Δήμος Μεγαρέων: Διαδρομές απευθείας αναθέσεων


Στο ρεπορτάζ της «α» που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοσης της (5 Σεπτέμβριου 2019 φύλλο 172), με τίτλο: «Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό στα Μέγαρα;», είχαμε αποκαλύψει, ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του ηλεκτροφωτισμού Μεγάρων, έχει μπλοκαριστεί με προσφυγή από τον όμιλο εταιριών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ.

Αφορμή για την προσφυγή κατά των όρων του διαγωνισμού του γνωστού ομίλου, ήταν το γεγονός, ότι ο διαγωνισμός (όπως υποστηρίζει στην προσφυγή της η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ), είναι «φωτογραφικός», ώστε τελικός ανάδοχος του έργου να είναι η εταιρία ENERGY PLUS-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Σ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ.

Στο ίδιο άρθρο, αναφέραμε ότι η εταιρία που ανέλαβε και ολοκλήρωσε το project της μελέτης του έργου της «Ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίηση του ηλεκτροφωτισμού Μεγάρων», ήταν η εταιρία συμβούλων Evolution Projects.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ, αποκαλύπτουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία, μάλλον φαίνεται πως είναι ένας από τους «στενούς συνεργάτες» του Δήμου Μεγαρέων. Η συμβουλευτική Evolution Projects, εκτός από την ανάληψη της μελέτης περί «ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του ηλεκτροφωτισμού Μεγάρων», το διάστημα 2018-2019 ανέλαβε και ολοκλήρωσε και άλλα έργα για λογαριασμό του Δήμου Μεγαρέων, δυο από τα οποία τα παρουσιάζουμε σήμερα (θα ακολουθήσει και το τρίτο μέρος του ρεπορτάζ).

Πιο συγκεκριμένα:

  1. GDPR – ΝΠΔΔ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού ΗΡΟΔΩΡΟΣ 
  2. FixMySchool Δήμου Μεγαρέων

Το μεν πρώτο έργο (GDPR), αφορά την παροχή υπηρεσίας υποστήριξης του ΝΠΔΔ Ηρόδωρος, για την προετοιμασία και προσαρμογή στο Νέο Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ2016/679) και υπηρεσίες Προστασίας Δεδομένων, κόστους 9.678,00 ευρώ συν ΦΠΑ (συνολικά 12.000,00 ευρώ).

Το δεύτερο έργο (FixMySchool), αφορά εφαρμογή, μέσω της οποίας δημιουργούνται και ακολουθούνται σε συνεχή βάση, συγκεκριμένες ροές εργασίας. Από την υποβολή ενός αιτήματος μιας σχολικής μονάδας (παραγγελία ή επισκευή) μέχρι και την ικανοποίησή του. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, διαθέτει πλήρη σειρά αναφορών και ιστορικού παραγγελιών και επισκευών ανά σχολείο και ρόλους με διαφορετικά δικαιώματα (διευθυντές, σχολικές επιτροπές, τμήμα παιδείας, τεχνική υπηρεσία κ.λπ) κόστους 19.900,00 ευρώ συν ΦΠΑ. (συνολικά 24.800,00 ευρώ).

Και τα δυο αυτά έργα, ανατέθηκαν στην εταιρία συμβούλων Evolution Projects με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.

Οι «απ’ευθείας αναθέσεις» του Δήμου και των νομικών του προσώπων για ποσά μέχρι 20.000,00 ευρώ, είναι ένα θέμα που ως εφημερίδα θα μας απασχολήσει αρκετά. Μια σειρά από αναθέσεις έργων και προμηθειών του Δήμου, είθισται να γίνονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει – ακριβώς εξ αυτής της πρακτικής – είναι το εξής:

Νόμιμο είναι. Ηθικό είναι;

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ο Θέογνις στο Θέατρο Παλλάς την Κυριακή 13 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ – Μεταγραφικό χτύπημα την τελευταία στιγμή