Διαχείριση αποβλήτων: Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Το εγχώριο ποσοστό ανακύκλωσης της χώρας μας, υπολείπεται σημαντικά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χαμηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις 25η στις 28 χώρες! Η Ελλάδα εμφανίζει υστέρηση, ακόμη και στη διείσδυση «πράσινων» πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων σε σύγκριση με την Ε.Ε. σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας InfoBank HellaStat (IBHS).

Σύμφωνα με την μελέτη, η βασική μέθοδος διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων στη χώρα μας, εξακολουθεί να είναι η υγειονομική ταφή σε χωματερές, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, ενώ η ανακύκλωση ανέρχεται μόλις στο 13% και η κομποστοποίηση στο 3%. Το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. φτάνει στο 29% και της κομποστοποίησης στο 17%.

Στον τομέα της ανακύκλωσης των συσκευασιών, η επίδραση της οικονομικής ύφεσης είναι εμφανής, καθώς μετά την εκδήλωσή της στα τέλη του 2008, προκύπτει σωρευτική υποχώρηση των παραγόμενων αποβλήτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
Το 2016, το Σύστημα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ κατέγραψε την υψηλότερη ιστορικά επίδοσή του, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αξιοποιώντας από τα δημοτικά απόβλητα 547.000 τόνους υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων (περιλαμβανομένων των Βιομηχανικών & Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας – ΒΕΑΣ), ποσότητα αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το 2015.
Η ανακύκλωση μόνο των αποβλήτων συσκευασιών αυξήθηκε κατά 13%, στους 489.000 τόνους (περιλαμβανομένων 266.000 τόνων  ΒΕΑΣ).
Έτσι, η εν λόγω ποσότητα προσέγγισε το επίπεδο του 2009, όταν και είχε διαμορφωθεί στους 432.000 τόνους.
Η άνοδος αυτή (όπως αναφέρει η μελέτη της εταιρίας IBHS), προήλθε κυρίως από το δίκτυο των μπλε κάδων, το οποίο εμφάνισε αύξηση των ανακυκλούμενων συσκευασιών κατά 8%, φτάνοντας στους 365.285 τόνους.
Η ενίσχυση αυτή, συνοδεύτηκε από άνοδο της κατά κεφαλήν ανακύκλωσης κατά 4%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ο εθνικός στόχος για την αξιοποίηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας επιτεύχθηκε για ακόμα μια χρονιά, καθώς και οι επιμέρους στόχοι σε χαρτί / χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλα και ξύλο.
Το γυαλί αποτελεί το μόνο υλικό όπου ακόμα παρατηρείται υστέρηση. Καλές ήταν οι επιδόσεις της χώρας μας, στην ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, λιπαντικών ελαίων και φορητών μπαταριών, καθώς οι σχετικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Χωματερές

Στη Ελλάδα, εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομες χωματερές, παρά τη μείωση που έχει επιτευχθεί διαχρονικά, καθώς ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και αξιοποίησης των στερεών απορριμμάτων.
Την τρέχουσα περίοδο (σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της εταιρίας IBHS), παραμένουν σε λειτουργία 41 χωματερές, από τις οποίες 21 έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, ωστόσο επαναχρησιμοποιούνται από τους δήμους λόγω έλλειψης νόμιμων χώρων.

Αναλυτικά:

 • 17 στην Πελοπόννησο
 • 2 στη Στερεά Ελλάδα
 • 1 στο Νότιο Αιγαίο
 • 1 στη Δυτική Ελλάδα

Επίσης, έχουν καταμετρηθεί 33 χωματερές που έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Αναλυτικά:

 • 9 στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου
 • 7 στην Αττική
 • 5 στην Πελοπόννησο
 • 4 στην Κεντρική Μακεδονία
 • 3 στη Στερεά Ελλάδα
 • 2 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
 • 2 στη Δυτική Ελλάδα και
 • 1 στα νησιά του Ιονίου

Ένα ακόμη αρνητικό γεγονός, είναι η λειτουργία πολυάριθμων παράνομων εταιρειών χωρίς αδειοδότηση, οι οποίες -παρακάμπτοντας τα εγκεκριμένα Σ.Σ.Ε.Δ.- συμμετέχουν σε παράνομα δίκτυα συλλογής και διοχετεύουν τα scrap που παραλαμβάνουν σε γειτονικές χώρες, χωρίς να διενεργούν οι ίδιες διαδικασία ανακύκλωσης.
Οι εν λόγω μονάδες, συνήθως παραβιάζουν τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές, γεγονός που επιφέρει την επιβολή προστίμων, ή το κλείσιμο εγκαταστάσεων.
Επίσης, παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης διακίνησης scrap μετάλλων και αφαίρεσης απορριμμάτων (κυρίως χαρτιών) από τους μπλε κάδους των δήμων, από γυρολόγους και μετανάστες.
Έτσι, ανακτώνται σημαντικά μικρότερες ποσότητες, με συνέπεια να μειώνονται τα αποτελέσματα από τα έργα των μπλε κάδων.
Τέλος, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό υπόχρεων δεν έχει ακόμα συμβληθεί με κάποιο σχετικό Σ.Ε.Δ., με συνέπεια να προκύπτει υψηλή εισφοροδιαφυγή και συλλογή χαμηλότερης ποσότητας από τη μέγιστη δυνατή (π.χ. συσκευασίες, φωτιστικά, λαμπτήρες).

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο GRBossible: 29 και 30 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας
Επόμενο άρθρο Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα ελαιόδεντρα ανάμεσα στα δέντρα που κινδυνεύουν ΑΜΕΣΑ