Δήμος Μεγαρέων: ΑΠΩΝ και από την διαβούλευση για τις Ιχθυοκαλλιέργειες


Για ακόμη μια φορά, η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων βρίσκεται στο «στόχαστρο», για ζητήματα δημόσιας διαβούλευσης σε μείζονα θέματα που αφορούν τη περιοχή της Μεγαρίδας.

Αυτή τη φορά, αφορμή για τα «βέλη» που εκτοξευτήκαν προς την διοίκηση του δήμου Μεγαρέων από τον συνδυασμό «Μαζί με Όραμα» ήταν: ο «Νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κλεάνθης Βαρέλας, με δελτίο τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα, «κατηγορεί» τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, για τη ΜΗ συμμετοχή του Δήμου, στη δημοσιά διαβούλευση για τον νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι η εφημερίδα «άποψη» και το https://apopsi.news, σχεδόν ένα χρόνο πριν (18 Οκτωβρίου 2018 – φύλλο 137),  είχαν ενημερώσει για την κοινοτική οδηγία (2014/89/ΕΚ), περί εφαρμογής ΝΕΟΥ Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

*Ιούνιος του 2018

Στις 22 και 23 Ιουνίου του 2018, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο DEMOTEL KASTRI στην Αθήνα, το ετήσιο Συνέδριο «Ιχθυοκαλλιέργειες 2018».

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων και η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, για τον σχεδιασμό του νέου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας περί Ιχθυοκαλλιέργειων.

Ο τότε Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης, είχε τονίσει στην ομιλία του, ότι ο νέος σχεδιασμός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2019 και η εφαρμογή του έως τον Μάρτιο του 2021, με βάση την κοινοτική οδηγία, μιας και η θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ήταν συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας η οποία όφειλε να εναρμονίσει την ευρωπαϊκή οδηγία και στο εθνικό δίκαιο.

Μάλιστα, όπως είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το νέο χωροταξικό θα ήταν το απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να τονωθούν σημαντικά οι αναπτυξιακές προοπτικές του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κλάδου του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του κλάδου, στις ομιλίες τους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης!!! καθώς όπως αναφέρθηκε, στην ελληνική αγορά ασκούνται ισχυρές πιέσεις από ανταγωνιστικές χώρες, και ειδικότερα από την Τουρκία στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών.

Ως κρίσιμοι παράγοντες τότε είχαν αναφερθεί:

 • H διαχειριστική πολιτική για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών
 • H απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης
 • Hαποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος

Με τα Ειδικά Πλαίσια του νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, που αφορούν την ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου και ιδίως:

 • Τη χωρική διάρθρωση ορισμένων τομέων ή κλάδων παραγωγικών δραστηριοτήτων εθνικής σημασίας.
 • Τη χωρική διάρθρωση των δικτύων και υπηρεσιών τεχνικής, κοινωνικής και διοικητικής υποδομής εθνικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση τα δίκτυα και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, καθώς και τη χωρική κατανομή των υποδομών γνώσης και καινοτομίας.
 • Ορισμένες ειδικές περιοχές του εθνικού χώρου και ιδίως τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, τις ορεινές και προβληματικές ζώνες, τις περιοχές που υπάγονται σε διεθνείς ή ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και άλλες ενότητες του εθνικού χώρου που παρουσιάζουν κρίσιμα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα ειδικά πλαίσια όπως παρουσιάστηκαν:

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες

ΦΕΚ 2505/Β/04.11.2011

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

ΦΕΚ 1138 Β/11.06.2009

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Βιομηχανία. και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

ΦΕΚ 151 ΑΑΠ/13.04.2009

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

ΦΕΚ 2464 Β/03.12.2008

 1. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Καταστημάτων Κράτησης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας, είχε τονιστεί η ανάγκη καθορισμού παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, για την άσκηση της υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη, που γίνεται στο πλαίσιο της εκπόνηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Ενώ σύμφωνα με τους ομιλητές του συνεδρίου, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός μαζί με τον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό, εξασφάλιζε την συνοχή του σχεδιασμού.

Στο συνέδριο είχαν παρευρεθεί οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Χατζηδάκης κ.α.

*Οκτώβριος του 2018

α). Στις 13 Οκτώβριου του 2018, με αφορμή την αίτηση της εταιρίας ΔΑΝΙΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ για την ίδρυση και νέας πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, ο Δήμος Μεγαρέων στέλνει προς δημοσίευση στα τοπικά Μ.Μ.Ε., έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά στην έκτακτη συνεδρίαση των φορέων του Δήμου, συνεδρίαση κατά την όποια αναλύθηκε το θέμα και εκφράστηκε η ομόφωνη αρνητική θέση όλων, ως προς την δημιουργία νέας μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών.

β). Πέντε ημέρες αργότερα (18 Οκτωβρίου 2018), η «άποψη» και το https://apopsi.news, δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο: «Ευκαιρία “ανατροπής” το ΝEO χωροταξικό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες» και ενημερώνουμε και κατ’ ιδίαν τον Δήμαρχο κ. Γρήγορη Σταμούλη, για την μοναδική ίσως ευκαιρία που μας παρουσιάζονταν ως περιοχή, για επανα-χωροθέτηση η και απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών της Κακίας σκάλας, παραθέτοντας τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεση μας, για τον νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Για την ενημέρωση αυτή  μάλιστα, είχαμε δεχτεί και τις δημόσιες ευχαριστίες του Δημάρχου κ. Σταμούλη εντός του δημοτικού συμβουλίου.

*Απρίλιος του 2019

Στις 11 Απριλίου του 2019, με αφορμή την ομόφωνη απορριπτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την επέκταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών της Κακίας σκάλας (συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2019), η «άποψη» αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ για το ΝEO χωροταξικό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, σε μια προσπάθεια αφύπνισης των διοικούντων.

*Σεπτέμβριος του 2019

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετα το αρχικό ρεπορτάζ της «άποψης» και ενώ έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση που διήρκησε 45 ημέρες (αναρτημένη από τις 11 Ιουλίου 2019 στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας),  μαθαίνουμε ότι ο δήμος Μεγαρέων δεν συμμετείχε σε δημόσια διαβούλευση που «Εν Δυνάμει» αφορούσε και την περιοχή μας.

Το γιατί ο δήμος Μεγαρέων, για μια ακόμη φορά «συνελήφθη κοιμώμενος», είναι κάτι που δεν μπορούμε να το απαντήσουμε εμείς. Σαν γεγονός όμως δεν παύει να εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: 3η ποδηλατική διαδρομή Μεγάρων
Επόμενο άρθρο Κύπελλο ΕΠΣΔΑ: Επίδειξη δύναμης από τον ΜΕΓΑΡΙΚΟ