Η υπονατριαιμία συνδέεται με νοητική εξασθένηση σε ηλικιωμένους άντρες


Χαμηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα συνδέονται με νοητική βλάβη και εξασθένηση σε ηλικιωμένους άντρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να είναι ανησυχητικά, ιδιαίτερα επειδή ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά από τους ηλικιωμένους μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου.
Η Dr. Maria DeVita, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν έλαβε μέρος στη μελέτη,  δήλωσε ότι είναι σαφές πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την  Kristen Nowak του University of Colorado Anschutz Medical Campus.
Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 5.400 υγιείς άντρες 65 ετών και άνω, που λάμβαναν μέρος σε έρευνα για την οστεοπόρωση. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 5 περίπου χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, 100 άντρες εμφάνισαν υπονατριαιμία.
Σε σύγκριση με άντρες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου, άντρες με ελαφρά υπονατριαιμία ήταν 30% πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητική βλάβη στην έναρξη της έρευνας και 37% πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητική εξασθένηση στο πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων νατρίου στο αίμα και της νοητικής εξασθένησης.
Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
H υπονατριαιμια εκδηλώνεται και με άλλα συμπτώματα(λήθαργοςκλπ) όπου αν γίνουν γρήγορα αντιληπτά μπορεί να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές που οδηγούν στο θάνατο.
ΕΛ.Κ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ
Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Δημόσια παρέμβαση του πρώην Πρόεδρου του «ΗΡΟΔΩΡΟΥ» κ. Γιώργου Σακελλαρίου
Επόμενο άρθρο Δήμος Μεγάρων: Συνεχίζονται για 3η χρονιά τα προγράμματα "Άθλησης για όλους"