Επίκειται Επιδημία Ιλαράς;


Με αφορμή την εγκύκλιο που πριν λίγες ημέρες εξέδωσε το υπουργείο υγείας, σχετικά με την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, επισκεφθήκαμε τον παιδίατρο κο Θωμά Τσορβά στο ιατρείο του και ζητήσαμε να μας δώσει κάποιες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το φλέγον αυτό θέμα.

Γιατρέ θα θέλατε αρχικά να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με την νόσο της ιλαράς.

Η ιλαρά είναι μία ιογενής νόσος με υψηλή μεταδοτικότητα. Η μετάδοσή της γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και  σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις. Μην ξεχνάμε ότι τα σταγονίδια ενός ασθενή μέσα σε ένα κλειστό χώρο μπορεί να ευρίσκονται στον αέρα έως και 1 ώρα!

Η ιλαρά είναι μία σοβαρή οξεία λοίμωξη και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, βήχα, ρινικές εκκρίσεις, επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια), φωτοφοβία και εξάνθημα σώματος.

Οι επιπλοκές της νόσου είναι: βρογχοπνευμονία, ωτίτιδα, λαρυγγο-τραχειο-βρογχίτιδα, διαρροϊκές κενώσεις, εγκεφαλίτιδα (μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στους εφήβους – ενήλικες).

Τα συμπτώματα αυξάνουν σε ένταση για 2-4 ημέρες μέχρι να εμφανιστεί το εξάνθημα, που ξεκινά από το πρόσωπο και προχωρεί προς το σώμα – άκρα. Με την έναρξη του εξανθήματος, τα συμπτώματα (πυρετός, βήχας, ρινικές εκκρίσεις) αρχίζουν να εξασθενούν και το εξάνθημα υποχωρεί σε 6-7 ημέρες.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα είναι μέγιστη στους ασθενείς κάτω των 5 ετών ιδιαίτερα σε βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους όπως επίσης και σε άτομα μικρότερα των 20 ετών. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού πως έχει αλλάξει τα δεδομένα αυτά και την εξέλιξη της νόσου;

Μέσω του εμβολιασμού η ενδημική μετάδοσή της είχε σχεδόν διακοπεί στις ανεπτυγμένες χώρες. Το εμβόλιο της ιλαράς έχει αλλάξει δραστικά πλέον την επιδημιολογία της ασθένειας στις χώρες όπου ο εμβολιασμός της ιλαράς είναι > 95%.

Να υπολογιστεί ότι στην προ-εμβολιασμών εποχή η νοσηρότητα στα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών ήταν έως 90%!

Ο εμβολιασμός είναι η παρέμβαση επιλογής για τον έλεγχο των εξάρσεων ιλαράς σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Η 1η δόση του εμβολίου ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας (MMR) χορηγείται μετά τον πρώτο χρόνο ζωής και η 2η δόση σε ηλικία 4-6 ετών, αλλά μπορεί να δοθεί και νωρίτερα σε περιπτώσεις επιδημίας.

Εάν ένα παιδί εμβολιαστεί σε ηλικία μικρότερη του έτους (6 μήνες-1 έτος) τα ποσοστά των αντισωμάτων που θα αναπτυχθούν είναι μειωμένα λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού, γι’ αυτό χρειάζονται άλλες δύο δόσεις μετά τον χρόνο.

Να σημειώσω πως στα παιδιά που τους χορηγείται το εμβόλιο εντός 72 ωρών από την έκθεσή τους στον ιό της ιλαράς στα πλαίσια ελέγχου επιδημίας, τους επιτρέπονται οι επανείσοδος στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί ο εμβολιασμός να ενοχλήσει τον οργανισμό ή να κάνει κάποια επιπλοκή; Πολλοί γονείς φαίνεται να είναι σκεπτικοί στον εμβολιασμό και καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.

Σαφώς μπορεί να υπάρξουν και κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, πολύ σπάνια όμως. Υπάρχουν κάποια άτομα που παρουσιάζουν έντονη αντίδραση υπερευασθησίας στην πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς, Αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν για ανοσία στην ιλαρά και να μην λάβουν δεύτερη δόση.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση στη ζελατίνη-νεομυκίνη (έκδοχα του εμβολιασμού) θα πρέπει να εμβολιάζονται σε νοσοκομείο.

Οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας (MMR).

Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά που υπάρχει στις ανεπιθύμητες επιπτώσεις νοσημάτων και εμβολίων: η νόσος της ιλαράς είναι πιθανόν να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα στο 1 άτομο από τα 2.000 που θα νοσήσουν ενώ το εμβόλιο παρουσιάζει 1 περιστατικό εγκεφαλίτιδας στο 1.000.000 περιπτώσεις!

Νόσος Εμβόλιο:
1:2.000 εγκεφαλίτιδα

1:25.000 SSPE υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα

 

1:1.000.000 εγκεφαλίτιδα

 

 

Η διαφορά είναι τεράστια και δεν δικαιολογεί την όποια ανησυχία μπορεί να έχουν κάποιοι γονείς σχετικά με το εμβόλιο.

Επίκειται επιδημία ιλαράς; πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα γιατρέ;

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από ανεμβολίαστα παιδιά και θα ενταθεί διότι μερικές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα επιλογής από τους ίδιους τους γονείς σε θέματα εμβολιασμού της κοινότητας πχ. εγώ έχω εμβολιάσει το παιδί μου με 2 δόσεις εμβολίου (MMR) και είναι ασφαλές έναντι της ιλαράς. Ο άλλος γονέας κρίνει ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστεί το παιδί του στο σχολείο-παιδικό σταθμό ανεμβολίαστο. Εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών υπερβεί το 5% του συνόλου θα αρχίσουν σποραδικά ενδημικά κρούσματα της νόσου.

Το ανεμβολίαστο παιδί θα νοσήσει στο 90% των περιπτώσεων θα μεταδώσει σε 10 παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένα, τότε και αυτά θα μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα 100 και με γεωμετρική πρόοδο πλέον θα έχουμε επιδημία!

Σχετικά με όσους έχουν κάνει τα εμβόλια τους σωστά, υπάρχει κάποιος κίνδυνος, κάποια ανησυχία;

Όχι καμμία δεν πρέπει να έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί κανονικά. Η νόσος και η επιδημία που επίκεινται δεν επηρεάζει τα παιδιά και τους ενήλικες που έχουν κάνει σωστά τα εμβόλιά τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για τις πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις που μας μεταφέρατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Η σημασία των εμβολιασμών
Επόμενο άρθρο Σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο δράσεων κατά των Ορυχείων Βωξίτη στην Μεγαρίδα