιμενίζονται οι πρώτοι πλωτοί γερανοί;

Ο πρώτος γερανός, εμφανίστηκε πριν από περίπου οκτώ (8) μήνες. Σήμερα που μιλάμε, ο αριθμός των γερανών έχει ανέβει στους τρεις (3) και σε αυτούς προστέθηκαν δυο ρυμουλκά και μια φορτηγίδα επισκευών.

κ. Τερεζή, γνωρίζετε σε ποιους ανήκουν;

Το ένα ρυμουλκό, είναι ιδιοκτησίας «Σπανόπουλου», τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω. Μάλιστα σήμερα (23/4) νωρίς το πρωί, ένας ακόμη γερανός προσπάθησε να «δέσει» στο αλιευτικό καταφύγιο, η παρέμβαση όμως των μελών του συλλόγου, απέτρεψε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, ενημερώθηκε άμεσα το λιμεναρχείο και ο Δήμος Μεγάρων και μετά από λίγη ώρα, κατέφθασαν στον χώρο του Λιμανιού άντρες του λιμενικού και οι κ.κ. Φωτίου, Δήμας και Λιώτας οι οποίοι και ενημερώθηκαν σχετικά.

κ. Τερεζή, η παρουσία πλωτών γερανών, φορτηγίδων και  ρυμουλκών, ποια ακριβώς προβλήματα δημιουργεί στο λιμάνι;

Κατ’ αρχήν τα περισσότερα βρίσκονται εδώ παράνομα, χωρίς καμία άδεια είτε από τον ΟΛΕ, είτε από κάποια άλλη υπηρεσία. Στην ουσία έχουν κάνει «κατάληψη» του λιμανιού. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι οι πλωτοί γερανοί, πραγματοποιούν επισκευές, ρίχνοντας καθημερινά στην θάλασσα τα κατάλοιπα αυτών. Εκτός όμως των επισκευαστικών καταλοίπων, καθημερινά στην θάλασσα καταλήγουν και τα βιολογικά απόβλητα των εργαζομένων στους γερανούς… Και όλα αυτά, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα μαγαζιά και τη παράλια της Νέας Περάμου.

κ. Σεβαστή, εσείς τι έχετε να πείτε; γνωρίζουμε ότι έχετε θίξει το συγκεκριμένο θέμα στους υπεύθυνους του Δήμου

Ο Δήμος δυστυχώς κάνει πως δεν ακούει… έπρεπε να φτάσει ο «κόμπος στο χτένι», για να ανακοινώσει μετά από τόσους μήνες που υπάρχει το πρόβλημα, την διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, το Σάββατο 4 Μαΐου στις 11.00 πμ στο χώρο του λιμανιού. Τόσο καιρό, που βρίσκεται πλωτός γερανός στο σημείο που είναι χαρακτηρισμένο για φορτοεκφόρτωση νωπών αλιευμάτων, με αποτέλεσμα οι αλιείς να μη μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς!

Καθημερινά όπως προαναφέρθηκε και από τον κ. Τερεζή, όλα αυτά που ρίχνονται στη θάλασσα, μολύνουν το θαλάσσιο μέτωπο της Νέας Περάμου, είδατε εσείς να ιδρώνει το αυτί κανενός;

Εκτός όμως των προαναφερθέντων προβλημάτων, το λιμάνι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Γυμνά καλώδια ρεύματος, σκουριασμένα ΚΑΦΑΟ, ενώ ακόμη και σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, σε αρκετά σημεία το λιμάνι, δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για τα σκάφη.

Για όλα αυτά, έχουμε ως σύλλογος αποστείλει σχετικό έγγραφο στον ΟΛΕ, αλλά ουδέποτε πήραμε απάντηση.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι ο Δήμος μας θα μπορούσε να έχει σημαντικά έσοδα από την αποκλειστική διαχείριση του λιμανιού. Αντί αυτού και παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των υπευθύνων περί επιστροφής του έλεγχου των λιμανιών της Νέας Περάμου και Πάχης στο Δήμο, ακούγεται όλο και συχνότερα, η περίπτωση του ιδιώτη επενδύτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες αλιείς. Το λιμάνι είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και κακώς το εκμεταλλεύεται ο ΟΛΕ.

Ο χώρος του λιμανιού μας κ. Δρομούση, έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι». Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει επιτέλους, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ευχαριστούμε κ. Τερέζη και κ. Σεβαστή για το χρόνο σας.

Εμείς ευχαριστούμε την «α», για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού προβλήματος της Νέας Περάμου.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της άποψης 25/4/2019
Επόμενο άρθρο Κ. Βελόπουλος: Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» μιλά στην "α"