Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής: Tο ψήφισμα που οδήγησε στην αρνητική απόφαση


Σε συνέχεια του ρεπορτάζ για το «μπλοκάρισμα» του έργου «Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής», από τον Δήμο Μαλεβιζίου και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, δημοσιεύουμε αυτούσιο το ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου, αφού ενημερώθηκε από το δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα για τις θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου γύρω από το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, αλλά και συνολικά γύρω από τη χάραξη της στρατηγικής του ως ενεργειακού κόμβου της Κρήτης κι έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αποφασίζει κατά πλειοψηφία:

  1. Προτάσσει με κάθε μέσο και τρόπο την τήρηση του Χωροταξικού πλαισίου της Κρήτης, που αποτελεί Νόμο του Κράτους και οι χρήσεις γης που αποδίδει σε Κορακιά, Λινοπεράματα, Δαμάστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περιοχές Αλμυρός, Δαμάστα, Φόδελε είναι απ’ τις πιο πλούσιες σε γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά πολιτισμικά στοιχεία του Γεωπάρκου Ψηλορείτη. Η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός που αναπτύσσουν τα Γεωπάρκα ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης της ενδοχώρας. Η Περιφέρεια μέσα από την ΟΧΕ περιοχών UNESCO Κρήτης χρηματοδοτεί δράσεις εναλλακτικού τουρισμού στην Περιοχή του Γεωπάρκου, ενώ παράλληλα μέσα από την τουριστική της καμπάνια προωθεί τέτοιες δράσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση και αποτελεσματικότητα των προσπαθειών αυτών είναι η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και η αποφυγή δράσεων και υποδομών που το υποβαθμίζουν και αδυνατίζουν το γεωτουριστικό προϊόν. Αυτά αποτελούν προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των περιοχών UNESCO παγκοσμίως.
  2. Χαιρετίζει τις αποφάσεις της Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου και συντάσσεται με τη θέση και τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου γύρω από το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, δηλώνοντας ρητά την αντίθεσή του ως προς τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης στη Δαμάστα και συντάσσεται με τη δυναμική διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου για χωροθέτηση του Σταθμού στην Κορακιά. Δηλώνει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον ΑΔΜΗΕ για το θέμα της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα.
  3. Πρωτοστατεί και συντάσσεται με το Δήμο Μαλεβιζίου, ζητώντας να εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Δ.Σ. της ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με έγγραφες δεσμεύσεις για το οριστικό του κλείσιμο. Στηρίζει, επίσης, το αίτημα του Δήμου να αποδοθεί επιτέλους η περιοχή των Λινοπεραμάτων στην τοπική κοινωνία.
  4. Ζητά την απόδοση, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ανταποδοτικών οφελών σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), και την εφαρμογή των ανταποδοτικών οφελών από την έναρξη των εργασιών για το μεγάλο καλώδιο, στην κατεύθυνση ανάλογων ανταποδοτικών που έχουν αποδοθεί σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από ανάλογες δραστηριότητες, όπως οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης, λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον, τη διαχρονική επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί το Μαλεβίζι από τη λειτουργία του ΑΗΣ.
  5. Χαιρετίζει την πρόταση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο «Χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής του Δήμου Μαλεβιζίου, τόσο στο πλαίσιο του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, όσο και συνολικά ως ενεργειακού κόμβου, με ενδεικτικούς άξονες τη γνωμοδότηση και εκτίμηση κινδύνου περιβαλλοντικών επιπτώσεων γύρω από την υφιστάμενη ΣΜΠΕ και τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης, καθώς και περαιτέρω θεματικές που ενδέχεται να προκύψουν δυνάμει των ανωτέρω αξόνων», καθώς και την πρόσκληση που απηύθυνε η Επιτροπή Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου στον έμπειρο Νομικό κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με δεδομένη τη σχέση του με το Μαλεβίζι, να αναλάβει επικεφαλής της νομικής προσπάθειας του Δήμου Μαλεβιζίου γύρω από το ενεργειακό.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Santa Claus is comin’ to town
Επόμενο άρθρο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΕΜΑΝΗΣ: Προς αποκατάσταση της αλήθειας